Web Analytics
More
    Reklāma

    Bite Latvijā atklāj jaunās paaudzes 4.5G mobilo internetu

    Jaunākie raksti

    Tuvojoties 5G standartam, Bite ievieš Latvijā pirmo 4,5G bāzes staciju tirdzniecības centrā Domina Shopping, kur pavisam nesen atjaunotā, modernā Bites salonā iespējams pārbaudīt vēl nepieredzēta ātruma mobilo internetu. Pirmā 4,5G bāzes stacija spēj nodrošināt ātrumu līdz pat 1Gb/s, kas ir nebijis notikums Latvijā.

    Mobilā interneta nozīme mūsu dienās jau ir kas vairāk nekā tikai ātrs un stabils internets telefonā. Mobilais internets tiek plaši izmatots gan mājās, gan lai nodrošinātu dažādu ‘lietu interneta’ ierīču darbību. Jau šī gada oktobrī Bite parakstīja vienošanos ar tīkla tehnoloģiju līderi Huawei par kopīgu darbu pie 5G ieviešanas Latvijā. Bet 5G ieviešana jāveic soli pa solim. Tāpēc pirmais solis pretī 5G ir 4,5G tehnoloģija, kas nodrošina līdz pat 1Gb/s ātru mobilo internetu.

    Reklāma

    “Latvijas mobilo sakaru lietotājs ir prasīgs un gudrs. Mūsu internets ir viens no ātrākajiem pasaulē, un mobilo sakaru pārklājums pārspēj ne vienu vien krietni lielāku un bagātāku valsti. Redzot, cik strauji aug interneta lietojums mūsu klientu vidū un cik aktīvi tie apgūst jaunākās tehnoloģijas, nav šaubu, ka mums – pakalpojuma nodrošinātājam – jābūt soli priekšā tendencēm,” saka Bite Latvija izpilddirektors Kaspars Buls, “Huawei ir mūsu sadarbības partneris jau vairāku gadu garumā. Būdami līderi tīkla tehnoloģiju jomā, viņi spēj sniegt gan izpratni, gan risinājumus mūsu vajadzībām. Kopīgi strādājot, esam izveidojuši pirmo 4,5G bāzes staciju Latvijā, kas spēj nodrošināt optiskā fiksētā tīkla ātrumam līdzvērtīgu mobilā interneta ātrumu. Tas ir nebijis notikums Latvijā.”

    “Huawei ir pagodināti, ka varam dalīties ar savu pieredzi un zināšanām jau šodien, piedāvājot jaunu un vēl nebijušu mobilā interneta lietošanas pieredzi. Rūpējoties par mūsu esošo un potenciālo klientu interneta pakalpojumu kvalitāti, sadarbībā ar mobilo sakaru operatoru Bite, esam izveidojuši pirmo 4,5G bāzes staciju Latvijā. Tas ir viens no lielākajiem šāda mēroga projektiem Baltijas valstīs, kā arī solis tuvāk 5G ieviešanai Latvijā,” uzsver Džeks Džu – Huawei Technologies Baltijas valstu izpilddirektors.

    Pirmā bāzes stacija t/c Domina Shopping ir kā pilotprojekts, izmēģinot tehnoloģijas, kas līdz šim pārbaudīta pārsvarā laboratorijas apstākļos, darbību reālā vidē. Jau nākamā gada sākumā tiks uzsākts darbs pie vairākām 4,5G bāzes stacijām dažādās vietās, kas nodrošinās ne tikai izcilu ātrumu, bet arī lielisku pieredzi daudziem lietotājiem vienuviet. Šis notikums ierindo Latviju starp pirmajām valstīm Eiropā, kuras iedzīvotājiem jau šobrīd ir iespējams izmēģināt tehnoloģiju, kas ir ļoti tuva 5G.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    22 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    22.11.2016 15:11

    Kas ir 5G tehnoloģija? Šobrīd ir kaut kādas “wanna-be” vadlīnijas (zem 1 ms latency, 1 Gbps braucot 500 km/h utt.). Reāla tuvākā iespēja redzēt kaut ko darbībā tiek solīta no Samsung 2018. gada Olimpiādē, bet derētu pirms tam notestēt visas problēmas un vienoties par standartu.

    5G darbībā (lai arī ko tas nozīmētu) Eiropā tiek solīts no 2020. gada. Bitei ir laikamašīna?

    A.Z
    22.11.2016 15:13
    Reply to  Artis Abols

    Vai ir kāds telefons,kas piedāvā mobilo internetu 1Gb/s?Varbūt esmu kaut ko palaidīs garām,bet neesmu dzirdējis par tādu aparātu.

    22.11.2016 15:17
    Reply to  A.Z

    Tur jau tas smiekliņš, ka no 5G nav nekā, tikai logo. Lielie gudrinieki nav ne par ko vienojušies. Cik noprotams, visi testē iespējamās tehnoloģijas, tad sabāzīs galvas kopā, lai vienotos, ka šo ieviešam, šo atmetam. Tikai pēc tam var runāt par 5G.

    Šobrīd laikam pieejams (nopērkams telefons) ir tikai LTE Cat12 ar 600/150 Mbps. Varbūt ir kaut kas vēl fiksāks, bet neesmu sekojis līdz. Te gan jāsaprot, ka šī šie skaitļi ir teorētiski un pamatīgi atkarīgi no mob.sakaru tīkla.

    Slaviks
    22.11.2016 16:38
    Reply to  Artis Abols

    Tu laikam neskaties video no preses relīza, vai neizlasiji rakstu lidz galam. 5G nav domats tikai telefonam vai rūterim.

    22.11.2016 23:18
    Reply to  Slaviks

    Ne tikai neskatos, arī nelasu. Piekasīšanās ir par 5G piesaukšanu, ķerot uz muļķi tos, kuri gaida kārtējo tehnoloģiju bumu tuvākā gada laikā.

    Masks ātrāk uz Marsu aizsūtīs cilvēkus nekā pie mums ieviesīs ikdienā izmantojamu 5G ar normālu teritorijas nosegumu.

    banana
    25.11.2016 19:38
    Reply to  Artis Abols

    ‘5G’ vairāk ir domāts mājas mobīlajam internetam, nevis sejasgrāmatu vai ikvakara waze lavierēšanai starp korķiem uz sava viedtālruņa! Tik tiešām nezinu vai kādreiz būs viedtālruņi kuri spēs sagremot 1gb/s inteneta ātrumus… Turklāt visi torrentiņu kačātaji pārslēgsies 5G frekvencē, ļaujot lietotāju viedtālruņiem uz 4G frekvences uzelpot, atbrīvojot 4G tīklu un ļaujot normālāk 4G zonai strādāt. Gribetu zinat kapēc tu, Arti kā muļķis lēkā visapkārt, kā ir kādas jaunākās apple ziņas, uzspiežot citiem savus ifanboyu rakstus par to cik ios ir labāks par android, ja apple savu viedtelefonu – iphone NAV īpaši mainījis jau gadus 6 jeb kopš 4 aifona = dizains taspats, iekšas +/- tās pašas, tik atsvaidzinātas, reklāmas lielas, fanboyi hypo! Par imaciem un macbookiem identisks stāsts! Toties TU un daudzi citi dzirdot šos maģiskos vārdus ‘new apple lineup’ čurā uzreiz biksītēs no priekiem. Kaut vai produkts īpaši drastiski ne ar ko neatšķiras no gada, diviem vai trīs vai pat četrus gadus vecākiem kompānijas modeļiem. Tik ar to ka nākamais modeļa nummuriņš ir kabatā…. P.S. Par tēmu – Kamēr pirmais uz vienīgais, tikmēr forši, kā sāks karināt uz reāliem torņiem, tad atkal cilvēce čikstēs ka nav ”solītais” 5G 1Gbps ātrums… Bite graiza klientus un neļauj nodarboties ar pirātismu u.t.m.l. vopš… Read more »

    25.11.2016 19:57
    Reply to  banana

    Amizantākais ir tas, ka Artis ir Apple lietu heiteris nevis fanbojs :)

    26.11.2016 17:38
    Reply to  banana

    Es un Apple fanbojs? Būsi kaut ko sajaucis. Esam jau šajā mēnesī noskaidrojuši, ka esmu slinks, nemāksliniecisks, taisu testa bildes tikai ejot uz musoru. Bet par Apple fanu gan vēl nav devējuši.

    Mans darbiņš ir šad tad šo to par Apple uzrakstīt, bet tie ir fakti, nevis kāda veida apjūsmojums.

    22.11.2016 15:36
    Reply to  A.Z

    Jāskatās, lai ierīce atbalsta LTE Advanced Pro. Tam nepieciešams CAT11 standarts. Decembrī Huawei piedāvās pārdošanā pirmo rūteri, kas atbalsta 4.5G (B618 modelis). Janvārī šo ierīci varēs nopirkt pie Bites. Jāņem gan vērā, ka šis rūteris nevarēs paņemt visu 1Gb/s no tīkla, bet gan ap 400Mb/s. Tas gan tāpat ir vairāk kā šobrīd pieejamie rūteri. Un nākamā gada sākumā Huawei laidīs ārā vēl jaunāku rūteri, kas tad būs spējīgs uz visu 1Gb/s.

    Aleksejs Mjaliks
    23.11.2016 07:53
    Reply to  Artis Abols

    Pareizi arī saprati, ko nozīmē tās paaudzes. Ir noteikti vēlamie kritēriji, kādi būtu jāsasniedz, lai tehnoloģija varētu tik kvalificēta noteiktai paaudzei. Bet tie ir tikai vēlamie. Piemēram, LTE tā īsti nekvalificējas kā 4G (nospraustie kritēriji tika sasniegti tikai ar LTE-A, ko pie mums operatori dēvē par “4G+”).
    Ar saitēm, precīziem skaitļiem utt. neaizraušos, slinkums vēlreiz meklēt.

    Wassup
    22.11.2016 17:33

    18. novembrī stāvot pie Brīvības pieminekļa nebija ne 4G, ne iespēja saņemt zvanus, kaut gan zonu rādīja pilnu 4G Bitei. Pēc cik gadiem tas tiks novērsts?

    Jānis Bērziņš
    22.11.2016 18:15
    Reply to  Wassup

    Bāzes stacijas tiek celtas, ņemot vērā ikdienas slodzes. Šajā gadījumā visticamāk vienuviet bija ļoti daudz lietotāju un tāpec bāzes stacija netika galā ar lielo slodzi. Tā ir visiem opertaoriem.

    x
    22.11.2016 20:16
    Reply to  Wassup

    Kad sakari būs p2p, nevis caur tuvāko torni. Tas, protams, attiecas uz masu pasākumiem, kuros miljonscilvēku cenšas vienlaicīgi izmantot sakaros.

    Vivo
    22.11.2016 22:09
    Reply to  x

    Tad, kad Tu nopirksi sev un visiem pārējiem rāciju, gudriniek.

    x
    22.11.2016 23:34
    Reply to  Vivo

    Dod adresi un uzraksti, cik rācijas Tev vajag.

    skolēniem būs par puscenu.

    Skābene
    23.11.2016 16:15
    Reply to  Wassup

    Neatceros kuru gadu, bet Positivus festivālā es ar savu mega kruto LMT pieslēgumu un slaveno zonu Salacgrīvā biju 3 dienas bez sakariem, kamēr Tele2 un pat Bites klienti ļerkstēja caurām dienām! Turpmākajos gados, gan LMT labojās un uzlika papildus raidītājus!

    banana
    25.11.2016 19:44
    Reply to  Wassup

    Ne tikai ‘Bite’ bet arī pārslavetajai un 2x dārgākajam, ‘premium’ segmenta operatoram LMT, rādija 4G, zona pilna, bet nekas īsti nenotiek…. kaut kas normāli sāka kustēt ~10min pēc uguņošanas beigām jo tad visi izklīda atslogojot pārkarsušos centra torņus.

    ;) Man vairāk gribās zinat KAD operatori sāks mācīties no kļūdam un uz šādiem koncentrētiem pasākumiem liks papildus mobīlos torņus?

    x
    22.11.2016 23:35

    Gaidu 4.7G

    Krotow
    23.11.2016 10:56

    4.9999999997…G

    Archall
    23.11.2016 22:37

    Telefoni ir ar Šito LTE Advanced bet tikai cat12 600mbit un mazāk. Man personīgi likas, ka labāk pagaidīt uz 5G. Bet ka šie grib reklamēties, gan jau nopelnīs ar

    kalis
    24.11.2016 21:33

    Tad jāiepērk guļammaiss un jāpārceļas dzīvot uz Domina, jo citur bitei pat mēdz nebūt 3g, lai gan izreklamējās pirms pāris gadiem, ka ķipa visas bāzes stacijas pārgājušas uz 3g.

    banana
    25.11.2016 19:50
    Reply to  kalis

    Jau stabili ikdienā gadus 2 neesmu redzejis mazāku ikoniņu par 3G internetam bitei, pilsētā & ārpus pilsetas… Protams ja pats nolienu pagrabā vai starp betonbloku mājām tad ir ‘E’ vai ‘H’ simboliņš un čābīgi ar šo lietu, bet normālā vidē šos simbolus tikpat kā vairs neredzēt.
    Varbūt pie vainas vecais tālrunis kuru pirki pirms kādiem 4 gadiem un ar kuru domā, ka pavilksi arī visus 5G?

    Reklāma