Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijas sociālo tīklu lietotāji iesaistās Windows 10 vērtēšanā

    Jaunākie raksti

    No 14. septembra līdz 28. septembrim 10 Latvijas iedzīvotāji – aktīvi sociālo mediju lietotāji izmēģinās Windows 10 ierīces un dalīsies savos iespaidos sociālajos tīklos ar mirkļbirku #W10LV. Akcijas mērķis ir novērtēt Windows 10 ikdienas lietotāju acīm – kādas iespējas un interesantus “knifiņus” jaunā operētājsistēma piedāvā un kādu lietotāja pieredzi tā sniedz.

    #W10LV izaicinājumā piedalīties piekrituši dažādu profesiju pārstāvji – radio raidījumu vadītājs un improvizators Kaspars Breidaks, modes blogeris Deniss Ševeļovs, diriģents Ints Teterovskis, režisore un producente Dace Pūce, fotogrāfi Valdis Ošiņš un Andris Barbans, Chaula TV programmu direktors Ēriks Saksons, pedagogi Marks Gitermans, Oskars Līkops un Valdis Zuters.

    Reklāma

    “Ar šo ideju mēs vēlamies rosināt cilvēkus aktīvāk izmēģināt un novērtēt visas tās jaunās iespējas, ko sniedz Windows 10. Gribu uzsvērt, ka mēs patiešām gaidām ne tikai tehnoloģiju ekspertu, bet arī ikdienas lietotāju vērtējumu un atgriezenisko saiti, jo darbs pie operētājsistēmas attīstības nebeidzas nekad – līdz ar jaunām iespējām, cilvēkiem rodas arī jaunas vajadzības un intereses, un mūsu uzdevums ir – ieraudzīt šīs vajadzības un piedāvāt tām risinājumu,” stāsta Ēriks Eglītis, Microsoft Latvia vadītājs.

    Divu nedēļu laikā #W10LV dalībnieku iespaidiem sekos un tos regulāri apkopos tehnoloģiju blogs Kursors.lv, veidojot vienotu informācijas avotu tiem, kuri vēlas uzzināt vairāk par Windows 10 lietotāju atsauksmēm.

    “Kursors.lv tur roku uz tehnoloģiju aktualitāšu pulsa, lai laicīgi un saprotamā valodā par būtiskākajiem jaunumiem vēstītu saviem lasītājiem. Ar interesi vērojam kā Microsoft kopš Windows 8 pielāgo operētājsistēmu, lai tā būtu ērti lietojama arī uz mobilajām ierīcēm un jāsaka, ka nu ar Windows 10 ir sasniegts patiešām labs rezultāts. Tieši tāpēc vēlamies uzklausīt šīs kampaņas dalībnieku iespaidus par jauno operētājsistēmu, kā arī kampaņas laikā apkopot un nodot tos apspriešanai mūsu lasītājiem”, saka Kursors.lv vadītājs Kristaps Skutelis.

    Kā ziņots, Windows 10 pieejams kā bezmaksas atjauninājums Windows 7 SP1 un Windows 8.1 ierīcēm – vairāk informācijas Microsoft.com/Windows10.

    Windows 10 iekļauj vairākus nozīmīgus jauninājumus drošības un funkcionalitātes jomās, kā arī sniedz lietotājiem vienotas platformas pieredzi dažādās ierīcēs — datoros, planšetdatoros, telefonos, Raspberry Pi, Xbox One, HoloLens un citās. Windows 10 piedāvā pārskatāmu un labi organizētu darba vidi, kā arī labāku Office un Skype integrāciju, jaunu un ātru interneta pārlūku Microsoft Edge, integrētu Xbox lietotni, Continuum optimizācijas rīku, kas lietotnes pielāgo kā skārienjutīgiem ekrāniem, tā izmantošanai ar klaviatūru un peli, jaunas iebūvētās lietotnes foto, kartēm, mūzikai, filmām un TV ar koplietošanas un rezerves kopiju funkciju, pateicoties OneDrive mākonim, un citas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    48 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Aigars Mahinovs
    14.09.2015 22:59

    Ja tie paši pēc tam tik pat ilgu laiku to pašu darītos ar MacOS X un Linux (piemēram, Ubuntu uz kāda Dell XPS 13 Developer Edition), tad būtu normāli. Bet tā paliek vien lēts un sen novazāts reklāmas gājiens, kura atspoguļošana bez acīmredzamas reklāmas raksta atzīmes, grauj jebkādu mājienu uz žurnālistisko integritāti visiem, kas par šo raksta.

    14.09.2015 23:08

    Ne kampaņas dalībniekiem, ne Kursors.lv, ne komentētājiem nav dots uzdevums rakstīt tikai pozitīvus novērojumus par jauno operētājsistēmu. Tāpēc ceru, ka visi kopā spēsim radīt noderīgu un objektīvu saturu par šo produktu. Mana pieredze ar Windows 10 pagaidām ir izvērtusies pārsvarā pozitīva un beidzot ir savestas kārtībā daudzas lietas, kas vēl smagi piekliboja Windows 8/8.1.

    Tie, kam laika tā pavairāk var paralēli testēt iepriekšpieminētās OS X vai Linux un veikt piezīmes par saviem novērojumiem.

    Aigars Mahinovs
    15.09.2015 10:29

    Ja kādu lietu salīdzina tikai ar šīs pašas lietas iepriekšējo versiju, tad šādai “testēšanai” nav absolūti nekādas sabiedriskās vertības. Ja nav objektīvas salīdzināšanas ar konkurentiem, tad tā ir vienkārši reklāma. Un ja tas nav pateikts, tad tā ir slēpta reklāma.

    Guntis
    16.09.2015 00:26

    Smagākais, kas Windows 8 “pieklibo”, ir neiespējamība to “apgreidot” uz 8.1 – it kā atjauninājums tiek piedāvāts, it kā instalācija notiek, bet beidzas tas viss ar kļūdas paziņojumu un atgriešanos pie vecās sistēmas versijas.

    Purvavelns
    16.09.2015 09:43
    Reply to  Guntis

    man tas pac ar vienas kastes apdeitu no 7. četras kastes izdevās, bet vienu spītīgi nē…

    15.09.2015 09:54

    Nedaudz sasmējos :) Un pat tad, ja tas ir tikai lēts reklāmas triks – kas no tā? Neesmu kādu laiku sekojis līdzi LAKA darbībām (Aigars, cik zinu, savulaik tur bija diezgan aktīvs), taču neesmu arī neko dzirdējis par līdzīgām akcijām no LAKA, LU Linux Centra puses ;) Kas traucē? Uz priekšu!

    Aigars Mahinovs
    15.09.2015 10:07

    Traucē tas, ka Linux izstrādātāji neuzskata par ētisku praksi, kad no visiem lietotājiem tiek piespiedu kārtā iekassēta maksa par atļauju veikt programmatūras kopēšanu (kas pati par sevi pilnībā neko nemaksā) un tad novirzīt daļu no šīs peļņas šādām ciniskām reklāmas kampaņām, lai ievilinātu vēl vairāk lietotāju.

    15.09.2015 10:16

    Bla bla bla, jau dzirdēta ņaudēšana. Kur ir konkrētas un efektīvas darbības, lai atvērtā koda produkti tiktu popularizētas Latvijā? Ar Kursors.lv labprāt šādus centienus atbalstītu. Šobrīd diemžēl nejūtu nekādu aktivitāti un vēlmi par šīm tēmām runāt. Kaut būtu noderīgi.

    15.09.2015 10:16

    Kurš liedz manis minētajām organizācijām piesaistīt sponsoru līdzekļus, lai šādas akcijas sarīkotu? Re, cik daudz biedru tai pašā LATA http://lata.org.lv/biedri/ :) Sponsoru trūkst? Jeb visi uzskata sevi par baigiem ētikas normu ievērotājiem? It īpaši – Rīgas Satiksme :D

    Aigars Mahinovs
    15.09.2015 10:32

    Tā būtu tik pat sabiedriski bezjēdzīga naudas izmešana kā šī reklāmas kampaņa.

    15.09.2015 10:35

    Tad kā sanāk? Nepatīk, ka Microsoft rīko šādas savu produktu popularizēšanas kampaņas, jo tajās nav pieminēts Linux, tomēr pats neko neplāno darīt, lai slavas saulītē celtu atvērtā koda risinājumus? Tad kāds tieši ir Tavs piedāvājums?

    Aigars Mahinovs
    15.09.2015 11:00

    Objektīvi atspoguļot notikumus ir žurnālistu darbs. Nevis pārpublicēt preses relīzes.

    16.09.2015 09:20

    Labi, lai nav tukša salmu kulšana, saki, lūdzu, kurš šobrīd ir galvenais atvērtā koda ideoloģijsa virzītājs Latvijā? Es meklēju kādu zinošu un rakstīt spējīgu cilvēku, kas varētu Kursorā uzturēt atvērtā koda sadaļu, kurā informētu lasītājus par šīs jomas aktualitātēm.

    Aigars Mahinovs
    16.09.2015 09:59

    Par brīvu diez vai atradīsi. Bet par atbilstošu samaksu to var izdarīt jebkurš, kas māk rakstīt par datoriem. Vienkārši preses relīžu vietā jālasa programmētāju blogi.

    16.09.2015 10:04

    Mani neinteresē “jebkurš, kas māk rakstīt par datoriem”. Es meklēju šīs jomas dedzīgu fanātu, kas no rīta mostas ar Arch, pusdienas ēd ar Ubuntu un gulēt iet ar RHEL. Tieši šāds cilvēks varēs aizrautīgi sludināt savu ticību citiem. Protams, pie noteikuma, ja ar rakstīšanas spējām viss būs kārtībā.

    Purvavelns
    16.09.2015 10:11

    :D :D :D par desktopa OS, kuras tirgus daļa ir zem tās % daļas, par ko mēdz teikt, ka tā ir statistiskā kļūda?

    Aigars Mahinovs
    16.09.2015 11:48

    Tieši tas nav nevienam vajadzīgs. Parastajiem cilvekiem nav vajadzīga drāma par to kā Arch maina konfigurācijas failu apstrādi upgreidu laikā. Atspoguļot vajag tieši lietas, kas ir svarīgas gala lietotājam, tieši tā pat kā ar jebkuru citu OS vai ražotāju. Apskatīt kādi jaunumi ir jaunajā liela distributrīva versijā, piemēram. Ubuntu katru pusgadu ir jauna relīze. Kādas funkcijas jaunā LibreOffice ir interesantas.
    Piemēram, daudzi nemaz nezin, ka LibreCalc var funkcijām lietot regexp ar viena ķeksīša palīdzību settingos. Šāda lieta Excelī prasa ļoti pamatīgu čakaru ar VBScript pluginu instalešanu un pat tad to pašu funkcionalitāti atkārtot pilnībā nevar.

    16.09.2015 12:14

    Man neder variants, kad par tēmu raksta cilvēks, kas ikdienā strādā ar citu OS un citiem produktiem. Tieši tāpēc arī bija piesaukti Linux lietotāji (tiesa, izpušķotā formā).

    15.09.2015 11:11

    Kāpēc bezjēdzīga? Redz, mēs jau trīs gabali ap to lietu sākam cepties + vēl kāds, kas lasa, bet nekomentē. Kampaņa tātad ir pamanīta :) Un ja vēl tam paliek apakšā cēlu mērķi un programmu?

    Purvavelns
    15.09.2015 11:48

    a kas tas linux tāds par mēslu, lai to vispār pieminētu? linux NEKAD nekļūs par meinstrīma op sistēmu. never ever in jour vaildest drīms :D

    15.09.2015 12:21
    Reply to  Purvavelns

    Nu tas arī par skaudru teikts, ņemot vērā apstākli, ka daļa Android un ChromeOS uz Linuxa balstās, bet lai nu paliek. Diskusija, imho, šoreiz nedaudz par kaut ko citu tomēr ;)

    Aigars Mahinovs
    16.09.2015 09:57
    Reply to  Purvavelns

    Windows šobrīd jau ir smagā mazākumā. Praktiski visi serveri, maršrutētāji, telefoni un pulksteņi visas parējās “gudrās ierīces” kā arī liela daļa speļu konsoļu strādā uz Linux vai BSD paveidiem. Un šo ierīču skaits un vertība daudzkārt pārsniedz stacionāro datoru skaitu pasaulē. Arī laptopu tirgū Windows pozīcija jau ir čābīgas – uz BSD balstītais MacOS un uz Linux balstītais ChromeOS izspiež Windows no šī tirgus pamatīgi.

    16.09.2015 10:01

    Par mobilajām ierīcēm piekrītu un to apjoma pieaugumu arī, tomēr populārākā desktop/laptop OS ar milzu atrāvienu joprojām ir Windows un OS X, Linux salīdzinājumam ir putekļi. Dati: https://www.netmarketshare.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=10&qpcustomd=0&qptimeframe=Y

    Purvavelns
    16.09.2015 10:13

    slikts maketētājs te bijis: sarkanā pīrāga daļa NAV 4% liela – te tā uzzīmēta krietni lielāka.

    Aigars Mahinovs
    16.09.2015 11:09

    Ja 5 gadus atpakaļ bija zem pusprocenta un tagad tas ir vis 1.5%, tad pieaugums ir ievērojams.

    OSX arī ir uz BSD bāzes. Tur ir ļoti daudz kas kodolā no Linux sistēmām nokopēts. Tas pats Python, Ruby un GCC standartinstalācijā.

    Turklāt laptopos Apple tirgus daļa ASV jau pārsniedza 13% pagājušajā gadā. Bet Chromebooki vispār uzsprāga – 2013tajā virs 20% ASV pārdoto laptopu bija Chromebooki.

    16.09.2015 11:14

    Doma skaidra, bet tik un tā redzam, ka “tīrs” Linux nevienu īpaši neinteresē un ja Linux (daļas) nepildītu Apple un Google intereses, tas patērētāju pusē vispār jau būtu iznīcis. Arī tas 1.5% par ko tā lepojies ir tik niecīgi mazs, ka vēl ir jāpadomā vai iespringt ar šīs OS pētīšanu un salīdzināšanu ar to, kas ir “visiem”. Ja pašam autoram/medijam par to nav intereses, tad atbilde būs negatīva.

    Aigars Mahinovs
    16.09.2015 11:21

    Tīrs Linux ir kodols. Atvērtā koda ekosistēma ir viss no Linux kodola līdz ChromeOS un Androidiem un arī lielākā daļa programmatūras katrā MacOS datorā.

    Teikt ka ja lietu nesapakotu ērtu patērētājam, tad patērētāji to nelietotu ir patiesi, bet tajā pašā laikā acīmredzami muļķīgi.

    Fakts paliek – mūsdienu cilveks ikdienā lieto daudz vairāk Linux/BSD datorus un atvērtā koda programmatūru nekā Windows datorus un Microsoft produktus. Mēgināt to aizsegt mākslīgi sašaurinot datoru segmentu līdz desktopiem ir paša sevis un arī citu mānīšana.

    16.09.2015 11:25

    Gala lietotājs lieto gatavu un pabeigtu produktu nevis tā sastāvdaļas! Tu brauc ar konkrētu Mersedesu nevis konkrētu dzinēju, kas darbina vēl x modeļus. Dzinējs ir svarīgs, tomēr tas nav vienīgais svarīgākais aspekts, kas nosaka produkta (auto) izvēli.

    Aigars Mahinovs
    16.09.2015 11:27

    Tad kāda mērkaķa pēc tu runā par Windows 10, kas ir viena skrūvīte 100 dažados pabeigtos produktos?

    16.09.2015 11:46

    Nu Tu jau trollē. Windows 10 uzstādīji uz datora un lieto, bet ar pliku Linux kodolu ko tik daudz piesauc, 99.99% lietotāju bez papildus rīkiem neko iesākt nevarēs. Es gan pieņemu, ka šo sarunu var pagriezt arī “Bet populāros Linux distributīvos ir iekļautas noderīgas lietotnes” un te nevarēs neko īpaši daudz pārmest.

    Aigars Mahinovs
    16.09.2015 11:51

    Tieši ar pliku Windows neko iesākt nevar. Linux distro komplektā nāk tūkstošiem darbam gatavu programmu. Windows pat nav ofisa programmatūra komplektā!

    Bet es tev pārmetu liekulību. Redz Linux neesot apskatīsanas vērts, jo tas nav gatavs produkts, bet tikai viņa sastāvdaļa. Bet Windows 10 ir apskatīšanas vērts, lai arī tas arī ir tikai gala produkta (laptopa) sastāvdaļa.

    Purvavelns
    16.09.2015 11:59

    B** nu uztaisi savu lapu un apskati savu linuxu cik vien spēj! Nesaprotu – kāpēc tautas masām radītā īzī staila portālā nevar apskatīt desktop op sistēmu, kura dominē DESKTOP jomā ar graujošiem 90%….

    Purvavelns
    16.09.2015 10:09

    win 10 – desktop OS. Vismaz pagaidām topiks par to. Es nezinu kas ir Tavs smagais mazākums – desktop OS tirgū aina ir apmēram tāda kā bildītē. Būs topiks par serveriem vai vienierīcēm – welcome ar savu spamu.comment image Pāri par 90% ir dominance – viss pārējais jau ir kļūdas amplitūda.

    16.09.2015 10:13
    Reply to  Purvavelns

    Patiesībā tas Linux aptuveni viens skumjš procents desktop sistēmām ir nožēlojami zems rādītājs. Ja jau to pārspēj OS X, kas darbojas tikai uz viena ražotāja dārgām ierīcēm. Linux, savukārt ir pilna d*rsa distributīvu. Principā var uzskatīt, ka Linux uz desktop/laptop ir izrādījies feils un reālā tā nozīme ir tikai serveru vidē un mobilajās ierīcēs, kur tā dominance ir neapstrīdama. Pozitīvi gan, ka mobilais nu aprij desktop.

    Purvavelns
    16.09.2015 10:23

    mobilais nekad nekādā veidā nevar aprīt desktopu. Tu varbūt vari kaut ko uzbakstīt kādu rakstiņu vai komentus vai pameklēt infu. Madžoritī masas strādā – visi ofisi, ārsti, skolotāji, valsts pārvalde, pašvaldības, arhitekti, zinātnieki – miljardiem cilvēku pavada savas darba dienas sēžot birojos pie “desktop”. Starp citu, pirms pus gada uzliktu vienam pavecākam datoram svaigāko linux – domāju – win vairs nevelk – būs bērniem jūtūbi kur palūlēt. NU I NA***!!!!

    Aigars Mahinovs
    16.09.2015 11:10
    Reply to  Purvavelns
    Purvavelns
    16.09.2015 11:16

    bļin, ko Tu man te smērē debīlas shēmas… iedomājies šodien 100 cilvēkiem ir dators ar A – tātad A ir 100%. Rīt jau 200 cilvēkiem ir dators ar A un papildus telefons ar B – rēķinām – A ir 50% un B ir 50%. Vai tas nozīmē, ka A ir samazinājies uz pusi? Nē – A ir divas reizes pieaudzis. Ja nespēj veikt vienkāršu datu analīzi, tad nav vērts sevi izstādīt par apsmieklu.

    Aigars Mahinovs
    16.09.2015 11:32
    Reply to  Purvavelns

    Jā. Tirgus dominance ir zaudēta. Linux datoru skaits ir simtiem reižu lielāks kā 5 gadus atpakaļ. Kopējais tirgus arī ir pieaudzis. Tāpēc to relatīvo svarīgumu var noteikt tikai procentos no kopējā apjoma.

    Purvavelns
    16.09.2015 11:51

    nevajag jaukt visu kopā. Baigais pieaugums – no 0,01% uz 0,05% :D :D :D Tu uzvedies kā kā klasisks trollis – mal tikai savu, rādi šķības tabulas un interpretē tikai to, kas Tev izdevīgi. Pēc Tavas tabulas sanāk, ka piecu gadu laikā vindovza datoru lietotāju skaits ir sarucis trīs reizes. BRAVO. Linux pieaudzis piecas reizes. URĀ! Lai dzīvo LINUX!

    Aigars Mahinovs
    16.09.2015 11:40

    Turklāt, ja tu palasīsi sevis publicētu preses relīzi, tad atradīsi šādu teikumu: “Windows 10 iekļauj vairākus nozīmīgus jauninājumus drošības un funkcionalitātes jomās, kā arī sniedz lietotājiem vienotas platformas pieredzi dažādās ierīcēs — datoros, planšetdatoros, telefonos, Raspberry Pi, Xbox One, HoloLens un citās.”.

    Un te jau tiek uzskaitītas jomas kurās Apple + Android vienkārši absolūti dominē (planšetdatori, telefoni) un kur Linux dominē (Raspberry Pi).

    Pēc tāda lietas nesalīdzināt ar dominejošajiem konkurentiem attiecīgajās nozarēs ir divtik kauna lieta.

    Purvavelns
    15.09.2015 11:53

    starp citu – nav īsti skaidrs kas ir tā preses relīze un kurš to izdevis, kura daļa teksta ir preses relīze? Microsoft preses relīzē ierakstījis, ka Kursors tur roku uz pulsa?

    Gints Rotčenkovs
    15.09.2015 16:04

    Ar ko tas W10 labāks par Linux Ubuntu. jeb sliktāks, ka tāda reklāma jāizvērš?

    Purvavelns
    16.09.2015 09:51

    varbūt arī sliktāks, bet win ir sistēma, ko lieto miljardiem cilvēku visā pasaulē un kurai ir pieejami pilnīgi visi darbarīki – no mājsaimnieču vajadzībām līdz vissarežģītākajiem procesiem.

    Aigars Mahinovs
    16.09.2015 11:16
    Reply to  Purvavelns

    Patiesībā – nē. Ja tu gribi darīt jebko ārpus standarta ofisa lietām, tad vairāk rīku ir tieši uz UNIX platformām un arī vieglāk pieejami. Gan ejot uz leju iekš embedded sistēmām un iekārtu programmēšanu, gan ejot uz augšu uz superdatoriem un patiešām lielu datu apstrādi.

    Purvavelns
    16.09.2015 11:56

    ahahaha… adobe? autocad? kinoindustrija? medicīna? Neviena profesionāla jomas programmatūra netiek veidota Linux. Pat office nevar uztaisīt savietojamu normāli, lai vairāki cilvēki var vienlaicīgi rediģēt :D

    Aigars Mahinovs
    16.09.2015 12:02
    Reply to  Purvavelns

    Autocad un kino industrija pārsvarā strādā uz Apple. Bet specefektus renderē uz Linux klāsteriem. Liela daļa medicīnisko iekārtu strādā vai nu uz Linux vai arī uz specializetajām reāla laika operētājsistēmām. Vienlaicīgi rediģēt ir daudz ērtāk tiešsaistē, piemēram Google Docs. Daudzos birojos jau uz to ir cilvēki pārgājuši.

    Purvavelns
    16.09.2015 12:13

    autocad nekādi nevar strādāt uz apple, jo pilnvērtīgu programmu priekš applu viņi tikai nesen uztaisīja. kā reiz lasu grāmatu par Bjarki Ingels – daudz biroja foto – neviena maka :D

    Purvavelns
    16.09.2015 12:14

    Sausais atlikums pa ļubomu ir vienkārš – pasaki kāda maģisko vārdiņu “linux” un uz tevi sāks skatīties dīvaini :D

    Reklāma