Web Analytics
More
    Reklāma

    LETA un Deutsche Welle saņem 437 500 eiro finansējumu no “Google”

    Jaunākie raksti

    Nacionālā informācijas aģentūra LETA kopā ar Vācijas sabiedrisko raidorganizāciju “Deutsche Welle” ir saņēmusi finansējumu 437 500 eiro apmērā no “Google” Digitālo ziņu iniciatīvas (DNI) Inovāciju fonda video sižetu automātiskās tulkošanas un dublēšanas platformas izstrādei.

    Atbalstītā projekta mērķis ir izveidot video sižetu automātiskas tulkošanas un dublēšanas platformu “News.Bridge” (Bridge the Language Barrier for News), kas apvienos un saslēgs kopā automātiskās transkribēšanas, tulkošanas un balss sintēzes rīkus, un nodrošinās šādu tehnoloģiju pieejamību plašākai publikai, it sevišķi ziņu redakcijām.

    Reklāma

    “DNI” fonda iniciatīva tika izveidota pirms diviem gadiem un šogad finansējums tiek sadalīts jau trešo reizi. Kopumā tika iesniegti 988 projekti, kuros tiks piešķirti gandrīz 22 miljoni eiro 107 projektiem 27 valstīs.

    LETA un DW atbalstītais projekts ierindojas lielo projektu kategorijā, un tā kopējās izmaksas paredzētas 600 000 eiro.

    “News.Bridge” platformā žurnālisti varēs ievadīt video sižetu kādā no patlaban atbalstītajām 80 valodām, rezultātā iegūstot to pašu video ar dublētu audio jebkurā citā no atbalstītajām valodām. Īstenojot projektu, tiks nodrošināta daudz plašāka un ātrāka pasaules ziņu pieejamība ikvienam saprotamā valodā”, skaidro aģentūras LETA pētnieciskās laboratorijas pētnieks Renārs Liepiņš.

    Salīdzinoši dārgā un laikietilpīgā tulkošanas procesa dēļ plašākai publikai ir pieejamas tikai tās ziņas, kuras ir pašas populārākās.

    “Šobrīd pasaulē ir aktīvas vairāk nekā 7000 valodas, kas nozīmē, ka lielākā daļa pieejamo ziņu ir mums nesaprotamas. Līdz ar to varam sekot tikai tām ziņām, ko kāds ir pārtulkojis mūsu valodā. Tas varētu mainīties tuvākajos gados, pateicoties straujajam zinātniskajam progresam dabīgo valodu apstrādes tehnoloģijās, kas ļauj automātiski pārvērst runu tekstā, tulkot tekstus starp dažādām valodām un visbeidzot – iegūt sintezētu runu no teksta,” uzsver R. Liepiņš.

    “DNI” izveidots sadarbībā ar ASV tehnoloģiju kompāniju “Google” un ziņu redakcijām Eiropā, lai atbalstītu augstas kvalitātes žurnālistiku ar tehnoloģiju un inovāciju palīdzību.

    Iepriekš LETA un DW no “Google DNI” ieguva 50 000 eiro finansējumu, lai izveidotu prototipu rīkam, kas ļauj automatizēt ziņu video tulkošanu.

    Ar ko līdzīgu LETA nodarbojas arī liela apjoma datu (big data) pētniecības projektā “SUMMA” (“Scalable Understanding of Multilingual Media”), kura laikā tiek attīstītas un ieviestas mākslīgā intelekta tehnoloģijas daudzvalodu ziņu apstrādes procesā. Latviju projektā pārstāv LETA, tajā piedalās arī Lielbritānijas un Vācijas sabiedriskās raidorganizācijas BBC un DW, Edinburgas universitāte, Šveices IDIAP pētniecības institūts un vēl četri partneri no Lielbritānijas, Portugāles un Kataras. Šis projekts tiek īstenots ar Eiropas Savienības pētniecības un inovācijas atbalsta programmas “Horizon 2020” (“Apvārsnis 2020”) atbalstu kopš 2016.gada sākuma un ilgs trīs gadus, un tā kopējais finansējums ir deviņi miljoni eiro, no kuriem aģentūra LETA saņems 1,16 miljonus eiro.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma