Web Analytics
More
    Reklāma

    Kādos jaunuzņēmumos Latvijas investori iegulda naudu?

    Jaunākie raksti

    Ir laiks attīstīties – nostiprināt savu produktu vai pakalpojumu un virzīt to tālāk tirgū. 2016. gada sākums iezīmē savas tendences, un Kursors.lv devās pie diviem Latvijas investoriem – Leldes Stukles (Imprimatur Capital) un Rūdolfa Kreses (ZGI Capital), kuru pārstāvēto fondu porfelī ir tādi stārtapi kā Sonarworks, AirDog un Naco Technologies -, lai uzzinātu, kam šogad cīņā par investīcijām jāpievērš uzmanība. Darba ir daudz – stārtapi, uz priekšu!

    Latvijas stārtapu plusi ir spēja ātri strādāt, talantīgi cilvēki un globāla domāšana

    “Pie mums nāk tehnoloģiju uzņēmumi, kas parasti ir agrīnā stadijā un meklē finansējumu pirmā prototipa izstrādei, tirgus izpētei vai pirmo klientu iegūšanai,” norāda Stukle, akcentējot, ka starp iesniegtajiem projektiem ir gan B2B mākoņu programmatūras uzņēmumi, e-komercijas risinājumi un lielapjoma datu analītika un vizualizācija, gan dzelžu stārtapi, gan “zinātniskie stārtapi”, kas rada jaunus materiālus būvniecības, farmācijas un ražošanas nozarēm. “[Latvijas stārtapu plusi ir] spēja ātri strādāt un daudz sasniegt ar maziem budžetiem, talantīgi cilvēki izstrādes sadaļā, kā arī vēlme mācīties un pieņemt padomus.”

    Reklāma

    “Turklāt mazais mājas tirgus liek stārtapiem domāt globāli no pirmās dienas,” piebilst Krese. Latvijai ir pieejami prasmīgi programmētāji un salīdzinoši zemas produktu prototipēšanas izmaksas, kas pēcāk ļauj starptautiskajiem tirgiem piedāvāt augstas klases produktus.

    Investori meklē labas tehnoloģijas, komandas un pārdomātas stratēģijas

    Investīcijas nav tikai nauda jeb finansiāls ieguldījums, bet arī investoru laika, zināšanu un kontaktu tīkla ieguldījums, tādēļ tirgu mainošas tehnoloģijas, kas risina globālas problēmas, ir tikai daļa no tā, ko investori sagaida no stārtapiem.

    “Meklējam izcilas un motivētas komandas ar vēlmi turpināt meklēt risinājumus pat tad, kad izbeidzas finansējums,” stāsta Stukle. Šādas komandas spēs darīt savu darbu – pārdot savu produktu vai pakalpojumu un iziet ārpus Latvijas tirgus un konkurēt globālā mērogā.

    Krese savukārt atgādina, ka investoriem ir nepieciešams “saprātīgs investīciju pamatojums.” Ieguldītajiem naudas līdzekļiem jābūt lietderīgi izmantotiem un komandai jāzina, kāds ir tās attīstības plāns ilgtermiņā.

    Nākotnes tehnoloģiju dūži, esat gatavi?

    Kādi stārtapi būs vajadzīgi šogad? “[Starp pieprasītākajām nozarēm būs] finanšu tehnoloģijas, datu uzglabāšanas tehnoloģijas, kiberdrošība gan B2B, gan B2C jomā, IoT, robotika un valkājamierīces,” Stukle noteic. “Tās nozares, kas būs interesantas un konkurētspējīgas arī 2020. – 2030. gadā, jo šodienas investoru mērķis ir nopelnīt šādā laika nogrieznī,” Krese piebilst.

    Līdz ar to stārtapiem, kā iesaka Krese, ir jābūt gataviem “sākt pārdošanu no pirmās dienas un augt pārdomāti un strauji”. Tostarp uzņēmējiem ir “jābūt gataviem riskēt ne tikai ar investoru, bet arī saviem līdzekļiem un darbu,” Stukle turpina. “Ceļš līdz tirgum parasti ir garāks un dārgāks nekā sākotnēji plānots – nevajadzētu paļauties uz pioniera priekšrocībām, bet drīzāk uz tehnoloģijas unikalitāti un specifiskām zināšanām, ko grūti replicēt. Esat gatavi meklēt arvien jaunas tehnoloģiju idejas un iespējas, nevis mēģināt kopēt kādu veiksmīgu stārtapu!”

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Andish Gonzalez
    19.02.2016 13:51

    Un kā ir ar autobūvi? Kas ar to notiek Latvijā, ko par to saka vietējie StartUp investori?
    Prasu, jo vēlos attīstīt unikālu produktu kurš ir tieši saistīts ar autobūvi.

    19.02.2016 21:19

    https://www.f6s.com/pilotautomotivelabs

    Reku arī džeki pa auto līniju iesākuši. Tur tāls ceļš vēl ejams, bet nu ja neies, tad nekur netiks :)

    Rūdolfs Krese
    22.02.2016 15:53

    Daži labi piemēri no auto industrijas mums ir:
    1. Pasaules līmeņa elektroauto Drive EO: http://driveeo.com/
    2. Liepājā būvētie kartingi Blue Shock Race: http://www.blueshockrace.com/
    3. Booking group car rental programmatūra: http://www.bookinggroup.com/

    Y
    20.02.2016 16:25

    Riskējiet vien ar saviem līdzekļiem.)
    Varbūt vienam no desmit paveiksies, bet pārējie paliks pie sasistas siles.

    20.02.2016 16:40
    Reply to  Y

    Tev šķiet, ka investori to nezina? Iegulda vairākos uzņēmumos (nozarēs) un daļā gadījumu arī gūst peļņu.

    Janis Sprogis
    22.02.2016 14:51

    Latvijas tirgu startup uzņēmumam dabūt investīcijas ir tik sarežģīti un situācija ir tik KROPLĪGA izveidota cik vien mēs paši tādu radam jeb rada tie, kas sevi sauc par investētājiem diemžēl, bet tas ir fakts un visi tie raksti par investējam ir tālu no patiesības (ja vien neesi patiešām ar kaut ko tik unikālu un jau pārdevis to, kas vēl nav uztaisīts), jo nav jau to privāto investīciju ko ieguldīt tāpēc jau ir tas nosaukums startup jeb ideja, kas ir tikai uz papīra. Salīdzinoši ar Skandināvu praksi vai Rietumu kur investori kaujas sitas par tavu ideju, lai tikai cits nedabūtu (un tādus stāstus esmu no daudziem dzirdējis). Žēl!

    Mans ieteikums skatīties prom no Latvijas uz citiem investīciju tīkliem.

    Andish Gonzalez
    29.02.2016 21:15
    Reply to  Janis Sprogis

    Diemžēl, bet Tev laikamir taisnība. Un savam projektam nākotni LV diemžēl neredzu. Tik vien, kā uzbūvēt prototipu šeit un tad lūkoties uz rietumiem vai āziju.

    Monta
    08.04.2016 11:43

    Dažiem LV uzņēmumiem būtu jāpadomā par saviem darbiniekiem, tad arī uzņēmuma vērtība celtos http://epadomi.lv/nauda_un_bizness/bizness/30032016-ka_lielie_uznemumi_rupejas_par_saviem_dar

    Reklāma