Web Analytics
More
    Reklāma

    Latviešu IT entuziasti rada Mozilla Firefox versiju latgaliešu valodā

    Jaunākie raksti

    5.oktobrī saules gaismu ieraudzīja interneta pārlūka “Mozilla Firefox” versija latgaliešu valodā. Šo papildinājumu izstrādāja IT uzņēmuma “Turn” valdes loceklis Raivis Dejus sadarbībā ar Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes (LU DF) absolventu Rūdolfu Mazuru un latgaliešu valodas zinātājām Zaigu Lāci, Evu Kasparenoku un Kristīni Pokratnieci.

    Latviešu valodā Firefox jau ir gandrīz septiņus gadus un kā uzsver Raivis Dejus, “dažādu interneta programmu veidošana lokālajās valodās padara tās pieejamas plašākam cilvēku lokam. Tajās tiek iekodēts kultūras un vēstures mantojums un valoda paliek dzīva.” Tieši tāpēc tulkošana uz latgaliešu valodu šķita loģisks solis. Ikviens no iesaistītajiem cilvēkiem to darīja prieka pēc savā brīvajā laikā, jo uzskata, ka ar šādiem darbiem var mainīt pasauli un to padarīt labāku.

    Reklāma

    “Firefox tulkošana saskan arī ar mana uzņēmuma vērtībām, kas ir profesionalitāte, iniciatīva un sadarbība, tostarp interneta atvērtība un pieejamība. Mēs Turn uzskatām, ka ikvienam būtu jābūt iespējām ērti darboties interneta vidē, neatkarīgi no atrašanās vietas vai citiem apstākļiem. Tieši tāpēc arī es pats jau 9 gadus koordinēju Firefox tulkotāju kopienu Latvijā. Mozilla ir viens no uzticamākajiem uzņēmumiem pasaulē, kas atbildīgi attiecas pret savu lietotāju datiem un privātumu internetā.”

    Firefox ir atvertā pirmkoda bezmaksas interneta pārlūks, ko izstrādāja Mozilla Foundation 2002.gadā. Tā ir sabiedriska organizācija, kuras mērķis ir veidot labāku internetu un veidot to cilvēkiem nevis peļņas gūšanai. Šobrīd pārlūks ir pieejams vairāk nekā 87 dažādās valodās.

    Papildinājums ir veidots no latviešu valodas tulkojuma, izmantojot LU DF studenta Rūdolfa Mazura tulkošanas rīku, ko viņš izstrādāja sava bakalaura darba ietvaros.

    Latgaliešu valodas versiju ir iespējams pievienot savam Firefox pārlūkam lejupielādējot latgaliešu valodas paku.

    firefox-ltg

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma