Web Analytics
More
    Reklāma

    Garmin Forerunner 230 sporta pulksteņa apskats

    Pats par sevi - lielisks GPS sporta pulkstenis iesācējam. Konkurentu "padzīvojušākie" modeļi pamatīgi iegriež ar cenu atšķirību.

    Jaunākie raksti

    Laikam jau būs sarežģīti sevi saukt par sportistu, neesmu skrējējs, bet tipinātājs. Neesmu velosportists, bet drīzāk tūrists – līdz darbavietai nokļuvējs pietiekami sausos un nenegatīvas gaisa temperatūras laika apstākļos. Toties man ir viedoklis!

    Garmin Forerunner 230 ir sākuma līmeņa sporta pulkstenis ar iebūvētu GPS, tas tika izziņots vienlaikus ar Forerunner 235 (ar optisko sirdsdarbības sensoru) un augstākas klases Forerunner 630 (paplašināta informācija par fiziskajām aktivitātēm).

    Reklāma

    Garmin Forerunner 230 ir pamata komplekts skrējējam un velobraucējam ar iespēju mērīt attālumu, ātrumu, dažām intervāla iespējām, kā arī paziņojumiem no sapārotā viedtālruņa. Protams, augstākas klases un dārgāki pulksteņi piedāvās arī peldēšanu un neskaitāmas atskaites par paveikto, bet entuziastam ar izdotajiem rādītājiem nebūs īsti ko iesākt.

    DSC_0146

    Tehniskā specifikācija

    • Ekrāns: 1.23″ (31.1 mm) diametrā, 215 x 180 pikseļi
    • Izmēri, svars: 45 x 45 x 17 mm, 41 g
    • Akumulators: Li-Ion, ar vienu uzlādi līdz 5 nedēļām pulksteņa režīmā, līdz 16 stundām treniņu režīmā
    • Ūdensizturība: līdz 50 m
    • GPS: jā, ar GLONASS
    • Atmiņa: līdz 200 aktivitātes stundām
    • Papildus: velosipēda ātruma / kadences sensors (jāiegādājas atsevišķi), akselerometrs soļu skaitīšanai
    • Cena: 299 eiro ar pulsa jostu vai 249 eiro bez jostas

    DSC_0148

    Izskats un uzbūve

    Garmin Forerunner 230 ir ļoti viegls, tas pilnībā veidots no plastmasas ar gumijas siksnu, tāpēc būs visai sarežģīti saprast, no kurienes veidojas visai pieklājīgā cena. Komplektā atradīsi knaģa tipa uzlādes un datu sinhronizācijas USB vadu, kā arī Bundle versijai būs klāt krūšu josta sirds sitienu mērīšanai.

    Tāpat kā iepriekš, arī Garmin Forerunner 230 ekrāns ir ar visai piezemētu 215 x 180 pikseļu izšķirtspēju, bet ražotājam ir izdevies saskarni padarīt atbilstošu izšķirtspējai, tāpēc nekādu diskomfortu lietošanas laikā tā nerada. Nedaudz cits stāsts ir par izmantoto LCD tehnoloģiju, te nu gan Garmin varēja saņemties un ielikt kādu labāku ekrāniņu ar jēdzīgāku izgaismojumu. Ir taču 2016. gads!

    DSC_0147

    Garmin Forerunner 230 ekrāns nav saņēmis skārienfunkciju, visu ievadi nodrošina piecas pogas, no tām viena atsevišķi izdalīta ekrāna izgaismojuma ieslēgšanai.

    Pulksteņa siksniņa ir ļoti patīkama, zem tās nesvīst roka, kā arī tā ir ērti aiztaisāma un diez vai to var netīšām atvērt. Kārtējo reizi esmu izbrīnīts par sporta pulksteņu siksniņu garumu – mana ne pārāk lielā roka nodrošina vēl trīs brīvus caurumus, bet diez vai virs cimda ziemā būs ērti un nespiedīs. Atzīmēšu, ka citi ražotāji grēko vēl vairāk ar siksnu garumu.

    Bundle komplektā saņemsi tā dēvēto premium pulsa jostiņu, kas uzsāk darbību, kad tā ir piepogāta klāt pie moduļa, kurā ir CR2032 baterija un 2.4 GHz ANT+ bezvadu komunikāciju protokols savienošanai ar pulksteni. Nevajag tikai pēc skrējiena aizmirst moduli nopogāt nost.

    Manuprāt, Garmin Forerunner 230 ir visai glīts, to nebūs jākaunas lietot arī ikdienā, tikai jāatslēdz apgaismojuma aktivizēšanās pie katra saņemtā paziņojuma. Milzīgs pluss ir piecu nedēļu darbības laiks ar vienu uzlādi. Biju gatavojies staipīt apkārt Garmin Forerunner 230 lādētāju, bet to (tieši uzlādes funkciju) izmantoju tikai vienu reizi. Nevaru apsolīt tieši piecu nedēļu darbību, bet vismaz divas ar pusi nedēļas būs noteikti ar ieslēgtu Bluetooth savienojumu.

    DSC_0143

    Treniņu iespējas

    Garmin Forerunner 230 ir saņēmis visas iespējas, kas būtu nepieciešamas iesācējam – tas spēj ļoti precīzi izmērīt attālumu, ātrumu un tempu (pace). Pieejama intervāla treniņu iespēja un iepriekš sastādītu treniņa programmu ielāde no Garmin Connect.

    Forerunner 230 piedāvās informāciju par ieteicamajiem atpūtas laikiem, kā arī pavisam neuzticamu VO2 max punktu skaitu, bet te būsim skeptiski un tālāk neizķidāsim, jo šo skrējēja “parametru” ticami var izmērīt tikai laboratorijā.

    DSC_0138

    GPS informācija bieži tiek “uzķerta” pietiekami ātri. Izej ārā, pastaipies un GPS jau saķerti. Grūtāk ar GPS signālu uztveršanu Forerunner 230 veicas, ja kustību uzsāc uzreiz pēc iziešanas no telpām. Ar velosipēdu var pat aptuveni 3 kilometrus nobraukt, pirms Forerunner 230 atrod atrašanās vietu. Atzīmēšu, ka satelītu informāciju Forerunner 230 ielādē, kad pulkstenis ir pieslēgts datoram vai viedtālrunim ar Garmin lietotnes palīdzību.

    Šādam (par iesācēju līmeņa ierīci dēvējamam) sporta pulkstenim vienmēr būs neatbildamais jautājums par sirdsdarbības sensora izvietošanu atsevišķā, ne vienmēr ērtā jostiņā vai pašā pulkstenī. Forerunner 235 modelis piedāvā optisko sirds sitienu mērierīci, tomēr tā var nebūt tik precīza. Par neprecizitāti mums pat nāksies piemaksāt 50 eiro, ja Forerunner 230 vietā izvēle kritīs par labu Forerunner 235. Visticamāk, iesācējam būs ērtāk izmantot tikai vienu Forerunner 235 pulksteni, nevis ķēpāties ar krūšu jostas mazgāšanu un bateriju maiņu pāris reizes gadā.

    Manuprāt, Forerunner 235 ir viena milzīga problēma – riteņbraucēji pulksteni nevar izvietot uz stūres, jo netiks veikti sirds sitienu nolasījumi. Savukārt novārtā atstāta it kā neērtā jostiņa nesniedz nekādu informāciju, kas ir vēl lielāks mīnuss.

    Forerunner 230 ir paredzēts arī velobraucējiem, bet šis nav triatlona pulkstenis, kas nozīmēs pilnīgu peldētāju ignorēšanu. Iekštelpu treniņiem paredzēta Other sadaļa, tā fiksē laiku, akselerometra noteiktu attālumu un ātrumu. Te būtu jānorāda, ka Garmin pulksteņos akselerometrs laika mācās no GPS signāla, tāpēc skriešanas attālums telpās pārāk neatšķirsies no GPS signāla noteikta attāluma ārpus telpām.

    Forerunner 230 būs arī savi trūkumi – TomTom Spark piedāvā modeli ar iebūvētu mūzikas krātuvi un atskaņotāju, tāpat Garmin šoreiz piemirsis par iespēju sacensties pašam ar sevi jau zināmos maršrutos, vai izvēlēties ražotāja definētas programmas, piemēram, 10 kilometru skrējiens 50 minūšu laikā. Īsā sakot, Forerunner 230 ir visai precīzs sporta pulkstenis, tomēr tam pietrūkst dažādu papildiespēju.

    Garmin Forerunner 230 darbojas kā ikdienas aktivitāšu reģistrētājs. Līdzīgas iespējas atradīsim Fitbit vai Jawbone produktos. Manuprāt, Forerunner 230 ir pilnīgi bezjēdzīgs kā gulēšanas pieskatītājs, jo pulksteņa izmēri nu nemaz nav piemēroti netraucētam miegam. Ikdienas aktivitāšu reģistrētājs skaita soļus, turklāt dara to ar aptuveni 4% nobīdi. Vairākas reizes saskaitīju savus 200 soļus, Forerunner 230 mērījums atšķīrās minimāli. Ikdienas aktivitāšu reģistrētājs neaktivizē GPS, tādējādi taupot akumulatoru. Protams, GPS neieslēgšana nozīmēs neprecīzāku nostaigāto attālumu.

    DSC_0142

    Visai kaitinoša (bet atslēdzama) ir kustēšanās motivēšanas funkcija. Tā ik pa laikam ar vibrāciju paziņo, ka derētu piecelties un pakustēties.

    Viss iespēju kopums paredz tikai to, ka Forerunner 230 būtu jāvalkā visu laiku ikdienā un pat naktī. Manuprāt, Forerunner 230 ir gana neuzkrītošs, lai to valkātu ikvienā, bet pie uzvalka es Forerunner 230 nevilktu vis! Tāpat nakts laikā izvēlos Forerunner 230 atstāt blakus gultai. Par sliktu ikdienas Forerunner 230 valkāšanai runā pulksteņa nepievilcīgie materiāli, viss ir pārāk plastmasīgs.

    Lietotnes

    Garmin Forerunner 230 izmanto Garmin Connect Mobile iOS vai Android lietotni, kā arī sinhronizētajiem datiem var piekļūt no tīmekļa pārlūka (connect.garmin.com) vai galddatoros uzstādāmas Garmin Express programmas.

    Nekad neesmu bijis milzīgs Garmin Connect Mobile fans, lietotne vienmēr pieprasa dažādas muļķīgas nepieciešamības pēc atrašanās vietas. Ne vienmēr gludi noris sinhronizēšanās ar Bluetooth starpniecību. Garmin Connect Mobile saskarne ir šaušalīgi melna, kas arī ne visiem ies pie sirds.

    Zelta vidusceļš ir Garmin Express programmas uzstādīšana datorā un Forerunner 230 pievienošana tam pāris reizes mēnesī. Šī arī ir vienīgā Windows Phone lietotāju izeja Forerunner 230 sinhronizēšanai. Windows 10 Mobile lietotājiem gan ir pieejama lietotne, bet nemācēšu komentēt tās darbību.

    Tīmekļa pārlūkā varēsi izveidot pats savu treniņu plānu, kā arī pārskatīt pagātnes treniņus. Daudzi uzskata Garmin programmatūru un tīmekļa pārlūka saskarni par pilnīgāko multisportu ekosistēmu, kas bez problēmām pārspēj TomTom, Polar un citu ražotāju piedāvāto. Garmin Connect Mobile viedtālruņu lietotne gan lielāku uzsvaru liek uz ikdienas aktivitātēm, bet sporta aktivitāšu uzkrāšana un interpretēšana ir pakārtota ikdienas soļiem un citām dumībām.

    Garmin ir atļāvis visus Forerunner 230 un citu sporta pulksteņu datus sinhronizēt ar Strava, kas jau ir ļoti nopietns skrējēju un velosipēdistu statistikas krāšanas un soctīklošanas rīks.

    Noslēgumā

    Manuprāt, Garmin Forerunner 230 ir ideāls sporta pulkstenis iesācējiem, tomēr tā cena ir vāji pamatojama. Par 300… 350 eiro jau ir meklējami pāris gadus veci konkurentu pulksteņi ar metālu un izturīgāku stikla ekrānu, piemēram, dažādās Suunto Ambit2 versijas.

    Visai spēcīgi konkurenti ir TomTom Spark (199 eiro ar optisko sirdsdarbības sensoru) un Polar M400 (ap 190 eiro ar visu pulsa jostiņu), tomēr Forerunner 230 izcelsies ar akumulatora darbības laiku un nedaudz pieklājīgāku dizainu. TomTom MultiSport HRM (249 eiro) piedāvās pat velosipēda turētāju pulkstenim.

    DSC_0161

    Garmin kaut kā izdevies sarežģīt Forerunner 230 ar piecām pogām, kur pietiktu ar trim. Lielāks pogu skaits nozīmē iespēju tās netīšām nospiest, kas arī ik pa laikam gadījās, kad rokās bija velocimdi. Nokustini plaukstu locītavā, cimds nospiež pogu. Tiesa, pastāv ne pārāk ērta iespēja ar Up pogu atslēgt pogu darbību, bet jārēķinās, ka zem Up pogas turēšanas slēpjas pāris iespējas, ekrāna bloķēšana ir pēdējā, tātad ļoti neērti pieejama.

    Forerunner 230 sākotnēji ne visai veikli pārojās kopā ar viedtālruni, tikai pēc divām pulksteņa un viedtālruņa pārstartēšanas reizēm sinhronizācija sāka kļūt pieņemama. Te gan nav skaidrs, vai vainojams tieši pulkstenis.

    Patīkami, ka Garmin viedierīču lietotne kļuvusi nedaudz ērtāka, vienkāršāka. Iepriekš lietotne bija briesmīga, tagad pie tās varētu laika gaitā pierast. Datora sinhronizācija ir ātrāka, vienkāršāka, tā piedāvās atjauninājumus, pie reizes uzlādēs Forerunner 230 akumulatoru.

    Aktīvi atpūšoties pirms kāda laika neveiksmīgi izdevās pastiept Ahileja cīpslu, tāpēc ar skriešanu šoreiz atļāvos neaizrauties. Forerunner 230 izmantoju kopā ar velosipēdu, tāpēc arī vairums novērojumu saistīti ar velopriekiem.

    DSC_0149

    Patika

    + plašas statistikas iespējas

    + lieliska ilgdarbība ar vienu uzlādi

    + pieņemams dizains

    + precizitāte

    Nepatika

    – komplicēta viedierīču lietotne

    – vājš ekrāns un izgaismojums

    – varēja būt garāka pulksteņa siksna

    – augsta cena (salīdzinot ar konkurentiem)

    Pats par sevi - lielisks GPS sporta pulkstenis iesācējam. Konkurentu "padzīvojušākie" modeļi pamatīgi iegriež ar cenu atšķirību.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    6
    Ekrāns
    6
    Programmatūra
    5
    Akumulators
    10
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Didzis Lūsis
    25.08.2016 19:19

    Apskatā ir pieminēts, ka Forerunner 235 riteņbraucējiem ir milzīga problēma, ka nevar pulksteni izvietot uz stūres, jo netiks veikts sirds sitienu mērījumi. Protams, ka nemērīs pulsu, ja pulkstenis ir uz stūres! Vai to var uzskatīt ar problēmu, domāju kā, nē, jo ir iespējams pieslēgt pulsometra jostiņu! Un šāda “problēma” būs visām ierīcēm, kas mēra pulsu no rokas!!! Tas ir tāpat, kā pateikt: pulsometra jostiņai ir baigā problēma, lai izmērītu pulsu, tā jāapliek ap krūtīm!!!

    Un šis secinājums: “Savukārt novārtā atstāta it kā neērtā jostiņa nesniedz nekādu informāciju, kas ir vēl lielāks mīnuss.” Kā to saprast? Vienā teikumā uzrakstīti četri negatīvi vārdi par kar kaut ko (es pat nesapratu par ko) un nav pamatots kāpēc?

    Briedis
    25.08.2016 22:49

    “Ar velosipēdu var pat aptuveni 3 kilometrus nobraukt, pirms Forerunner 230 atrod atrašanās vietu.”
    Garminam, kā arī citiem līdzīgiem aparātiem, kas atrašanās vietas noteikšanai neņem palīgā WiFi vai mobilo tīklu, GPS signāls ir jāķer nepārvietojoties, tas ir stāvot uz vietas. Ja kustēsies, tad atrašanās vietas noteikšana var notikt ļoooti ilgi. Reiz es nosoļoju 2,5km kāmēr mans FRunners atrada kur atrodos. Un vēl ieteicams sākt maršrutu pēc iespējas vienā un tajā pašā vietā. Aparāts atceras attiecīgos satelītus un ar katru nākamo reizi pirmā signāla uztveršana notiks ātrāk.

    29.08.2016 12:10
    Reply to  Briedis

    Jā, finālā pats to izlasīju un likšu aiz auss.

    29.08.2016 15:31
    Reply to  Briedis

    Vienai un tai pašai atrašanās vietai nav absolūti nekādas nozīmes. GPS satelīti maina savu pozīciju, jo riņķo ap zemeslodi, nevis karājas vienā punktā. Vienīgais prātīgais ieteikums ir izvairīties no atrašanās blīvā apbūvē vismaz startā. Aizejiet līdz kādam parkam, uzkāpiet kādā tiltā. Labs variants ir arī kāda platāka iela vai dzelzceļš, kur var redzēt plašāk horizontu.

    Briedis
    02.09.2016 11:15

    “Vienai un tai pašai atrašanās vietai nav absolūti nekādas nozīmes”
    Lai cik tas nebūtu dīvaini, bet ir nozīme. To man ieteica Garmin veikalā, kad otro reizi ierados pie viņiem ar savu tikko iegādāto Frunner, un sūdzējos par to, ka tas ilgi meklē GPS signālu. Sākumā tam neticēju, jo arī man ir zināms, ka satelīti nestāv uz vietas, taču jau pēc dažām skriešanām pārliecinājos, ka džeki teica taisnību. Izejot 1.dienā no mājas tas GPS signālu meklēja kādas minūtes 3-4. 2.dienā atrada jau aptuveni 30 sekunžu laikā. Nākamajā dienā nedaudz zem 30 sekundēm un visas nākamās dienas tas signālu noķēra uzreiz. Galvenais nosacījums ir nepārvietoties un censties atrasties vienā un tajā pašā vietā.

    05.09.2016 11:30
    Reply to  Briedis

    Pulkstenis saglabā konkrēto GPS satelītu apraksta info, bet tas tikai nozīmē, ka pēc kāda laika mērījumi būs neprecīzi, jo satelītu sūtīto informāciju atjauno.
    Starp citu. Viena pilna GPS ziņojuma saņemšanai no viena satelīta vajag 12 ar pusi minūtes.

    Nagerevnu
    12.09.2016 14:17

    GPS pasaulē to sauc par Almanac. http://gpsworld.com/the-almanac/ GPS uztvērējs no satelītiem saņem šo informāciju, kura satur aktuālo satelītu izvietojumu un tad kad uztvērējs zina kur satelīti atrodas, tad ātrāk tos atrod. Tāpēc pirmajā reizē ilgāk meklē – nākošajā jau tas notiek daudz ātrāk. Garmin pārdevēju ieteikums visu sākt vienā un tajā pašā vietā drīzāk ir nezināšana, jo pēc viņu teksta, labāk sākt tur kur beidzi. Tad sistēma atceras tavu pēdējo atrašanās koordinātu. GPS satelītu izvietojums mainās un atkārtojuma katru dienu nav.

    Skrējējs
    26.08.2016 11:36

    Forerunner 230 un Forerunner 235 atšķiras TIKAI ar to ka 230 pulsu ņem no krūšu jostas un 235 no rokas (krūšu josta NAV nepieciešama?) ?

    Ar ko atšķiras 220 modelis no 230 ?

    as
    26.08.2016 17:54

    Es pareizi saprotu, ka bez tuvumā esoša datora vai telefona šitais verķis nespēs notrackot GPS??? Kāda jēga? tad lietoju savu Garmin/endomndo app uz telefona, bez lieka 300€ gadžeta uz rokas!?
    Ceru, ka kļūdos!

    Briedis
    26.08.2016 19:31
    Reply to  as

    Spēs, taču pirmo signālu tas mēdz noķert ar lielu aizkavēšanos. Kad GPS satelīti ir “noķerti”, tad tālāk tas strādā labi!

    29.08.2016 12:11
    Reply to  as

    Ir iebūvēts GPS, tikai “cold” starts var būt palēns.

    Emīls Rozentāls
    13.09.2016 12:33

    Var kāds lietotājs nokomentēt “Smart watch” funkcijas? Kā ar notifikācijām no telefona utt.

    Paldies!

    Rudolfs
    12.10.2016 21:11

    Smart watch funkcijas pastāv- var redzēt, kurš zvana, pulkstenis attēlo ziņojumu um vibrē. Ar funkciju find my phone var “uzvanīt” savam mobilajam telefonam un atrast to. Ir dažas aikācijas, ko pulkstenī var ielādēt no Garmin store, piemēram saulēktus, specifiskas kartes, mēness fāzes u.c.
    235 pulksteni lietoju gandrīz gadu un nekad nav jāgaida ilgāk par 30sek,lai atrastu GPS. Parasti tas notiek momentāli.
    Ērtums ir nesalīdzināmi lielāks par pulksteņiem, kuriem jāsprādzē atsevišķa krūšu josta!!

    Reklāma
    Pats par sevi - lielisks GPS sporta pulkstenis iesācējam. Konkurentu "padzīvojušākie" modeļi pamatīgi iegriež ar cenu atšķirību.Garmin Forerunner 230 sporta pulksteņa apskats