Web Analytics
More
    Reklāma

    TWINO: Latvijai ir potenciāls kļūt par kontinentālās Eiropas alternatīvā finanšu tirgus līderi

    Jaunākie raksti

    LR Finanšu ministrija ir sākusi darbu pie Savstarpējo aizdevumu pakalpojuma likuma izstrādes, kas regulēs šobrīd apjomīgāko alternatīvo finanšu tirgus segmentu – savstarpējo  aizdevumu pakalpojumus. Pēc šī gada pirmo astoņu mēnešu rezultātiem, Latvija šobrīd ir trešā lielākā segmenta spēlētāja kontinentālajā Eiropā.

    Sakārtojot nozares regulējumu tā, lai tirgus būtu interesants gan Latvijas, gan ārvalstu uzņēmumiem, Latvijai ir visi priekšnosacījumi kļūt par Eiropas alternatīvo finanšu nozares centru. Lai gan alternatīvo finanšu joma vēl ir samērā jauna, straujie izaugsmes tempi apliecina, ka tā ir kļuvusi par vērā ņemamu spēlētāju finanšu nozarē. Septembrī publiskotajā Kembridžas Universitātes Biznesa skolas Alternatīvo finanšu centra ziņojumā [1] norādīts, ka 2015. gadā kontinentālās Eiropas alternatīvo finanšu tirgus sasniedza 1 miljarda eiro apgrozījumu jeb, salīdzinot ar 2014. gadu, piedzīvoja 72% izaugsmi. Lielākais šī tirgus segments ir savstarpējo aizdevumu pakalpojumi ar pērnā gada apgrozījumu – 578 miljoni eiro.

    Reklāma

    “Tuvākajā laikā eksperti lūkosies uz Eiropu un meklēs atbildi uz jautājumu, kura valsts kļūs par nākamo alternatīvās finanšu nozares virzītājspēku. Šobrīd Lielbritānija ir alternatīvās finanšu jomas dzinējspēks, taču nedrīkst nepievērst uzmanību “Brexit” ietekmei uz nozari. Tādēļ jautājums, kurš pēc “Brexit” stāšanās spēkā varētu pārņemt Lielbritānijas stafeti, ir atvērts. Šinī kontekstā īpaši nozīmīgs ir Finanšu ministrijas sāktais darbs pie jaunā Savstarpējo aizdevumu pakalpojuma likuma. Saprātīgs un pārdomāts regulējums veicinās citu spēlētāju ienākšanu tirgū un sniegs Latvijai iespēju kļūt par visas Eiropas finanšu tehnoloģiju centru,” skaidro TWINO Grupas dibinātājs Armands Broks.

    “Alternatīvo finanšu nozares attīstībai Latvijā ir izteiktas priekšrocības – spēcīga digitālo tehnoloģiju attīstība, labas līdzšinējo spēlētāju iestrādnes nozares izaugsmē, kā arī arvien prasmīgāk un straujāk attīstītā start-up vide,” turpina A.Broks.

    Šī gada pirmajos astoņos mēnešos savstarpējo aizdevumu pakalpojumi fiziskajām personām caur Latvijas savstarpējo aizdevumu platformām vien sasniedza 90 miljonus eiro[2]. Salīdzinājumā ar 2015. gadu, kad 12 mēnešos apjoms bija 15 miljoni eiro, jau šobrīd savstarpējo aizdevumu pakalpojumu segments ir pieaudzis sešas reizes. Tādējādi Latvija šobrīd ir trešā lielākā savstarpējo aizdevumu spēlētāja kontinentālās Eiropas tirgū, piekāpjoties vien Vācijai un Francijai.

    [gview file=”https://cdn.kursors.lv/2016/09/Alternativo-finansu-tirgus_Twino-investiciju-platforma-28-09-2016.pdf” height=”450px” width=”100%”]

    Alternatīvie finansēšanas veidi – no bankām, institūcijām, nebanku kreditētājiem un dažādiem fondiem vai organizācijām neatkarīgi finansēšanas modeļi, kas vērsti uz vienkāršību, ērtību, pieejamību un nereti – lielāku ienesīgumu. Savstarpējo aizdevumu platformas ir tehnoloģiju sniegta iespēja cilvēkiem ar brīviem naudas līdzekļiem (ieguldītājiem) satikties ar cilvēkiem, kuriem nepieciešami naudas līdzekļi (aizņēmējiem).

    TWINO ir visstraujāk augošā savstarpējo aizdevumu platforma Eiropā. 2015. gadā Latvijā dibināta savstarpējo aizdevumu platforma un pirmais uzņēmums Eiropas kreditēšanas tirgū, kas investīcijām piedāvāja atpirkuma garantiju, tādējādi novēršot ieguldītāju riskus. TWINO Grupas komandā strādā vairāk nekā 500 darbinieki Latvijā, Polijā, Gruzijā, Krievijā, Spānijā, Meksikā u.c. Kopš uzņēmuma dibināšanas TWINO ir piesaistījis vairāk nekā 4000 ieguldītājus no vismaz 30 valstīm, tostarp Baltijas, Vācijas un Lielbritānijas.

    [1] Kembridžas Universitātes Biznesa skolas Alternatīvo finanšu centra Eiropas alternatīvo finanšu nozares ziņojums izdots 2016. gada septembrī;
    [2] P2P-anlage.de

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Oskars
    29.09.2016 09:13

    Dzirdēti stāsti no pagātnes … Rīga mazā Šveice .. Ar ko tas beizās .

    Reklāma