Web Analytics
More
    Reklāma

    Psihologi – bērniem planšetdatorus nedrīkstētu dot

    Jaunākie raksti

    Stīvs Džobss neesot ļāvis savās mājās bērniem lietot iPad planšetdatorus, jo uzskatījis, ka tie var izraisīt atkarību.

    Ārsti šobrīd uzskata, ka moderno tehnoloģiju radītās problēmas ir daudz plašākas. Vairāki ārsti pat izteikušies, ka planšetdatora došana pirmsskolas vecuma bērniem ir uzskatāma par vardarbību pret bērnu. Ričards Hauss (Dr. Richard House) uzskata, ka planšetdatora izmantošana agrā bērnībā var novest pie izkropļotas uztveres par mums it kā pašsaprotamām lietām un procesiem. Smadzeņu un iemaņu attīstības laikā bērni var nespēt izšķirt spēli ar planšetdatoru no īstenības, no trīsdimensionālas pasaules un fizikas likumiem. Visbiežāk pirmajās klasēs tiek konstatēts, ka bērni nespēj uztvert un atcerēties ar roku rakstītu tekstu.

    Reklāma

    Parasti šāda veida pētījumos tiek minēta iPad planšetdatora negatīvā ietekme uz bērniem, jo tas ir visplašāk pārdotais planšetdatoru zīmols pasaulē. 2013. gadā rotaļlietu ražotājs Fisher-Price izpelnījās milzīgu nosodījumu par bērnu krēsliņa izveidi, jo tam bija iestrādāts iPad turētājs.

    Planšetdatori veikalu plauktos tik vilinoši gulst vien piecus gadus, tāpēc par to ietekmi vēl būs neskaitāmi pētījumi, tomēr jau šobrīd ārsti visā pasaulē iesaka līdz divu gadu vecumam vispār nerādīt bērniem planšetdatorus, bet pirmsskolas vecumā būtiski ierobežot laiku, kas tiek pavadīts skārienekrānu priekšā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    18 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Mārtiņš
    25.09.2015 16:20

    Manai vecākajai meitais ir 4 gadi. Planšetdatoru viņa lieto kopš ~1,5 gadu vecuma. Pamatā lieto, lai skatītos multenes un zīmēšanas un krāsošanas spēles, un visus runājošos kaķus, suņus un papagaiļus. Lai tas neatstātu ietekmi uz muguru, iegādājos pie galda pieskrūvējamu statīvu, kas datoru tur acu augstumā. Pie datora viņa darba dienās pēc dārziņa pavada ~30minūtes, bet brīvdienās sākot no 0minūtēm līdz dažām stundām, atkarībā no laikapstākļiem un ieplānotajām aktivitātēm. Domāju, ka tas ir kā ar jebkuru citu lietu, svarīgi ir ievērot mērenību un sabalansēt ar citām nodarbēm.

    Purvavelns
    25.09.2015 17:11
    Reply to  Mārtiņš

    nav naudas ko nopirkt papīru, zīmuļus un krāsas?

    Jānis
    25.09.2015 20:22
    Reply to  Mārtiņš

    “Pie datora viņa darba dienās pēc dārziņa pavada ~30minūtes, bet brīvdienās sākot no 0minūtēm līdz dažām stundām, atkarībā no laikapstākļiem un ieplānotajām aktivitātēm. ”

    “svarīgi ir ievērot mērenību un sabalansēt ar citām nodarbēm.”

    :D
    Nu jā, mēraukla ko nozīmē mērenība skatos ir ļoti stiepts jēdziens katrā ģimenē…

    Normunds
    25.09.2015 20:25

    kursors pieķēries pie ezotērikas? kaut vienu atsauci uz oriģinālu variet ielikt? nu piemēram – kur Stīvs Džobss ir aizliedzis saviem bērniem lietot ipad?

    x
    25.09.2015 20:29
    Reply to  Normunds

    kur aizliedzis? mājās

    >Stīvs Džobss neesot ļāvis savās mājās bērniem lietot iPad planšetdatorus

    25.09.2015 20:41
    Reply to  x

    Jā, tieši tā. Stīvs Džobs, tāpat kā daudzi citi tehnoloģiju un biznesa grandi, saviem bērniem ir ļoti ierobežojis piekļuvi tehnoloģijām.

    “So, your kids must love the iPad?” I asked Mr. Jobs, trying to change the subject. The company’s first tablet was just hitting the shelves. “They haven’t used it,” he told me. “We limit how much technology our kids use at home.” (Avots: The New York Times)

    Normunds
    26.09.2015 10:20

    2014. gadā publicēta informācija par it kā notikušu sarunu 2010. gadā? es esmu skeptisks, pat ja tas ir NYT :) it ipaši, ja bezmaz katrā prezentācijā tiek uzsvērts, ka kids love it. patiesībā tas izklausās pēc tāda pat urbānā mīta, kā visi stāsti par zemniekiem, kas neēd savus ābolus, jo bla-bla-bla.

    kam es vēl noticētu – ierobežots laiks kad to lietot. nevis – pusgadu pēc izlaišanas bērni vispār nav paņēmuši ipad rokā. pie tam bērni viņam bija padsmitgadnieki nevis bērnudārznieki.

    26.09.2015 10:28
    Reply to  Normunds

    Es arī citviet esmu lasījis, ka Džobsa ģimenē nav bijusi nekāda gadžetu paradīze. Man tas pat šķiet pašsaprotami.

    Kaspars Freimanis
    27.09.2015 20:37
    Reply to  Normunds

    Vēl jau nevajag aizmirst ka rakstā runā par zīdaiņiem bet kā bērnus piemin vismaz 12;15 un 18 gadus vecos Džobsa bērnus.

    Normunds
    28.09.2015 12:06

    mhm, arī fakts.

    KKTK
    25.09.2015 22:16

    Domāju visa ļaunuma sakne ir nekustīgā poza blenžot tajā daiktā. Tas ir pilnīgi pretēji dabai un bērniem. Viņiem ir jākustās, jāmācās fizika un jāattīsta smadzene. Tas viss ar padlu tiek aizkavēts. Varbūt vienīgais iemācās, burtus, ciparus, valodu. Pārējais ir nervu paglābšana vecākiem.
    Labāk tiešām ir gādāt papīru un zīmuļus. Padlu atstāt tikai besīgi gariem pārbraucieniem.

    x
    25.09.2015 23:00
    Reply to  KKTK

    Nez vai tikai poza būs pie vainas. Vispār jau planšete dod lielāku mobilitāti nekā mums savulaik pie desktopiem – tur kā pielīpi, tā ne piecelties, ne uz tualeti aiziet :) Bakstot planšeti var gan sviestmaizi uzsmērēt, gan uz skolu braukt!

    Purvavelns
    26.09.2015 12:46
    Reply to  x

    jā, bakstot planšeti var arī uz poda pasēdēt. bakstot nevar iemācīties rakstīt, nevar iemāčities noteikt attālumu, elementāras fizikas un loģikas darbības. dabiskas ķēdes – redzu, atkārtoju, mēģinu, nesanāk, piespiežu sevi. bez “skip” utt.

    x
    26.09.2015 19:26
    Reply to  Purvavelns

    te interesanti. lasot grāmatas, arī tiešā veidā neapgūst ne fiziku, ne loģiku, attālumu arī nenoteiksi, vārdu sakot, dienām ilgi sžē ieurbušies grāmatās un skipo neinteresantās vietas.
    bet tomēr paaudze kas izauga ar grāmatu lasīšanu, nebija tik psiholoģiski apdalīta kā kompju paaudze.

    Purvavelns
    26.09.2015 21:02
    Reply to  x

    es Tev varu parādīt dučiem cilvēku, kas bez datora paliek par pilnīgiem analfabētiem. Rokraksts retardisks, par uz papīra nemāk sareizināt divciparu skaitļus un sieinā naglu iedzīt vai lampiņu nomainīt – nezina uz kuru pusi skrūvējas.

    x
    27.09.2015 23:33
    Reply to  Purvavelns

    es Tev varu parādīt dučiem cilvēku, kas ar datoru paliek par pilnīgiem analfabētiem.

    Purvavelns
    28.09.2015 09:28
    Reply to  x

    tas jau ir tas pats!

    skeptiks
    01.10.2015 16:00

    Paņemt britu tabloīdu “The Sun” kā avotu bija drosmīgs solis. “Nursery World” oriģinālrakstā patiesībā minēti divi pilnīgi pretēji viedokļi — īsu izklāstu var atrast šeit. Bet Džobss kā kompetents bērnu audzinātājs… nez vai.

    Reklāma