Web Analytics
More
    Reklāma

    Microsoft iegādājas Mono izstrādātāju Xamarin

    Jaunākie raksti

    Pirms divām nedēļām tika oficiāli paziņots, ka Microsoft ir iegādājies Mono galveno izstrādātāju Xamarin. Mono ir atvērtā pirmkoda .Net ECMA standarta implementācija. Jāpiezīmē, ka Microsoft tā arī pilnībā nestandartizēja daudzas .NET daļas, neļaujot radīt patiesas starpplatformu lietotnes izmantojot .NET un tadējādi limitējot Mono izmantojamību. Taču ar laiku arvien lielāka daļa .NET ir tikusi standartizēta, kā arī Mono lēnām panāca Microsoft implementāciju salīdzināmā atbilstības un savietojamības līmenī.

    Xamarin dibināja bijušie Ximian darbinieki – kompānijā, kuru iegādājās Novell, un kas savulaik piedalījās brīvās grafiskās darbvirsmas GNOME pirmsākumos, bet pēc tam iesāka Mono projektu. Viens no karstākājiem Mono virzītājiem un Microsoft .NET stratēģijas atbalstītājiem visus šos gadus ir bijis Ximian un Xamarin dibinātājs Iguels de Icaza, līdz ar to izpelnoties pretrunīgu slavu atvērtā pirmkoda kopienā (manuprāt, dažreiz nepamatoti). Tagad daudzi izstrādātāji skatās uz Mono izmantošanu daudz labvēlīgāk, taču fokusa maiņa uz tīmekļa un mobilajām lietotnēm – .NET joprojām tiek izmantots Microsoft bāzētu serveru sistēmu un lietojumu izstrādē – ir jūtami mazinājusi Mono nozīmi ārpus Microsoft ekosfēras.

    Reklāma

    Jāpiezīmē, ka Redmondas kompānija nesen izrādija lielu interesi turpināt .NET atvēršanu plašākai publikai, veidzot līdzīgus soļus kā savulaik Sun Microsystems veica saistībā ar Java projektu, izveidojot OpenJDK. Visticamāk Xamarin šajā gadījumā kalpos ne tikai kā .NET mobilās stratēģijas pamatu veidotāji, bet arī palīdzēs Microsoft ar standartizēšanas pasākumiem. Manuprāt, Microsoft patiesi vēlas .NET padarīt standartizētāku un atvērtāku visiem, jo šī brīža konkurencē tas savādāk paliks šaurā Microsoft ekosfērā un nespējot piedāvāt plašāku platformas izmantojamību, domāju, ka kompānija apzinās, ka izstrādātāji lēnām to pametīs.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Vārds
    09.03.2016 09:50

    Es nešaubos, ka ziņas autors ir zinošs un gudrs savā laukā. Bet laikam vēl nesaprotamāk uzrakstīt ziņu nav iespējams. Principā pēc pirmās rindkopas saproti, ka labāk iet un nošauties, kā mēģināt sagremot tur teikto par visādām implementācijam, utt. Varbūt vismaz glavreds KS var apgaismot lohus, par ko tur ir stāsts???

    Kristaps Lācis
    09.03.2016 16:08
    Reply to  Vārds

    Īsumā – Microsoft nemācēja nostandartizēt savu produktu un tagad lien kur neprasa..

    Reklāma