Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropa neieviesīs “robotu nodokli” darbavietu zaudēšanas kompensēšanai

    Jaunākie raksti

    Eiropas Parlamenta deputāti Eiropas Komisijai pagājušās nedēļas nogalē prasīja ierosināt noteikumus robotikas un mākslīgā intelekta nozarē, lai pilnībā izmantotu to ekonomikas potenciālu un garantētu noteiktus standartus drošumam un drošībai. Regulējuma standarti robotikā tiek plānoti vairākās valstīs, Eiropai nepieciešams būt līderei, kas nosaka šos standartus, lai nebūtu spiesti sekot trešo valstu noteiktajiem standartiem.

    Steidzami nepieciešams regulējums, lai precīzi noteiktu atbildības aspektus, īpaši attiecībā uz automatizētām un autonomām automašīnām. Nepieciešams pieprasīt obligātās apdrošināšanas shēmas un papildu fondu, lai nodrošinātu, ka negadījumos ar šādām automašīnām cietušie tiek pilnībā kompensēti.

    Reklāma

    Eiropas Komisijai nepieciešams apsvērt iespēju izveidot īpašu juridisko statusu ilgtermiņa robotiem, lai noteiktu, kurš ir atbildīgs, ja tie nodara kaitējumu. Robotu straujā attīstība var novest pie darba tirgus pārmaiņās – ar atsevišķu darbavietu izveidi, pārcelšanu un zaudējumu. Pagaidām tiek uzskatīts, ka nekādas kompensāciju shēmas darbu zaudējušajiem netiks iedarbinātas.

    Augošais robotu lietojums arī rada ētikas jautājumus, piemēram, privātuma un drošības jomā. Tiek rosināta brīvprātīgu ētiskas rīcības kodeksu robotikā pētniekiem un inženieriem, lai nodrošinātu, ka viņi strādā atbilstoši likuma normām un ētikas standartiem, kā arī robotu izstrāde un lietojums respektētu cilvēka cieņu.

    Eiropas Komisija tiek aicināta apsvērt iespēju izveidot Eiropas Robotikas un mākslīgā intelekta aģentūru, lai atbildīgajām valsts iestādēm nodrošinātu ekspertīzi tehniskos, ētikas un likumdošanas jautājumos.

    Eiropas Komisijai nebūs obligāta jāseko Eiropas Parlamenta ieteikumiem, bet atteikuma gadījumā ir jānorāda iemesli.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma