Web Analytics
More
    Reklāma

    Francijā atļauj nelasīt darba e-pastus ārpus darbalaika

    Jaunākie raksti

    Mūsdienās nav nekāds retums, kad darba devējs darbiniekam izsniedz viedtālruni un apmaksā rēķinu, cerot, ka darbinieks būs sasniedzams 24 stundas diennaktī. No šī gada sākuma Francijā atļauts darba e-pastus un citu saziņu ārpus darbalaika ignorēt.

    Viss tik vienkārši nemaz nav, jo Francijā darba likums nosaka, ka uzņēmumos ar vairāk nekā 50 darbiniekiem ir jāvienojas par laiku, kad darba e-pastus var nelasīt un arī ignorēt cita veida saziņu. Tādējādi darba devējam nebūs iespējas mākslīgi pagarināt darbadienu, traucēt darbinieku pusdienlaikā u.tml.

    Reklāma

    Jau šobrīd daudzviet Eiropā tiek ieviesti darba iekšējās kārtības noteikumi, kas liedz traucēt darbinieku ārpus darbalaika. Ja darbiniekam nākas pārskatīt saraksti un atbildēt uz zvanu, to būtu jāuzskata par darbalaiku, kas tiek apmaksāts dubultā.

    Pagaidām Francijā darba likums nenosaka sankcijas pret uzņēmumiem, kas neieviesīs iespēju ignorēt saziņu. Tiek pieļauts, ka nākotnē šādas normas tiks ieviestas visā Eiropā, lai izvairītos no darbinieku pārdegšanas un neapmaksātām darba stundām.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    x
    02.01.2017 12:09

    Tas, ka uzņēmums iedod telefonu, nozīmē tik to, ka darbinieks to izmanto darba laikā, bet ārpus darba laika lai traucē par dubultu tarifu, iepriekš vienojoties.

    Gu
    02.01.2017 13:13

    Es ar jau ~2 mēnešus atļaujos nelasīt ārpus darba laika darba e-pastus. Ja baigi deg, lai darbs zvana. Un ir patīkami laba sajūta, ka vari atslēgties un nedomāt par darbu, jo ir tak ar ģimene un dzīve ārpus darba.

    02.01.2017 14:50
    Reply to  Gu

    Android jau pāris paaudzes ir iespēja uztaisīt vairākus lietotāju profilus. Vienu uzrīko darbam (visi e-pasti, kalendāri, darba saziņas lietotnes, piemēram, Skype for Business utt.), otru uzrīko mājām (tikai privātais pasts, 9gag, Facebook, privātais kalendārs utt.).

    digitalk
    02.01.2017 15:06
    Reply to  Artis Abols

    un kāds sakars administratīviem lēmumiem ar aOS?

    x
    02.01.2017 15:55

    pārlasīju rakstu….”liedz traucēt darbinieku ārpus darbalaika.”.
    nu kā tas sanāk – ja nav vienošanās un darbinieks nav piekritis, tad darba laika beigās darba telefons/karte iet klusajā režīmā vai flight mode un tiekamies rīt no rīta! Negribi, lai zvana vakarā – nedod numuru kolēģiem.

    KKTK
    02.01.2017 21:15

    Darba devējs apmaksā trubu, internetu tāpēc, ka nevēlas paaugstināt darbiniekam algu (lasīt – maksāt vairāk nodokļus), bet vēlas tomēr kaut kā atalgot darbinieku. + uzņēmumam ar korporatīvajām atlaidēm tas sanāk labi lēti + vēl ienākuma nodokļi un PVN daļa izdevīgāka. win- win-win
    Bet ideja, ka viņš cer, ka darbinieks lasīs darba ēpastus ir :)
    Nez, es laikam esmu īpaši riebīgs es pat telefonu esmu atslēdzis atvaļinājumos :D

    digitalk
    02.01.2017 22:37
    Reply to  KKTK

    win-win-win tas ir darba devējam. darba ņēmējam mazāk, tikai par to cilvēks aizdomājas, kad aiziet līdz mobteloperatoram un savu godīgi nopelnīto 10-20 gadu stāža megaatlaides vietā saņem sejā indiāņu jurtu figvam.

    Reklāma