Web Analytics
More
    Reklāma

    Kas ir Progressive Web App un kur šīs mikrolietotnes varam atrast

    Jaunākie raksti

    2007. gadā pirmā iPhone izziņošanas laikā Apple vadītājs Stīvs Džobss uzsvēra, ka tā dēvētā Web App būs vienīgā platforma, ko atbalstīts iPhone. Tobrīd Apple vēl nebija atskārtis, kādu naudu ienesīs App Store un pilnvērtīga lietotņu izmantošana. Lieki piebilst, ka Web App ideja tika atmesta.

    Desmit gadus vēlāk pie mums palēnām sāk nonākt Progressive Web App. Kas tad īsti ir Progressive Web App? Tā ir moderna pieeja esošo tīmekļa pārlūku izmantošanā, piedāvājot saskarni, kas atgādina viedierīču lietotņu darbību. Progressive Web App pamatideja ir nodrošināt katru lietotāju ar dažādu tīmekļa servisu iespējām neatkarīgi no izmantotā tīmekļa pārlūka. Un nekādas lietotnes atsevišķi nav jāuzstāda!

    Reklāma

    Progressive Web App nodrošina atsevišķus servisa fona procesus, piemēram, paziņojumu saņemšanu. Pavisam nesen rakstījām par Twitter Lite lietotni, kas ir veidota kā Progressive Web App. Viedtālrunī Twitter Lite darbināšana aizņem ap 1 MB no atmiņas. Twitter Lite lietotne spēj parādīt paziņojumu viedtālrunī un sinhronizēt saturu.

    Līdzīgi piedāvājumi ir arī citiem izstrādātājiem. Pat populārā saziņas lietotne Telegram pieejama kā Progressive Web App. Ar vairākām citām augstvērtīgām mikrolietotnēm vari iepazīties te. Šāda veida mikrolietotnes ir ļoti parocīgas tiem, kuri tīmekļa servisus izmanto reti vai izmanto tikai pašas vienkāršākās to iespējas. Piemēram, ja tikai lasi Twitter ziņas, tad nebūs nepieciešams telefonā turēt vēl vienu lietotni.

    Progressive Web App darbināšana norit ar tīmekļa pārlūka palīdzību. Ja lietotne ir iepatikusies, vari to iznest uz darbvirsmas kā īsceļu (piemēram, Chrome pārlūkā: Iestatījumi –> Pievienot sākuma ekrānam).

    Sagaidāms, ka pavisam drīz Google ar Google Polymer uzlabos Progressive Web App darbību, mikrolietotnes spēs piedāvāt sarežģītāku saskarni un ātrāku darbību.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Lapsinieks
    26.04.2017 12:34

    Telegramam ir viena ļoti dīvaina fiška – atsūta sms kodu kā pirmos ciparus no tālruņa nummura. Cerams, ka tikai pirmajā reizē. Nupat mēģināju uzhakot Kristapa kontu – nesanāca gan :(

    26.04.2017 12:40
    Reply to  Lapsinieks

    Hah, un man jau likās kas mani mēģina hakot :)

    Lapsinieks
    26.04.2017 12:47

    bet izskrēja drusku satraukums? Man drusku šitās štelles ar zināmu loginu (vai tas te.nummurs vai e-pasts) drusku satrauc. Šad tad esmu saņēmis dīvainus messedžus ka kāds mēģina kaut kur pieslēgties.

    26.04.2017 12:49
    Reply to  Lapsinieks

    Īsti nē, jo ne pirmā, ne pēdējā reize un kamēr kods ir manās rokās (telefonā), tikmēr satraukums nav liels.

    Lapsinieks
    26.04.2017 12:52

    aga. bet es pirmo reizi dzīvē redzu, ka atsūtītais kods sakrīt ar telefona numuru! Tas kā uzminēt 5 no 36… un tik banāli

    29.04.2017 09:42

    Ar ko Polymer izceļas? Neesmu to lietojis, bet, cik zinu, šī bibliotēka ir paredzēta tieši web komponenšu iezveidei nevis kā vispārīgs client-side freimvorks. Pa lielam arī Vue, Angular, React u.c. nodrošina to pašu un vairāk. Atliek tikai pieslēgt PWA principus un sarežģītu un ātru web aplikāciju izstrāde ir gaužām vienkārša, bet, kā jau minēju, neesmu īpaši pazīstams ar Polymer un tās iespējām.

    Reklāma