Web Analytics
More
    Reklāma

    Tīmekļa vietņu bloķētāju bariņam pievienojas arī VID

    Jaunākie raksti

    Mēs dzīvojam skaistā Latvijā! Valdība šodien atbalstīja Finanšu ministrijas iesniegto priekšlikumu dot Valsts ieņēmumu dienestam (VID) pilnvaras bloķēt piekļuvi tīmekļa vietnēm. Kādām? Negodprātīgām, protams!

    Lai VID varētu braši pievienoties tīmekļa vietņu bloķētāju bariņam (kurā jau kādu laiciņu kāpjot uz grābekļiem tūļājas Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija), ir jāveic grozījumi likumā par VID, par nodokļiem un nodevām, kā arī Elektronisko sakaru likumā.

    Reklāma

    Šobrīd valdība ir atbalstījusi “.lv” domēnu zonas bloķēšanu, taču Finanšu ministrija vēlas bloķēt Latvijā arī “.com” un citus domēnus.

    Minētie grozījumi likumos nosaka kādos gadījumos VID varēs pieņemt lēmumu par domēna vārda atslēgšanu, kā arī tā darbības atjaunošanu un pārreģistrāciju. Domēna vārdu varēs atslēgt normatīvo aktu pārkāpumu gadījumos, piemēram, ja tīmekļa vietne tiks izmantota, lai veiktu nereģistrētu saimniecisko darbību (nemaksājot nodokļus).

    Šīs izmaiņas attiecas arī uz ārvalstu komersantiem, kam komercreģistrā būs jāreģistrē ārvalsts komersanta filiāle, lai tas drīkstētu caur tīmekļa vietni piedāvāt pakalpojumus Latvijā.

    VID uzsver, ka veicot tirdzniecību tīmekļa vietnē, tā ir jāreģistrē VID kā uzņēmumam struktūrvienība (līdzīgi kā ir jāreģistrē fiziski veikali).

    Finanšu ministrija šādas tīmekļa vietņu bloķēšanas nepieciešamību pamato ar to, ka Latvijā ir vairāk nekā 1800 interneta veikalu, izsoles, kolektīvās iepirkšanās lapas, sociālie mediji, forumi u.c. vietnes, kas nepilnā apmērā vai vispār nemaksā nodokļus un problēmu gadījumā tīmekļa vietni vienkārši pārreģistrē uz citu juridisko personu. Ar šo soli netiek mēģināts ierobežot kāda konkrēta produkta vai pakalpojuma tirdzniedzību vai liegt uzņēmumam pārdot internetā, bet gan visiem radīt godīgus un vienlīdzīgus darbības apstākļus. Jo nav nekāds noslēpums, ka tie, kas nemaksā nodokļus, spēj piedāvāt tādas cenas, kas godīgiem komersantiem nav sasniedzamas. Interneta veikalu gadījumā tas ir ļoti uzskatāmi redzams.

    Par likumu grozījumiem vēl trīs lasījumos būs jālemj Saeimai un plānots, ka likumi izmaiņas spēkā stāsies no 2017. gada. Paredzams, ka šīs izmaiņas valsts budžetu varētu papildināt par 0.5 miljonu eiro gadā.

    Lai arī Finanšu ministrijas vēlme ir skaidra un saprotama, tomēr jau azartspēļu bloķētāji pierādīja, ka šo procesu nav apguvuši. Gribot nobloķēt Latvijā nereģistrētu azarstpēļu vietni, nobloķēja resursus, kam ar to nav nekāda sakara. Cerams, ka azartspēļu bloķētāji saviem VID kolēģiem būs sagatavojuši prezentāciju par procesa grābekļiem un veicamajiem manevriem, lai uz tiem neuzkāptu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kaspars
    04.10.2016 17:09

    Tātad visas (arī ārzemju) vietnes, kuras nav reģistrētas LV komercreģistrā, bet tirgojās ar kaut ko, tiks aizliegtas? Tai skaitā visi e-baji un alibabas??

    04.10.2016 17:20
    Reply to  Kaspars

    Brīdī, kad VID tiks pie iespējas bloķēt arī ne “.lv” domēnus, šis jautājums paliks ļoti aktuāls. Pagaidām plosīsies lokāli.

    Denijs
    04.10.2016 21:19

    No ,lai jau pameiģina,jo ir jau Eiropas savienībās brīvas tirzniecības likums,ka neļautu tik viegli nobloķēt ārzemju saitus…

    Poxerists
    06.10.2016 01:01
    Reply to  Denijs

    Jau pamēģināja. Vēsā mierā sāka bloķēt pieeju citās Eiropas Savienības reģistrētiem komersantiem. Piemēram: Francija. Malta. UK. Un pajāt uz brīvo tirgu, harmonizēto tirgu, brīvās tirdzniecības līgumiem utt. utjp.

    digitalk
    04.10.2016 19:18
    Reply to  Kaspars

    nope, tā prece ienāk ar pasta starpniecību un tiek apstrādāta muitā. tur tev gan muitas nodokli uzliks, gan PVN samaksāsi, ja sūtījums atbildīs kritērijiem.

    Arvīds Jakovičs
    04.10.2016 23:34

    Idiotisms.

    Jans Meķis
    05.10.2016 00:14

    Un eventuālais ieguvums būšot až vesels pusmiljons – mazāk par dažādu gausu un gulbju gada algu… Diez cik līdzekļu vēl prasīs šī projekta realizēšana un administrēšana – ka tikai beigās tas vēl nesanāk zaudējumus nesošs.

    Pumba
    05.10.2016 08:47
    Reply to  Jans Meķis

    Tu man pasaki, kā tas var būt līdzekļus taupošs? Kurš saits sāks maksāt nodokļus tikai tāpēc, ka to nobloķēja? Ja to nedarīja pirms tam, tad ir skaidrs, ka plānos ir kas cits, tikai ne godprātīga nodokļu nomaksa. Nomainam domēna vārdu un maucam tālāk… Tā kā projekts radīs tikai zaudējumus.

    Jokman
    05.10.2016 10:24

    Tauta nav ko cepties. Nedomāju, ka VID ir tik daudz darbinieku un strādāt gribētāju ar viņu atalgojumu, kas pildīs šīs funkcijas. Ja nu vienīgi tas nebūs ārpakalpojums kur kāds pietuvinātais uztaisīs firmu un atkal labi uzvārīsies.

    Poxerists
    06.10.2016 00:58
    Reply to  Jokman

    Pieņems darbā pārīti jaunu darbinieku kas nodarbosides tikai ar bloķēšanu. Tāpat kā azartspēļu inspekcija izsita 2 jaunas štata vietas. Sēž dvi mūļi un nedēļā atrod pa kādiem 10 domēniem ko nobloķēt, kas nodokļu maksātājiem izmaksā +/- 3000€ mēnesī. 40-50 domēnu mēnesī par 3000!!! Es arī neatteiktos no tādas zelta āderes. Kas mainījās? Tikpat kā nekas. Tie daži pakalpojumu sniedzēji kas bija ļoti fokusēti uz LV niecīgo tirgu un apgrozījumu kā no viena Londonas kvartāla (ne tā lielākā un turīgākā) sāka reģistrēt ik pa nedēļai jaunu domēnu: domēns1, domēns2, domēns29 utt. Nobloķē veco, strādā ar jaunu. Pie citiem, kam vajag tiek klāt ar VPN un plnīgi pajāt. Te būs tas pats. Galvenais lai ārzemnieki nesamīžas no mūsu Z-Korejas sekotājiem, kuri sadomājuši cenzēt internetu un nenogriež pakalpojumus LV rezidentiem no savas puses.

    Spoks
    06.10.2016 07:36

    Latvijas VID 4500 darbinieki…. Igaunijas 1400… Vakar pats Ašaradens to pateica televīzijas raidījumā… Tagad būs 4502… :)

    Reklāma