Web Analytics
More
    Reklāma

    Ķīna izveido pasaulē ātrāko superdatoru un kļūst par superdatoru līderi

    Jaunākie raksti

    Ķīnā ir dzimis jauns superdators Sunway TaihuLight un tas spēj veikt 93 petaflopus (kvadriljonus operāciju) sekundē. Tas pārspēj iepriekšējo līderi, arī Ķīnā radīto (tiesa, tas izmanto Intel procesorus), Tianhe-2, kas spēja darboties ar ātrumu 33.86 petaflopi sekundē. Trešajā vietā ierindojas ASV radītais superdators Titan, kas darbojas ar ātrumu 17,59 petaflopi sekundē. Superdatoru topa Top500 veidotāji arī norāda, ka pirmo reizi topa vēsturē lielāko daļu superdatoru radījuši ķīnieši (167 superdatori pret 165 no ASV). 2011. gadā superdatoru topa piecsimtniekā nebija neviena paša ķīniešu superdatora.

    Sunway TaihuLight ir pilnībā izstrādāts un ražots Ķīnā un to veido 10.65 miljoni skaitļojošo kodolu, kas apvienoti 40 960 mezglos (nodes). Superdators darbojas ar relatīvi mazu 1.3 petabaitu operatīvo atmiņu. Salīdzinājumam, 10 petaflopu K superdators izmanto 1.4 petabaitus operatīvās atmiņas. TaihuLight ir arī ļoti energoefektīvs superdators un izmanto tikai 15.3 megavatus enerģijas. Salīdzinājumam, 33 petaflopou Tianhe-2 izmantoja 17.8 megavatus.

    Reklāma

    Interesanti, ka šis superdators tapis Ķīnā, jo ASV ir liedzis uz Ķīnu eksportēt Intel procesorus, kas tik ļoti bija nepieciešami iepriekšējā līdera Tianhe-2 atjaunināšanai 2015. gadā. Tagad redzam, ka Ķīna spēj tikt galā ar šo smago uzdevumu arī bez amerikāņiem.

    Superdatori tiek izmantoti zinātnes pētījumos, laika apstākļu prognozēšanā, produktu dizainā, un tiem ir arī militārs pielietojums, piemēram, kodolreakciju pētīšanā. TaihuLight tiks izmantots ražošanā, zinātnē un zemes sistēmu modelēšanā.

    [gview file=”https://cdn.kursors.lv/2016/06/sunway-report-2016.pdf”]

    AvotsTop500
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma