Web Analytics
More
    Reklāma

    Zinātnieki smejas par Tesla Model X “bioloģisko ieroču aizsardzību”

    Jaunākie raksti

    Vakar Tesla Model X prezentācijas laikā Elons Masks paziņoja, ka Model X ir aprīkots ar īpaši lielu HEPA gaisa filtru un tādējādi Model X salonā it kā būšot ļoti tīrs gaiss. Masks rezultātu pielīdzināja operāciju telpu gaisa kvalitātei. Tesla Model X panelī atrodams “Ķīmisko ieroču aizsardzības” režīms, kas automašīnā veido lielāku gaisa spiedienu nekā ārā un liedzot salonā iekļūt baktērijām, vīrusiem un gaisa piesārņojumam. Piesārņotās pilsētās un tuneļos tam esot jūtama nozīme.

    Bioloģisko ieroču eksperti uzreiz norādījuši, ka Tesla nekādi nespēj pasargāt automašīnas salonā esošos no bioloģisko ieroču uzbrukumiem. HEPA filtrs spējot aizturēt 99.97% no gaisa piesārņojums, kas ir izmēros lielāks par 0.3 µm (mikrometriem). Šāds filtrs spējot aizturēt Sibīrijas mēra baktēriju, kas ir aptuveni 1.0 līdz 1.2 µm liela.

    Reklāma

    Vīrusi ir daudz mazāki, kas nozīmē tikai to, ka HEPA filtri tos nespēj aizturēt. Teorētiski esot pieejami nedaudz smalkāki HEPA filtri ar spēju aizturēt daļiņas, kas ir lielākas par 0.2 µm, bet tālāka HEPA filtru uzlabošana esot bezjēdzīga, jo caur tiem ir ļoti sarežģīti izlaist gaisu. Tesla Model X filtri nespēj aizturēt ne bakas, nedz arī gripu, jo vīrusu izmērs ir ap 80 – 200 nanometriem.

    Ražotājs apgalvo, ka Tesla Model X gaisa filtru sistēmas ir 800 reizes efektīgākas par parastajiem automašīnu salona papīra un ogles filtriem un šis apgalvojums varētu atbilst patiesībai, tomēr nevajadzētu gaidīt, ka Model X spēs pasargāt no gripas vai bioloģisko ieroču uzbrukuma.

    tesla-model-x-launch-bio-weapon

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Uldis M.
    01.10.2015 10:15

    Labi, ok, nav tik kruts lai pasargātu no bioloģiskajiem ieročiem pilnībā, bet tomēr… man pietiek arī ar to ka tas ir 800x efektīvāks par standarta auto salona filtriem.
    Es pieļauju iespēju ka tajā Bioieroču režīmā tiek aizvērta gaisa padeve no āra un salona gaiss cirkulē caur filtriem un kādu laiku šādi iespējams sevi pasargāt…

    drinkits
    01.10.2015 10:50
    Reply to  Uldis M.

    Un pēc laika visi salonā beigti, jo skābeklis beidzies. :D

    Uldis M.
    01.10.2015 11:30
    Reply to  drinkits

    Vot hvz kā tur ir… A kā bija pazemes bunkuros? tur jau arī bija kaut kāda gaisa attīrīšanas sistēma ka vienu un to pašu gaisu mala uz riņķi…
    Ok mūžīgi jau tādā teslas salonā dzīvot nevarētu, tas skaidrs, bet izbraukt no saindētās zonas skābekļa noteikti pietiktu…

    Andrejs
    01.10.2015 12:09
    Reply to  Uldis M.

    Tad jau jābūt arī indikatoriem – panelī jāiedegas lampiņai, kas brīdina par iebraukšanu saindētajā zonā lol. mārketinga triks, tas arī viss.

    01.10.2015 12:37
    Reply to  Andrejs

    Vispār jau vairāki ražotāji ir izstrādājuši dačikus, lai pašam nav ar roku jāslēdz iekšā recirkulācija, piemēram, iebraucot garos tuneļos. Dačiks sajūt gaisa piedūmojumu un dzen pa riņķi tikai salonā esošo gaisu. Mercedes tāds ir, laikam arī Alfa Romeo.

    01.10.2015 12:39
    Reply to  Uldis M.

    Kaitīgais laikam bija CO2, kas rodas izelpā. To varēja zināmu laiku mēģināt atfiltrēt no gaisa, bet skābeklis tāpat tiek izelpots. Skābeklis rodas fotosintēzes procesā vai to var pasmelt no līdzi paņemtā spaiņa.

    Žans
    01.10.2015 14:21

    Te noteikti trūks šī bilde.

    Uldis M.
    01.10.2015 14:46
    Reply to  Žans

    Ou jā! Es jau cerēju ka prezentācijā kaut ko izmetīs par šo tēmu, bet nekā :)

    Krotow
    01.10.2015 18:43

    Kad jau tādi pīrāgi tad automātiski prasās info par to, kā Xteslai iet ar pasažieru norautā zoba filtrēšanu?

    Kristaps Pūtelis
    02.10.2015 10:52

    Sīks grammar natzi komentārs – “efektīgāks” ir kaut kas tāds iespaidīgs, bet šajā gadījumā pareizais vārdiņš drīzāk ir “efektīvāks” – kaut kas tāds, kas darbojas labāk. Minimāla atšķirība rakstībā, ievērojama atšķirība nozīmē… līdzīgi kā patstāvīgi (darīt kaut ko bez citu palīdzības) un pastāvīgi (darīt kaut ko regulāri, piemēram, nekad nemazgāt savus traukus), ko cilvēki visu laiku jauc, bieži vien pat lektori, skolotāji utt, kas līdz ar to šīs kļūdas nodod arī nākamajām paaudzēm.

    Reklāma