Web Analytics
More
    Reklāma

    Interneta laikmetā ceļu satiksmes pārkāpēji vairs nevar noslēpties citās valstīs

    Jaunākie raksti

    Ceļu Satiksmes Drošības Direkcijas (CSDD) piedāvātā mobilā lietotne kļuvusi par vienu no pieprasītākajiem e-pakalpojumiem Latvijā. Šobrīd mobilo lietotni izmanto teju pusmiljons lietotāju un to skaits turpina pieaugt, savukārt ik minūti šo e-pakalpojumu lieto vairāk nekā 150 cilvēku.

    Interneta laikmetā vairs nevar noslēpties citās valstīs.

    Ikdienas procesos notiek aktīva sadarbība starp citu valstu reģistriem, piemēram, informācijas apmaiņa par pirmajām reģistrācijām, pārrobežu sodīšana – par fotoradariem sūtam informāciju uz Igauniju, Lietuvu, Poliju. Interneta laikmetā vairs nevar noslēpties citās valstīs un palikt nesodīts!

    Reklāma

    Kā atzīst viens no speciālistiem, kas izstrādāji šo e-pakalpojumu – CSDD IT daļas vadītājs Viesturs Ozoliņš – kaimiņvalstis ņem piemēru no mums, jo Latvijā šāda veida lietotne tika izveidota pirmā. Piemēram, Igaunijai gājis grūtāk arī ar Eiropas reģistru apvienošanu, kā arī pievienošanos Transportlīdzekļu un vadītāju informācijas apmaiņas sistēmai “EUCARIS”, kas ir būtisks aspekts vienotas sistēmas izveidē.

    Pārejas process – ar nelieliem izaicinājumiem

    Cilvēki aktīvi izmanto CSDD lietotni un kopējais lietotāju skaits sasniedzis pusmiljonu. Lietotne nepārtraukti tiek pieslīpēta un uzlabota. Arī pagājušajā gadā nomainījām saskarni jeb vizuālo noformējumu, lai e-pakalpojums būtu lietotājam draudzīgāks un ērtāk lietojams. Pieejamos pakalpojumus integrējām kopā ar mājaslapu, lai būtu ērtāka grupēšana – transportlīdzeklis, vadītājs.

    Ņemot vērā, ka iepriekšējā versija būtībā bija garš saraksts ar pakalpojumiem, tagad viss ir viegli uztverams.

    No 1. marta darbojas jauna sistēma paroļu drošībai, kas sākotnēji radīja nelielu neizpratni starp lietotājiem. Kopumā drošība ir svarīgs elements. Tagad tomēr pakalpojumi kļuvuši plašāk izmantojami, jo agrāk tos veidoja, lai cilvēks paskatītos informāciju par sevi, savu auto un saņemtu dažādus atgādinājumus. Pēdējā gada laikā ir pieejama iespēja īpašuma maiņa jeb iespēja pārreģistrēt mašīnu. Tas gan izdarāms tikai caur internetbankas autorizāciju (noņemšana no uzskaites vai distances reģistrācija), nodošanas akts, taču tāda iespēja ir.

    Populārākie pakalpojumi

    CSDD mobilajā lietotnē cilvēki visbiežāk lietotāji izmanto iespēju samaksāt par tehnisko apskati. Pārsteigums tas nav, jo tas tika veidots kā pamatpakalpojums. Lietotāji viennozīmīgi novērtē ērtumu.

    Ļoti plaši izmantots ir CSDD automašīnu reģistrs, kurā var apskatīt mašīnu nobraukumu. Pat sociālajos tīklos izveidotas atsevišķas grupas, kas, balstoties uz CSDD reģistra informāciju, atmasko negodīgos auto tirgotājus. Protams, svarīga ir informācija starp citu valstu auto reģistriem, lai varētu saprast auto nobraukumu arī ārvalstīs.

    Sinerģija starp zinātni un privāto sektoru ir nozīmīga

    CSDD pašos pirmsākumos bija sadarbība ar Latvijas Universitātes Datorikas fakultāti, ar ko ir daudz strādāts kopā. Viesturs Ozoliņš ir pārliecināts, ka jābūt nopietnākai sadarbībai starp privāto un zinātnes sektoru – bez sinerģijas nav iespējama tālāka attīstība, tāpēc Eižena Āriņa balvas svinīgā pasniegšanas ceremonija ir labs iemesls, lai vismaz reizi gadā satiktos abu jomu pārstāvji.

    Pāreja uz bezpapīra dokumentu apriti

    Šobrīd ļoti daudz uzņēmumu strādā pie tā, lai nodrošinātu iespējami mazāku papīra dokumentu apriti, tomēr to pilnībā izslēgt nevar. Piemēram, ziņošana par ātruma pārkāpumiem, ko fiksē fotoradars – diezgan daudzi iedzīvotāji vēl aizvien labprātāk to izvēlas saņemt pa pastu. Tajā pašā laikā cilvēku skaits, kuri ierakstīto vēstuļu vietā labāk izmanto e-pakalpojumus, palielinās ar katru dienu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    23 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    x
    21.05.2017 12:18

    tā jau viņi iznīdēs pēdējo letiņu ar big boomer un kvatraudaku! nācija briesmās!

    Forši
    21.05.2017 16:36

    Moderni, jauki uztaisīt dārgu aplikāciju kas neadaptīvo e.csdd.lv padara lietojamu telefonos.

    Es daudz priecīgāks būtu par Tehniskās Apliecības izmēru samainīšanu tādā veidā, lai makā nēsājot tā nekļūst pretīga.

    Lapsinieks
    21.05.2017 16:55
    Reply to  Forši

    turi mašīnā.

    Valters
    29.05.2017 00:49
    Reply to  Lapsinieks

    Ja Kasko, tad nav prātīga doma.

    Lapsinieks
    29.05.2017 08:58
    Reply to  Valters

    kāpēc? nav jau jātur redzamā vietā.

    as
    22.05.2017 08:54
    Reply to  Forši

    Kāpēc tā vispār jāvadā līdzi? Man stāv mājās, plauktā, neviens nav prasījis, izņemot TA un pie pārrakstīšanas

    GundarsBarons
    21.05.2017 19:16

    “CSDD mobilajā lietotnē cilvēki visbiežāk lietotāji izmanto iespēju samaksāt par tehnisko apskati” Kur tur ērtums nezinu. Pie kases lodziņa sagaidīt, ka kasiere pati visu sarēķina, iedot kredītkarti un nospiest pin ir mazāk ērti nekā telefonā logoties(pie tam paroles mainās laikam reizi mēnesī), tad meklēt kas jāmaksā, cerēt, ka esi visu vajadzīgo samaksājis, cerēt, ka tas aizgājis uz pareizo kontu, ka aizgājis laikā. Nu nez, katram savs domugājiens. Tas jau līdzīgi kā ar Mobilly nelietošanu. Ērtāk tak esot mašīnā turēt speciālu trauciņu sīcenei, lai būtu ko par stāvvietu samaksāt, iet līdz aparātam, tad nest to lapiņu uz mašīnu, mēģināt paredzēt uz cik ilgu laiku maksāt, vai atgriezīsies pēc 10 min, jo tikšanās sanākusi īsa, vai tieši pretēji aizkavēsies divas stundas jo ir pēkšņa rinda. Nekā pa gabalu paskatoties zonas burtu promejot nospiežot telefonā pāris pogas. Tāpat pie iebraukšanas Jūrmalā stāvēt 30 auto rindā lai karoties pa logu pie īpaši neērti izveidotajiem aparātiem, iemestu to eiriku un saņemtu lapiņu, ko noteikti neizmirst nolikt uz paneļa, nekā ātrumu nesamazinot pa trešo joslu braucot garām nospiest mobilajā divas pogas un veikt maksājumu. Saprotu, ka vecie nespēj sagremot šo ūber sarežģītumu. Bet tak ir neskaitāmi jaunieši ar pēdējiem flagmaņiem ap štuku cenā, kas man stāsta… Read more »

    Daris
    21.05.2017 20:33

    Galu galā sabruks viss šis konglomerāts, (muslimu teroristu no vienas puses un vietējo aizvien lielākas mīkstmiesības rezultātā ) saukts ES, un atkal varēsim jauki paslēpties savā novadā.

    Pietiek jau maksāt vietējiem naudas kāsējiem, tagad jāmaksā visiem.
    Un diez vai tām valstīm, kas vēlas pelnīt uz tūristiem, interesēs ir tos papildus čakarēt.

    Nesen uzrāvos uz igauņiem,
    zaudēju 15 eiro, bet tagad savu kāju tur nesperšu, šie savukārt zaudēs neiegūto peļņu, haha:)

    x
    21.05.2017 21:04
    Reply to  Daris

    kad samaksāsi sodu Latvijā, brauksi ar vellapēdu lai nebarotu vietējos naudas kāsējus?

    Daris
    22.05.2017 10:21
    Reply to  x

    Pie vietējiem esmu pieradis, daudz maz zinu kur kas un kā, lai arī gadās.
    Neesmu nekāds trakais braucējs, tā ~100 km/h čunčinu, parasti ar kruīzkontroli, tāpēc kāsēji īpaši uzdod dusmas.

    Daris
    21.05.2017 20:35

    Latvijā šāda veida lietotne tika izveidota pirmā.
    —–
    Cik tipiski. Visādus sdus te izveido pirmie, bet citur stabili pēdējie.

    Skābene
    22.05.2017 08:36

    Kā nomainīja paroli, tā aizmirsu paroli! :)
    Nē nu kuram ienāca prātā sarežģīt to paroli līdz tādam murgam, ko neviens nevar atcerēties!?Atliek vai nu pierakstīt uz lapiņas un ielikt telefona silikona maciņā, vai arī nelietot to lietotni vispār! Aizmirsu pierakstīt, tagad lietošu tik milgi, kamēr telefons atcerēsies login un paroli! :)

    Kristaps Skutelis
    22.05.2017 09:03
    Reply to  Skābene

    Var tak pieteikties arī ar vienoto pieteikšanos sistēmu. Internetbankās mūsdienās tikt vieglāk nekā atcerēties paroles.

    Lapsinieks
    22.05.2017 10:21

    Tieši tā! Kad cilvēki neizmanto internetbankas pieteikšanos (turklāt – tagad ar smartID tas vispār ir kā 2 pirkstus apčurāt) bet kaut ko īd par parolēm, tālāk pa ķēdi – stulbā latvānija utt – gribās kraut pa seju.

    Skābene
    22.05.2017 10:36
    Reply to  Lapsinieks

    Kad novelk bikses, tad uz poda sēdēt ir patīkamāk! :)
    Kā jau zini, es neesmu tik likumpaklausīgs pilsonis kā tu, aplikāciju šad tad lietoju braucot (zinu zinu tas ir slikti), bet piekritīsi, ka autorizēties ar SMART ID braucot ir vēl sliktāk!

    Lapsinieks
    22.05.2017 13:53
    Reply to  Skābene

    jā. pamēģini gan novilkt bikses. iepatiksies – tici man!

    Skābene
    22.05.2017 14:04
    Reply to  Lapsinieks

    Es gar tavām biksēm nekrāmēšos, nemaz neceri! :)
    Pats esi liels puika, gan jau tiksi galā!

    pirx73
    22.05.2017 15:13
    Reply to  Lapsinieks

    Te viens paziņa FB raudāja ka edz bankas nelieši – šis kodu karti izmetis, tikai smart id lietojot, sanāca pārinstalēt aplikāciju bet tā prasa autorizēties atkārtoti bet kodu karti šams izmetis. Banku sazvērestība ar mērķi iekāst 2eur par atkārotu kodu kartes izdošanu tā esot! :)

    Lapsinieks
    22.05.2017 15:14
    Reply to  pirx73

    Par ko tik neraud FB…

    Skābene@skābene.lv
    22.05.2017 10:39

    Kāpēc vispār tādai e-csdd aplikācijai vajadzīga ikreizēja autorizēšanās, lai apskatītos vispārpieejamus datus!? Var tak kā FB ielogoties vienreiz un viss, lieto tik ilgi, kamēr neizlogojies ar nolūku! Automašīnas pārrakstīšanai, norakstīšanai vai noņemšanai no uzsklaites tāpat prasīs autorizēties caur internetbanku, pat ja esi ielogojies ar paroli! Kur jēga!?

    banana
    28.05.2017 21:45

    O jā! Atceros vecos labos laikus(~15gadi atpakaļ), ka tēvs un draugi ar mašīnam no UK uz LV diezgan bieži brauca – VISS bija pajāt, sodu dabūn, turpat miskastē izmet un mauc tālāk. Ja vien protams mega sūdus nesataisi un neatņem tiesības….
    Kā arī logā lika pašprintētās tehniskās un apdrošināšanas uzlīmes, robežkontrolē – viss ok jo centralizetu datubāžu nebij! Rakstīts ka ir derīgs, ūdenszīme ķip spīd…. Un viss ok!
    Tie tik bij laiki!

    Krotow
    29.05.2017 13:19
    Reply to  banana

    Tad jau traki jums tagad būs :)

    x
    29.05.2017 13:45
    Reply to  Krotow

    mjā, nāksies arī tiesības dabūt, nu trakas lietas!

    Reklāma