Web Analytics
More
    Reklāma

    TomTom Spark 3 Cardio + Music apskats

    Lieliska izvēle iesācējam, bet sporta statistikas entuziastam te nav, ko meklēt.

    Jaunākie raksti

    Parasti nemaz neaizdomājamies par mūzikas nozīmi ikdienā, bet sporta (it īpaši skriešanas) entuziasti ļoti bieži izmanto mūziku, lai sevi izklaidētu garāka treniņa laikā. Daži pat izvēlas mūziku, lai nodrošinātu sev ritmu un uzmundrinājumu pēdējā stāvā kāpuma pievarēšanai.

    Sporta pulksteņi mūs atbrīvo no nepieciešamības ņemt līdzi skrējienā viedtālruni, bet tajā pašā laikā viedtālrunis taču atskaņoja mūziku. TomTom Spark 3 Cardio + Music ir sporta pulkstenis, kas apvieno mūzikas klausīšanos ar nepieciešamās informācijas attēlošanu un uzkrāšanu vienā ierīcē. Precizitātei – pulkstenis un austiņas tomēr ir divas atsevišķas ierīces.

    Reklāma

    TomTom Spark 3 Cardio + Music pulkstenim līdzi tiek dotas Bluetooth sporta austiņas, kas ir visai unikāls komplekts. Pirms skrējiena atliek vien ielādēt mūziku no datora pulkstenī.

    Izskats un uzbūve

    TomTom Spark 3 sporta pulksteņu sērija saņēmusi to pašu četrvirzienu vadības pogu zem ekrāna, kas bija arī iepriekšējos TomTom sporta pulksteņu modeļos. Arī četrvirzienu poga ir unikāla TomTom Spark iezīme, jo citi ražotāji paļaujas uz skārienekrānu vai klasiski izvietotām pogām pulksteņa sānos. Četrvirzienu vadības pogas izmantošana padara TomTom Spark 3 nedaudz smagāku, kā arī ne visiem pulkstenis ideāli pieguls pie rokas.

    Četrvirzienu vadības poga ir visai ērti izmantojama – tā ir ērtāk sataustāma ar plikām rokām vai plāniem cimdiem. Diemžēl ar bieziem cimdiem (slēpojot, aukstākā laikā braucot ar velosipēdu u.tml.) TomTom Spark 3 ir ļoti neērti izmantot.

    TomTom Spark 3 pulksteņa daļa ir pilnībā atdalāma no rokas siksniņas. TomTom piedāvā iegādāties Spark 3 siksniņas atsevišķi par aptuveni 25 eiro. Te gan jāatzīmē, ka TomTom Spark 3 siksniņas nebūtu dēvējamas par ārkārtīgi kvalitatīvām. Tās ir visai precīzas, bet izmantotie materiāli varēja būt patīkamāki.

    Pulkstenis ir 13.7 mm biezs un sver 50 gramus. TomTom Spark 3 Cardio + Music ir 3 GB atmiņa, kas paredzēta MP3 un AAC mūzikas datnēm. Ar Bluetooth Smart palīdzību varēsi pievienot kadences sensoru riteņbraukšanai. Bluetooth nodrošina savienojumu ar bezvadu austiņām. Turklāt TomTom Spark 3 Cardio + Music spēj savienoties arī ar citu ražotāju Bluetooth austiņām (A2DP un AVRC).

    Patīkami, ka atrisināta problēma ar pulksteņa siksniņas netīšu atvēršanos. Šoreiz ir veselas trīs aizdares (siksnā iestrādāti puļķu pāri), kas noteikti neļaus TomTom Spark 3 pazust.

    TomTom Spark 3 uzlāde norit ar speciāla doka palīdzību. Nemaz nevaru sevi dēvēt par speciālu uzlādes doku fanu – mums taču jau sen ir pieejamas ūdensnoturīgas microUSB pieslēgvietas. Turklāt pierādījies, ka doku uzlādes kontakti apsūbē un bojājas vismaz tikpat bieži, cik microUSB. microUSB gan būs grūtāk uzturēt un iztīrīt dažādu ekstrēmo sportu entuziastiem, kas nonāk saskarē ar dubļiem vai sālsūdeni.

    TomTom Spark 3 saņēmis 40 metru ūdens noturību, ražotājs uzsver, ka ar pulksteni var iet peldēties. TomTom Spark 3 spēs reģistrēt nopeldētos apļus un roku vēzienus.

    Pulkstenim ir 22 x 25 mm melnbalts, izgaismots ekrāns ar 144 x 168 pikseļu izšķirtspēju.

    TomTom Spark 3 ir izmantojams kā ikdienas soļu skaitītājs un patērēto kaloriju mērītājs. Ikdienā TomTom Spark 3 neizmantos GPS, tas paļaujas uz aptuvenu soļa garumu, tāpēc noietie attālumi nebūs precīzi.

    Viedierīces lietotne

    TomTom ir maksimāli atvieglojis fitnesa aproču un sporta pulksteņu pievienošanu TomTom lietotāja kontam un TomTom MySports. Datoru nāksies iesaistīt vien tad, kad būs nepieciešams atjaunināt TomTom Spark 3 programmatūru. TomTom ļauj savienot MySports lietotni ar Strava, RunKeeper un citiem populārākajiem sportisko rezultātu uzkrāšanas servisiem.

    Konstatēju, ka MySports nemaz nebūs iespējams piesaistīt vienlaikus TomTom Touch aproci un TomTom Spark pulksteni. Lietotnes piedāvā pievienot jaunu TomTom ierīci, bet veco tā aizmirst. Garmin, Polar un citi ražotāji bez problēmām vienam kontam spēj piesaistīt plašāku viedo sporta aksesuāru skaitu. Garmin gadījumā kontam var piesiet vairākus pulksteņus, fitnesa aproces, svarus un citus sporta aksesuārus vienlaikus.

    Datu analīze nav MySports lietotnes stiprā puse. MySports parādīs tikai vidējos datus par sirdsdarbību visas dienas garumā. Līdzīgi vidējie aritmētiskie tiek izvilkti arī par daudziem citiem datiem. Jā, varbūt arī fitnesa aksesuāru sniegtie dati nav gana precīzi, lai tos attēlotu pa stundām vai vēl sīkāk, tomēr visas dienas vidējais ir gandrīz neizmantojams parametrs. Protams, jāsaprot, ka TomTom sporta aksesuāri ir paredzēti vienkāršotai lietošanai, bet specifiski mērījumi arī citiem sporta pulksteņiem var nebūt ideāli precīzi.

    TomTom Spark 3 Cardio + Music viens no lielākajiem plusiem ir iespēja ielādēt pulkstenī MP3 vai AAC mūzikas datnes. To var paveikt ar datora lietotnes palīdzību. Lai arī mūzikas ielāde kļuvusi ērtāka, tomēr tāpat kā iepriekš TomTom Spark 3 spēs atskaņot tikai jau gatavu “pleilisti”, atsevišķas dziesmas TomTom Spark 3 nespēs atskaņot.

    Sportošana

    Sportošanas laikā TomTom Spark 3 Cardio vāc GPS datus, parādot ātrumu, attālumu, tempu u.c. parametrus. Tāpat tiek rādīta sirdsdarbība, kas tiek nolasīta ar optisko sensoru. Uzskatu, ka TomTom Spark 3 Cardio ir visai precīzs optiskais sirdsdarbības sensors, bet būtu bijis patīkamāk, ja informācija par sirdsdarbību tiktu atjaunināta biežāk.

    Kad savieno TomTom Spark 3 ar viedtālruni, tas vienmēr sinhronizē GPS QuickFix informāciju ātrākai GPS satelītu atrašanai. Jāatzīmē, ka ne vienmēr GPS QuickFix palīdz, TomTom Spark 3 dažkārt satelītus meklē gandrīz minūti. Tajā laikā jau var noskriet pārsimts metrus vai sasalt ragā, gaidot digitālās sievietes balss paziņojumu: “OK, I’m ready to go”.

    TomTom Spark 3 Cardio vienlaikus spēj parādīt tikai divus nolasījumus, piemēram, ātrumu un sirds sitienus minūtē, kaut konkurenti bez problēmām attēlo trīs un četrus datu laukus vienā ekrānā. Ja pareizi saskaitīju, tad Garmin Fenix3 attēlo līdz pat septiņiem datu laukiem, Suunto attēlo četrus līdz septiņus laukus atkarībā no modeļa, Polar attēlo četrus.

    TomTom Spark 3 sērija saņēmusi visai gudru funkciju, kas atļauj atgriezties skrējiena sākuma punktā. TomTom Spark 3 ekrānā tiek parādīta karte, bet konkurenti bieži paļaujas uz digitālo kompasu, norādot tikai virzienu uz sākuma punktu.

    Beidzot TomTom spējis iekļaut informācijas attēlošanu par pēdējo apli (kilometru). Informācija gan ir visai skopa, tomēr pēdējā apļa temps ir gana būtisks parametrs. Iepriekš TomTom sporta pulksteņi informāciju par pēdējo apli nesniedza.

    Atļaušos arī atzīmēt, ka četrvirzienu navigācijas poga un TomTom Spark 3 izmantotais iestatījumu un mājas ekrānu izkārtojums skriešanas laikā var izskatīties pārlieku sarežģīts. Ekrāns nerāda nekādu informāciju par to, kura virzienpoga ko nozīmē. Sanāk pamatīga gramstīšanās tumsā.

    Ja jau reiz par tumsu, tad ekrāna izgaismojums ir bez pielāgošanas iespējām. To aktivizē, pārsedzot ekrānu ar plaukstu vai piespiežot pulksteni pie vaiga, ja rokās ir biezāki cimdi. Ekrāna izgaismojuma laiks nav pielāgojams.

    Austiņas

    TomTom Spark 3 Cardio + Music komplektācijā iekļautas Bluetooth sporta austiņas. Tās veidotas vieglas un visai ērtas, komplektā iekļauti trīs izmēri ar ausīs ievietojamām gumijām, bet, manuprāt, uzliku izmēri varēja nosegt plašāku diapazonu. Tas varētu radīt problēmas cilvēkiem ar mazākām ausīm vai pamatīgāka izmēra lokatoriem. Austiņas ir uzlādējamas ar parasta microUSB spraudņa palīdzību.

    Līdzi dotā informācija parāda, ka Bluetooth sporta austiņu pārošanai ar ierīci ir jātur piespiesta Power piecas sekundes, bet faktiski poga jātur nospiesta 10 sekundes, lai Bluetooth sporta austiņas atļautu sapāroties.

    TomTom Bluetooth sporta austiņas ir ļoti skaļas un ar pamatīgi izceltu basu – kā jau sportistiem pieklājas. Drusku kaitinoši, ka TomTom Spark 3 pulkstenis nekādi nespēj pārslēgt dziesmas uz priekš un atpakaļ, tam nāksies izmantot uz Bluetooth sporta austiņām izvietotās pogas. Ar cimdiem rokās – nepaveicams darbs.

    Teorētiski TomTom Spark 3 Cardio + Music sporta pulksteni iespējams sapārot ar jebkurā citām Bluetooth austiņām, bet diemžēl man nebija iespējams par to pārliecināties (lietoju tikai austiņas ar vadu).

    Akumulators

    TomTom norāda, ka Spark 3 sporta pulkstenis ar vienu uzlādi darbosies līdz trīs nedēļām, kad to izmantosi par ikdienas soļu skaitītāju. Tāpat Spark 3 darbosies līdz 11 stundām sporta režīmā ar ieslēgtu GPS vai līdz 5 stundām, kad tiek izmantota mūzikas atskaņošana.

    Faktiski TomTom Spark 3 ar vienu uzlādi izdzīvos nedēļu, ja ar to kopā sportosi aptuveni 2 stundas, klausoties mūziku. TomTom Spark 3 ziņos par nepieciešamību veikt uzlādi ar pīkstieniem vai arī ar akumulatora informāciju varēsi iepazīties TomTom viedierīces lietotnē.

    Jāatzīmē, ka konkurentiem ar akumulatoriem veicas līdzīgi, ja vien nerunājam par ļoti dārgajiem sporta pulksteņiem. Arī konkurenti sporta režīmā ar ieslēgtu GPS un pulsa mērīšanu izturēs aptuveni 3 stundas, varbūt nedaudz vairāk.

    Noslēgumā

    TomTom Spark 3 sērijas sporta pulksteņus piedāvā dažādās versijās. Dārgākā ir šodien apskatītā Spark 3 Cardio + Music versija (250 eiro), kas mēra pulsu un atskaņo mūziku ar komplektā iekļautām Bluetooth austiņām. Pēc tam ir Spark 3 Cardio (200 eiro) ar pulsa mērīšanu, bet bez mūzikas iespējām, tikpat maksās Spark 3+ Music versija ar mūziku un austiņām, bet bez sirdsdarbības mērīšanas. Pats lētākais Spark 3 modelis (130 eiro) ir bez GPS, bez mūzikas un bez optiskā sirdsdarbības sensora.

    TomTom Spark 3 piedāvā gana plašu iespēju klāstu skriet uzsācējiem, bet ir visai pamatotas aizdomas, ka pēc pāris mēnešiem skrējējs aptvers visu nepieciešamo informācijas klāstu, ko sniedz konkurenti, un ar TomTom Spark 3 kļūs ne līdz galam apmierināts. Te talkā varētu nākt Spark 3 Cardio + Music versijas izvēle, jo daudziem ērta mūzikas līdzi paņemšana būs svarīgāka par vājprātīgu statistikas veidošanu.

    Velobraucēji varēs TomTom Spark 3 pieslēgt kadences sensoru, bet tas arī ir viss. Nekādi citi sensori TomTom Spark 3 sērijas pulksteņiem nav paredzēti.

    Šādā cenu kategorijā biju gaidījis nedaudz labākas uzbūves rokas siksniņu. Kā arī jau pērkot ir jāizvēlas lielā vai mazā izmēra siksniņa. Neviens cits lielais sporta pulksteņu ražotājs šādi nedala sievietes un vīriešus ar siksniņas garumu.

    200 eiro cena par TomTom Spark 3 ar optisko sirds sitienu mērierīci ir ļoti pieņemama. Tāpat piemaksāt 50 eiro par Bluetooth austiņām ir gandrīz attaisnojami. Uzskatu, ka TomTom Spark 3 pirkums ir visai veiksmīga izvēle sportistam – iesācējam.

    Patika

    + precīzs sirdsdarbības sensors
    + iebūvēts MP3 atskaņotājs
    + saprātīga cena visām pulksteņa versijām

    Nepatika

    – saskarne atgādina labirintu
    – grūti izmantojams ar cimdiem rokās
    – sportojot rāda niecīgu datu apjomu ekrānā

    Lieliska izvēle iesācējam, bet sporta statistikas entuziastam te nav, ko meklēt.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    6
    Ekrāns
    7
    Programmatūra
    5
    Akumulators
    6
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Mahmuds
    20.02.2017 14:10

    Pa 130€ no AliExpress var dabūt Xiaomi viedpulksteni, metālkeramiskā korpusā, ar līdzīgiem parametriem, bet plašākām iespējām.

    20.02.2017 20:15
    Reply to  Mahmuds

    Vēlētos aicināt, ja kādam ir šāds pulkstenis, varbūt var forumā ielikt kādu nelielu apskatu. Pārsvarā interesētu sadarbība ar telefonu, lietotne, akumulators. Varbūt kāda bilde uz rokas, lai var izmēru novērtēt.

    Mahmuds
    21.02.2017 17:16
    Reply to  Artis Ābols

    Šeit ir īss video angliski, redzams arī uz rokas:
    https://www.youtube.com/watch?v=kHrR_iiWzhM

    21.02.2017 18:11
    Reply to  Mahmuds

    Vietēji ražotais tomēr šķiet pievilcīgs. Bet paldies!

    Mahmuds
    21.02.2017 19:41
    Reply to  Artis Ābols

    Tikko lasīju, ka xda darboņi jau ir tālu tikuši, lai uz šī pulksteņa palaistu pilnvērtīgu Android. TWRP recovery jau darbojas uz šī pulksteņa!

    Edgars
    28.06.2017 14:56

    Pašlaik tiek lietot TomTom Runner 3. Tiešām ērts un labs. Austiņas kas nāca komplektā arī ērtas un skaņa ļoti laba. Vienīgais mīnuss ir sapārošana ar datoru. Jau mēnesi ar TomTom IT departamentu tiek risināta problēma, kapēc nevar savienot ar MySport programmu ar pulksteni. Cik lasīts, tad man nav vienīgajam šāda problēma.

    Reklāma
    Lieliska izvēle iesācējam, bet sporta statistikas entuziastam te nav, ko meklēt.TomTom Spark 3 Cardio + Music apskats