Web Analytics
More
    Reklāma

    Jau no rītdienas viesabonēšanas pakalpojumi ES kļūs krietni lētāki

    Jaunākie raksti

    Otrdien Eiropas Parlaments pieņēma jauno telekomunikāciju tiesību aktu paketi, kas no 2017. gada jūnija vairs neļaus piemērot viesabonēšanas uzcenojumu, iedzīvotājam lietojot mobilo tālruni citā ES dalībvalstī. Jaunie noteikumi nodrošina arī vienlīdzīgas tiesības uz piekļuvi internetam.

    „Viesabonēšanas tarifu pārtraukšana atvieglos dzīvi daudziem – vienkāršajiem iedzīvotājiem, jauniem, inovatīviem uzņēmējiem, maziem un vidējiem uzņēmumiem un dažādām organizācijām,”, teica ziņotāja Pilar del Castillo (EPP, Spānija) debatēs pirms balsojuma. „Pateicoties šim balsojumam, Eiropa arī kļūs par vienīgo reģionu pasaulē, kas ar likuma spēku garantē atvērtu internetu un tīkla neitralitāti. Tīkla neitralitātes principu tieši pielāgos 28 ES dalībvalstīs. Tas arī nodrošinās, ka interneta ātrumu vairs nedrīkstēs pielāgot tam, kurš satura nodrošinātājs maksā vairāk,” viņa teica.

    Reklāma

    No 2017.gada 15.jūnija Eiropas Savienībā būs aizliegts piemērot viesabonēšanas tarifus par telefonsarunām, īsziņām un mobilā interneta lietošanu. Savukārt jau no 2016.gada 30.aprīļa viesabonēšanas uzcenojums (salīdzinājumā ar tarifu, ko abonents maksā savā mītnes zemē) nedrīkst pārsniegt:

    • +0,05 eiro minūtē par balss zvaniem;
    • +0,02 eiro par īsziņu;
    • +0,05 eiro par megabaitu par mobilā interneta lietošanu;

    Maksimālo uzcenojumu par zvanu saņemšanu Eiropas Komisija precizēs vēlāk, bet gaidāms, ka tas būs ievērojami zemāks nekā par izejošajiem zvaniem.

    Peļņas nodrošināšana operatoriem

    Ja mobilo sakaru operators varēs pierādīt, ka viņš nespēj atpelnīt izmaksas, ko rada sakaru nodrošināšana citās ES dalībvalstīs, un ka jaunie noteikumi ietekmēs arī cenas vietējiem abonentiem, regulators katrā dalībvalstī (Latvijā – Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija) varēs atļaut ārkārtas gadījumā noteikt nelielu papildmaksu, lai atgūtu šīs izmaksas. EP deputāti likumdošanas sarunās panāca, ka dalībvalstu regulatoriem būs tiesības operatora noteikto piemaksu mainīt vai neatļaut.

    Lai aizsargātu nozares operatorus pret iespēju, ka lietotāji varētu šo likumu izmantot ļaunprātīgi, piemēram, darbojoties „mūžīgā viesabonētāja režīmā”, operatoriem pie zināmiem nosacījumiem varētu atļaut iekasēt nelielu piemaksu, kurai tomēr jābūt zemākai par pašreizējiem vieabonēšanas tarifu griestiem. Precīzus noteikumus par to, kā tas parādīsies līgumos par sakaru pakalpojumu sniegšanu, vēl izstrādās Eiropas Komisija, sadarbojoties ar telekomunikāciju nozares regulatoriem dalībvalstīs.

    Brīva piekļuve internetam

    Jaunie noteikumi uzliek pienākumu interneta pieslēguma nodrošinātājiem vienlīdzīgi izturēties pret visu veidu saturu, proti, nedrīkstēs bloķēt vai palēnināt piekļuvi noteiktam saturam, lietojumprogrammai vai pakalpojumam komerciālu apsvērumu dēļ. To drīkstēs darīt vien tad, ja vien tas būs vajadzīgs tiesas spriedumu pildīšanai, tiesību aktu pildīšanai, kiberuzbrukumu apkarošanai vai datplūsmas pārblīves novēršanai. Ja minēto iemeslu dēļ būs jāiejaucas datplūsmā, tam būs jānotiek pārredzami, nediskrimējoši un proporcionāli, un to nedrīkstēs darīt ilgāk, nekā nepieciešams.

    Tomēr operatoriem būs ļauts piedāvāt specializētus pakalpojumus (piemēram, labāku interneta kvalitāti, kas vajadzīga noteiktu pakalpojumu sniegšanai), bet tikai ar nosacījumu, ka tas neietekmēs pārējo datu plūsmas kvalitāti.

    Interneta ātrumam jāsasniedz solītais

    EP deputāti panāca, ka interneta nodrošinātājiem būs topošajiem līgumslēdzējiem par fiksētā vai mobilā interneta pakalpojumiem skaidri jānorāda, ar kādu vidējo augšupielādes un lejupielādes ātrumus viņi var rēķināties (salīdzinājumā ar reklāmu, kurā parasti norāda maksimālo interneta ātrumu).

    Datplūsmas atšķirības no solītā, ja tās būs pastāvīgas vai gadīsies regulāri, sniegs lietotājam tiesības uz kompensāciju vai līguma laušanu. Dalībvalstu regulatori būs atbildīgi par lēmumu, vai solītā un reālā interneta ātruma atšķirības ir pietiekamas, lai to uzskatītu par līguma pārkāpumu.

    [gview file=”https://cdn.kursors.lv/2016/04/viesabonesana.pdf” width=”100%”]

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    17 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    29.04.2016 12:43

    Respect to EU

    kreatins
    29.04.2016 12:59

    Jaunais tarifs darbojas tikai tad, kad cilvēks atrodas ārzemēs jeb arī tad, ja atrodas savā valstī un zvana uz, piemēram, UK?

    Krotow
    29.04.2016 13:00
    Reply to  kreatins

    Darbojas abos virzienos.

    kreatins
    29.04.2016 13:22
    Reply to  Krotow

    Izskatās, ka laikam tikai atrodoties ārzemēs (viesabonēšana) http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/money-charges/mobile-roaming-costs/index_lv.htm

    digitalk
    29.04.2016 13:17

    > interneta nodrošinātājiem būs topošajiem līgumslēdzējiem par fiksētā
    vai mobilā interneta pakalpojumiem skaidri jānorāda, ar kādu vidējo
    augšupielādes un lejupielādes ātrumus viņi var rēķināties

    šis ar ir labais – paskatīsim, ko tagad visi grandiozie optikas uz 100-400 Mb/s pievilcēji sāks rakstīt ;-)

    HOho
    29.04.2016 13:18

    Viss jauki, tikai cik tad īsti maksās, piemēram, LMT klientiem?

    as
    29.04.2016 13:35

    Kautkāds bardaciņš te iestājies,- citi mediji un operatori saka, ka joprojām 0.2..€ /min, citi jau 0.06€/minūte, neko nevar saprast te, katrā medijā cita info
    Es pareizi saprat, ka tipa Tele2 nomet cenu, bet pārējie divi klusē?
    Par LMT man tiešām nav nekas skaidrs, cik es maksāšu, zvanot no Vācijas uz Vācijas mobilu un uz Latvijas mobilo.

    kreatins
    29.04.2016 13:53
    Reply to  as

    Būtu tieši reklamējuši, ka zvani kļūst lētāki, lai mudinātu vairāk zvanīt un celtu savus ieņēmumus. Varbūt klusē, lai varētu iekasēt no nezinātājiem (zinātāji tādā situācijā sazinātos ar operatoru un pieprasītu pārskatīt rēķinu) vēl veco tarifu, un pēc tam, kad tas nāktu gaismā, tad atrunātos ar kaut kādām birokrātiskām muļķībām, ka, piemēram, ir bijis jānoslēdz līgums ar jauno tarifu vai kā speciāli jāaktivizē?

    29.04.2016 15:56

    Tiešām nav skaidrs!

    Jo šobrīd 99% izmanto kombinētos tarifus, kur par 15 eur (aptuveni, lai nevienu neizceltu) ir bezierobežojumu zvani, bezierobežojumu SMS un bezieroebežojumu GB.

    Kā mēs iegūstam ES noteikto “Izejošās sarunas (minūtē): likme tāda pati kā savā valstī + Līdz 0,05 eiro”???

    Teorētiski jau sanāk tad tā, ka manā valstī minūtes likme tiecas un nulli (lim–>0), značit ES man būs par vienu izejošo minūti var paņemt max 5 centus. Ja?

    bombelats
    29.04.2016 16:13
    Reply to  Artis Abols

    Joprojām existē tarifi, kur ir maksa par minūti (piemēram http://www.lmt.lv/lv/musejie), tam arī tiks pielīdzināts. Protams, ņemot vērā Tevis minēto piemēru, skaidra takse par minūti nav atrunāta līgumā. Tātad tāda tiks radīta. Ar datu plūsmu ir tieši tas pats.

    SIM karte
    29.04.2016 20:01

    Neaizmiersiet nomainīt savus LMT tarifu plānu uz tādiem, kas ietver viesabonēšanu, jo līdzšinējā Brīvība automātiski pārtapis par Brīvība Latvijā, kurā viesabonēšana vairs nav pieejama. Jaunie tarifu plāni – Brīvība Eiropā būs tādi paši, kā līdz šim izmantotā Brīvība.

    PurvaVelns
    29.04.2016 23:17

    LMT paši piezvanīja un piedāvāja aktivizēt viesabonēšanu.

    Svimart
    30.04.2016 00:38
    Reply to  PurvaVelns

    Nu ar Purvavellu viņi noteikti negribēji dikti diskutēt…..:)

    Vārds
    30.04.2016 08:15

    Nezināju, ka rītdien jau ir 2017.gada jūnijs:)

    Vārds
    30.04.2016 08:18
    Reply to  Vārds

    Skaidrs, viesabonēšana lētāka nu jau ar šodienu.

    as
    02.05.2016 09:54

    Neredzu to lētumu LMT – Brīvība EU ir 30€/mēn + papildus € interneta plāns! Tas taču ir nenormāli dārgi, ja ne dārgāk, kā bija līdz šim!

    fans
    02.05.2016 12:53
    Reply to  as

    Tāda Brīvība EU agrāk nemaz nebija, tāpēc nav pamats neko salīdzināt. Ja pats tādu izvēlējies ar neierobežotu zvanu apmēru (nevis pa minūtēm), lieto vesels.

    Reklāma