Web Analytics
More
    Reklāma

    Ceļotāju viesabonēšanas maksas atcelšana Eiropā 2017. gadā

    Jaunākie raksti

    Ja ārzemju ceļojuma laikā zvanāt, sūtāt īsziņas vai pārlūkojat internetu ar savu mobilo tālruni vai ierīci, izmantojot dzīvesvietas valsts SIM karti, tā ir viesabonēšana. Dzīvesvietas valsts sakaru operators maksā ārvalsts sakaru operatoram par tīkla izmantošanu. Norēķinos starp abiem operatoriem piemērojamo cenu sauc par viesabonēšanas vairumcenu. Tā rada izmaksas dzīvesvietas valsts operatoram un tādējādi ietekmē patērētāju galīgos rēķinus. Tāpēc Komisija līdztekus darbam nolūkā tieši ierobežot mazumcenas, kuras maksā patērētāji, ir strādājusi, lai ierobežotu viesabonēšanas vairumcenas ES.

    Eiropas iedzīvotāju ceļošanas paradumi ES ir daudzveidīgi, un apmeklētajās valstīs ir dažādas tīkla izmaksas. Nesen veikts Eiropas Komisijas pētījums liecina, ka dalībvalstīs atšķiras arī mazumtirdzniecības piedāvājums patērētājiem. Piemēram, 2016. gadā lētākie mēneša tarifa piedāvājumi, kas ietvēra 1 GB datu, 600 minūtes zvanu un 225 īsziņas, bija pieejami diapazonā no EUR 60 Ungārijā līdz EUR 8 Igaunijā (bez PVN un neņemot vērā viedtālruņu subsīdijas).

    Reklāma

    Eiropas Komisija kopš 2007. gada ir sekmīgi strādājusi, lai samazinātu viesabonēšanas cenas, ko maksā patērētāji. Tas ir mainījis daudzu eiropiešu kādreizējo ieradumu izslēgt mobilo tālruni ceļojuma laikā. Eiropas Komisija 2013. gadā ierosināja tiesību aktus nolūkā atcelt viesabonēšanas maksu iedzīvotājiem, kuri laiku pa laikam dodas ceļojumā pa ES. Eiropas Parlaments un Padome 2015. gada oktobrī vienojās, ka atcelšanai jānotiek no 2017. gada 15. jūnija.

    No 2017. gada 15. jūnija, ceļojot ES, varēsiet izmantot savu mobilo ierīci, maksājot tādas pašas cenas kā mājās, proti, izmantot “abonēšanu viesos kā mājās”, atbilstīgi operatora piekoptajai godīgas izmantošanas politikai. Piemēram, ja savā valstī maksājat ikmēneša maksu par komplektu, kurā ietilpst zvanu minūtes, īsziņas un dati, visi ceļojuma laikā citā ES valstī veiktie balss zvani, nosūtītās īsziņas un izmantotās datu sesijas tiks atskaitīti no komplekta apjoma tāpat kā mājās, proti, bez papildu maksas.

    Kad Eiropas Parlaments un Padome vienojās par mehānismu “abonēšana viesos kā mājās”, tie lūdza Komisiju izstrādāt vairākus atbalstošus pasākumus, kas ļautu to īstenot praksē:

    – līdz 2016. gada 15. jūnijam tiesību akta priekšlikumu par viesabonēšanas vairumtirgus reformu, nosakot maksimālās cenas, ko operatori var viens no otra iekasēt par to, ka viesabonenti izmanto to tīklus. Kad Komisija bija nākusi klajā ar priekšlikumu, Eiropas Parlaments un dalībvalstis 2017. gada 31. janvārī vienojās par šādiem viesabonēšanas vairumcenu ierobežojumiem:

    • EUR 0,032 par balss zvana minūti no 2017. gada 15. jūnija,
    • EUR 0,01 par īsziņu no 2017. gada 15. jūnija,
    • pakāpenisks datu viesabonēšanas cenu robežvērtības samazinājums 5 gadu laikā no EUR 7,7/GB (2017. gada 15. jūnijā) līdz EUR 6/GB (01.01.2018.), EUR 4,5/GB (01.01.2019.), EUR 3,5/GB (01.01.2020.), EUR 3/GB (01.01.2021.) un EUR 2,5/GB (01.01.2022.);

    – noteikumus par godīgas izmantošanas pasākumiem, ko operatori var veikt, lai novērstu sistēmas ļaunprātīgu izmantošanu, piemēram, mazcenas SIM karšu sistemātisku tālākpārdošanu pastāvīgai lietošanai citās valstīs. Šāda godīgas izmantošanas politika vajadzīga, lai izvairītos no negatīvas ietekmes uz patērētājiem iekšzemes tirgos;

    – izņēmuma kārtā piemērojamu pagaidu atkāpju sistēmu, ko operatori var izmantot tikai ar valsts regulatora atļauju un tikai situācijā, kad viesabonēšanas maksas atcelšana konkrētā tirgū var izraisīt iekšzemes cenu kāpumu operatora klientiem. Valsts regulators šo izņēmumu var atļaut tikai tad, ja operatora zaudējumi no mazumtirdzniecības viesabonēšanas būtu līdzvērtīgi vismaz 3 % no tā mobilo sakaru pakalpojumu peļņas.

    Viesabonēšanas pakalpojumi par iekšzemes cenām patērētājiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir operatora dalībvalstī vai kuriem ir noturīga saikne ar šo dalībvalsti, mobilo sakaru operatoriem ir jāpiedāvā tad, ja šie patērētāji ceļo pa ES laiku pa laikam. Vajadzības gadījumā operatori var lūgt savus klientus iesniegt pierādījumu par dzīvesvietu attiecīgajā dalībvalstī vai noturīgu saikni ar šo dalībvalsti.

    Lai konstatētu “abonēšanas viesos kā mājās” ļaunprātīgas vai anomālas izmantošanas risku ārpus ceļošanas laiku pa laikam, viesabonēšanas pakalpojumu sniedzēji var piemērot godīgus, pamatotus un samērīgus kontroles mehānismus, kas balstās uz objektīviem rādītājiem.

    Noteikumu projekts visiem Eiropas ceļotājiem, kuri izmanto SIM karti, kas ļauj veikt viesabonēšanu, no dalībvalsts, kurā ir viņu pastāvīgā dzīvesvieta vai ar kuru viņiem ir “noturīga saikne”, dos iespēju izmantot savu mobilo ierīci jebkurā citā ES valstī gluži tāpat kā mājās. “Noturīga saikne” ar valsti, kurā persona strādā vai mācās, ir, piemēram, pārrobežu darba ņēmējiem un norīkotajiem darba ņēmējiem.

    ES iedzīvotāji arī turpmāk varēs iegādāties jebkuru citu SIM karti jebkurā ES dalībvalstī un pārlūkot internetu un zvanīt par vietējiem tarifiem vai viesabonēšanā, izmantojot šo karti. Tomēr iespējas izmantot “abonēšanas viesos kā mājās” piedāvātās priekšrocības viņiem var nebūt, ja viņu pastāvīgā dzīvesvieta nav valstī, kurā viņi iegādājušies karti, vai ja viņiem nav noturīgas saiknes, kas izpaužas kā bieža, būtiska klātbūtne šajā valstī.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    26.04.2017 12:55

    Cik labi dzīvot Eiropā :)

    as
    26.04.2017 15:16

    Ok, tiktāl teorija, bet kā tad beigu beigās ir/būs praksē LV???
    Bitei ir norādīts, cik MB LV/EU sīki smalki, LMT arī ir, bet jau dažāda veida neierobežojumi LV un ierobežojumi EU ietvaros, Tele2 vispār ir Baltija dalījums. Kautkā prasās katra operatora skaidrojums un pamatojums savu tarifu pamatotībai un atbilstībai EU prasībām

    Lapsinieks
    26.04.2017 15:19
    Reply to  as

    viss tak ir pamatots un skaidrs – pie mums ir vieni no lētākajiem tarifiem Eiropā – grozi kā gribi.

    Guntis Kalns
    27.04.2017 16:58

    Jā, tikai pašlaik visi operatori visus klientus sāk uzlūkot kā ceļotājus. Man, piemēram, tie ārzemju zvani ikdienā nav vajadzīgi. Reizi gadā, kaut kur aizbraucot, varu samaksāt arī mazliet lielāku summu par viesabonēšanu, bet maksāt visu laiku par to – nu piedodiet…

    Loks
    28.04.2017 07:07

    Jā… Un par šo man bite ik mēnesi +8€ pie rēķina pieliks par ģimene tarifu :(

    Reklāma