Web Analytics
More
    Reklāma

    Darbiniekiem ir tieksme izmantot neatļautas modernās saziņas metodes

    Jaunākie raksti

    Jaunākā aptauja norāda, ka cilvēkiem šķiet pieņemami apspriest sensitīvu, ar darbu saistītu informāciju dažādos modernos saziņas servisos. Aptauja veikta ASV, tomēr, visticamāk, līdzvērtīgi rādītāji ir arī pie mums, jo darbinieki netiek informēti par daudzām datu drošības niansēm uzņēmumos. Pie mums tikai lielākie uzņēmumi pēdējos gados pievērsuši uzmanību darbinieku informēšanai par saziņas drošību tīmeklī. Datu drošības speciālistus Latvijā atļaujas algot tikai bankas, apdrošināšanas sabiedrības un lielie IT uzņēmumi.

    Aptauja parāda, ka 76.8% respondentu darba vajadzībām izmantojuši neatļautus tīmekļa saziņas rīkus. Interesanti, ka drošības nosacījumus visvairāk pārkāpj tieši IT jomas darbinieki. 47.8% aptaujāto atzinuši, ka izmanto darbavietas neatzītus grupu čatus, lai apspriestu ar darbu saistītus jautājumus.

    Reklāma

    Aptaujātie uzsver, ka izmanto neatļautu saziņu un saraksti tikai tāpēc, ka tā ir ērtāka un tā piedāvā emocijikonas vai iespēju pievienot pielikumus. Latvijas situācijā varētu piebilst, ka absolūti lielākā daļa uzņēmumu vispār nav ieviesuši savu saziņas lietotni, piemēram, Skype for Business.

    Tiek norādīts, ka nesankcionētas saziņas lietotnes izmantošanas lielākā problēma ir nevis šifrēšana vai kāda cita datu drošības problēma, bet tieši iespēja viltvārdim pievienoties čata grupai, tādējādi iegūstot svarīgu informāciju, uzņēmuma stratēģijas, sūtītās dokumentu datnes u.tml.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    nabadanga
    23.01.2017 10:32

    Ja uzņēmumam nav drošības politikas, tad viss aiziet pašplūsmā. Katrā ziņā tehnisko līdzekļu, ar kuriem var regulēt, ko un kā uzņēmumā izmantot, ir pietiekoši pat katrā cienījamā Endpoint Security risinājumā https://www.gartner.com/doc/reprints?id=1-2XU816T&ct=160203.

    x
    23.01.2017 10:50
    Reply to  nabadanga

    pie nosacījuma, ka ienākot birojā, darbinieki atstāj mobtelus u.c. gadžetus plauktiņā sarga telpā

    savādāk tas viss ir priekš kaķiem

    kristaps194
    23.01.2017 11:54
    Reply to  x

    Nav jau arī tik traki. Piedāvā darbiniekiem labus saziņas rīkus, ko prieks lietot. Piemēram, MS Teams darba lietām ideāls. +ļauj lietot tikai ierīcēs, kas atbilst kaut kādām Tevis izvēlētām prasībām, piem., aifons nav džailbreikots, ar 6 simbolu PIN, Androids ir “security compliant” utt. Tiem pašiem darba dokumentiem saderīgās ierīcēs vari uzlikt drošību, lai pat skrīnšotu nevar uztaisīt, kur nu vienkārši nošārēt. Protams, foto vienmēr var uztaisīt, bet, ja pret darbiniekiem ir tik augsta neuzticība, tad problēmu tehnoloģijas neatrisinās.

    digitalk
    23.01.2017 12:01
    Reply to  kristaps194

    galvenais leak ir neuzmanīgs/ļaunprāītgs darbinieks. iemesls ir sociāls, nevis tehnisks.

    kristaps194
    23.01.2017 12:04
    Reply to  digitalk

    Tieši tā! Katra jauna žoga kārta uzliek augstāku slieksni, lai veiktu ļaunprātību, bet tas tikai nozīmē, ka jāpalielina motivācija.

    nabadanga
    23.01.2017 15:19
    Reply to  x

    Vispār jau pilnvērtīga Endpoint Security risinājuma izmantošana paredz arī mobilo ierīču pārvaldību. Tikai Latvijā viņu reti kāds ir ieviesis un izmanto.

    digitalk
    23.01.2017 21:50
    Reply to  nabadanga

    tagad vēl atcerēsimies USB, kurus gandrīz neviens nekontrolē.

    galvenais leaks ir starplika starp monitoru un klavieri.

    x
    23.01.2017 22:25
    Reply to  digitalk

    tos gan neviens netraucē nogriezt, vismaz vieglāk kā izkontrolēt ierīces

    digitalk
    24.01.2017 01:01
    Reply to  x

    tak par to jau stāsts, kompānija, kura būs aizdomājusies par drošību, nogieizīs līkās pieejas. bet problēma paliek – negodprātīgi darbinieki ar mobilajiem sakariem.

    Lapsinieks
    24.01.2017 11:00
    Reply to  digitalk

    ir piedzīvotas globālas kompānijas, kur mobilais jāatstāj ģērbtuves skapītī.

    Reklāma