Web Analytics
More
    Reklāma

    Husqvarna Automower robotizētā zāles pļāvēja tests: zālāja sagatavošana un robota uzstādīšana

    Jaunākie raksti

    Pirms kāda laiciņa publicējām interviju ar Husqvarna Latvia vadītāju Juri Marhileviču un tādējādi aizsākām trīs rakstu sēriju par to kā mums veicās testējot Husqvarna Automower robotizēto zāles pļāvēju. Prieks, ka šis raksts jau spēja raisīt saturīgas diskusijas.

    Atgādināšu, ka testa nolūkam piemeklējām kādu privātmāju ar 2000 m² kvadrātmetru platības zālāju, ļāvām Husqvarna pārstāvjiem sagatavot Automower 330X robotu darbam un pēc tam sekojām tā darbībām aptuveni mēneša ilgumā. Ir pienākusi kārta nākamajam šīs sērijas rakstam, kurā vairāk pastāstīsim par zālāja un robota sagatavošanu darbam. Nākamajā šo rakstu sēriju noslēdzošajā rakstā pastāstīsim par testa gaitā gūtajām atziņām.

    Reklāma

    DSC08134

    Zālāja un Automower robota sagatavošana darbam

    Pirms ķeramies pie robota sagatavošanas darbam, būtu labi vēsu prātu apskatīt mūsu zālāju un saprast vai tajā tuvākajā laikā nav paredzētas kādas izmaiņas. Varbūt sieva pirms kāda laiciņa ir teikusi, ka tā kā varētu ieviest vēl kādu puķu dobi. Labāk sievu iepriecināt tagad un nevis pēc tam skaidrot, ka tas šosezon nav iespējams, jo jau ir ievilkts robota robežvads. Tāpat būtu no teritorijas jānovāc lielāki akmeņi vai zari, jo tie var pārlieku ātri notrulināt robota asmeņus. Ja zini, ka zālājā ir vietas, kur lietus laikā veidojas peļķes, tās būtu jāizlīdzina, jo robots darbojas 24/7, un, lai arī tas ir izolēts, tomēr ilgstoša ņemšanās pa peļķēm tam nenāks par labu. Ja zālājs ir garāks par 10 cm, tad to vēlams nogriezt ar parasto zāles pļāvēju. Robotizētais zāles pļāvējs arī pats spēs tikt galā ar garāku zālāju, tomēr tas ir paredzēts zālāja uzturēšanai perfektā kārtībā nevis džungļu izciršanai. Tādus robotus jāmeklē pie dzelzeļa līnijas apkalpojošā personāla.

    Lai robots spētu darboties, tam zālāja pļaujamā daļa ir jānorobežo ar robežvadu, kas tiek savienots ar robota bāzes staciju (kas kalpo arī kā uzlādes stacija) un tādējādi visu laiku atrodas zem sprieguma un ļauj robotam saprast, kur tas atrodas. Vads ir jāieklāj pa teritorijas perimetru, pie reizes to apvelkot ap dažādiem šķēršļiem, piemēram, kokiem, krūmiem vai citiem objektiem. Vads tiek pārdots gatavos ruļļos (piemēram, ap 250 metriem) un vada gabalus var savienot kopā ar speciāliem savienotājiem, taču maksimālais pieļaujamais robežvada garums ir 800 metri. Vads ir jāieklāj aptuveni 20-30 cm no zālāja robežas, jo Automower 330X ir vajadzīga vieta, lai tas apgrieztos. Robežvads zālājā piestiprināms ar speciālām skavām. Principā robežvadu savā zālājā var ieklāt arī pats robota saimnieks (tas nav nekas sarežģīts), taču šo uzdevumu var uzticēt arī Husqvarna dīlera speciālistiem, kas ar speciālu ierīci vadu iestrādās dažus centimetrus zem zālāja. Tādējādi jau pēc pāris nedēļām robežvads vispār vairs nebūs redzams.

    Zemāk attēlā redzam robotu, tā iepakojumu, kā arī bāzes staciju un 10 m garu uzlādes vadu. Blakus arī divi ruļļi ar robežvadu un dīlera sarūpēts agregāts drāts ieklāšanai zālājā.

    DSC08147

    Šādi izskatās robeždrāts, kas ir apvilkta ar šķērsli (puķi) un šādi izskatās skavas, ko var izmantot drāts nostiprināšanai. Attēlā vēl zemāk redzam gala rezultātu. Drāts ir ieklāta pāris centimetrus zem zemes un dažu nedēļu laikā vairs nebūs redzama tās atrašanās vieta.

    DSC08223

    Dīlera uzstādīšanas gadījumā jārēķinās ar aptuveni 0.66 eiro izmaksām par katru ieklātā robežvada metru. Ja zālāja platība ir pietiekami liela vai arī tā konfigurācija sarežģīta, rekomendējams papildus teritorijas robežvadam ieklāt arī gida vadu, kas palīdzēs robotam ātrāk atrast bāzes staciju.

    Pašu bāzes staciju novietojam maksimāli klajā vietā (vēlams, lai bāzes stacijas priekšpusē ir aptuveni 3 m klajums), lai robotam nav lieki jāmaldās, un, lai tas no jebkuras teritorijas vietas var līdzīgi ilgā laikā to atrast. Lai robots staciju neizstumdītu, tā jāpieskrūvē pie zemes ar speciālām komplektācijā iekļautām skrūvēm. Barošanas vadu līdz bāzes stacijai aizvelkam tā, lai to robots to nespēj sabojāt un pašu tranformatoru būs jānovieto labi ventilējamā sausā vietā (zem jumta), kā arī prom no Saules stariem. Pēc tam bāzes staciju pieslēdzam elektrības avotam un pievienojam tai gan robežvada abus galus (noslēdzam ķēdi), gan gida vadus, ja izlemsim tādus izmantot. Ja redzam nepārtraukti degošu zaļu indikatorgaismiņu, tad viss kārtībā un bāzes stacija ir gatava apkalpot robotu.

    DSC08248

    Ja teritorijā ir izvietots batuts, tad labāk tā kājas aplikt ar šādiem dēļiem. Ja to nedarīsim, tad robots var uzbraukt uz batuta kājām un tur uzkārties.

    DSC08167

    Savukārt, mazākus kociņus vai krūmus būtu jānodrošina ar papildus mietiņiem. Ja robots vienu reizi uzbrauks kociņam, tas neko nenodarīs, taču, ja kociņam robots uzbrauks 100 vai 1000 reizes, tad to var nolocīt vai pat nolauzt.

    DSC08236

    Cik ilgi robots pļaus manu zālāju?

    Konkrētais Automower 330X robots paredzēts 3000 m2 platības zālājam. Ja mums zālājs ir vienkāršas formas (četrstūris) un tajā nav daudz apbraucamu objektu (piemēram, koku vai krūmu), tad robots spēs tikt galā arī ar lielākas platības zālāju. Bet parasti jau situācija ir sarežģītāka un robotam būs jābraukā starp krūmiem, kokiem un puķu dobēm. Bet principā robots ir jāizvēlas atkarībā no pļaujamā zālāja platības.

    Ja runājam par robotizētajiem zāles pļāvējiem, tad tie atšķirībā no parastajiem zāles pļāvējiem, ko izmantojam reizi vienā vai vairākās nedēļās, zāli pļauj katru dienu un visu laiku. Jā, arī nakts laikā. Tomēr, ja robots jūt, ka zāle ir nopļauta (nav būtiskas noslodzes uz asmeņiem un motoru), tad tas dodas uzlādēties uz bāzes staciju. Ar parastajiem iestatījumiem robots pļauj 130 -170 minūtes, tad aptuveni vienu stundu uzlādējas. Protams, lietotājs var iestatīt tam specifisku grafiku, piemēram, lai robots nestrādātu naktīs vai brīvdienās, kad mums dārzā pikniks. Ja būsim darbam atvēlējuši par maz laika, tad arī lieliski varēs redzēt rezultātu – šur vai tur parādīsies nelieli nenopļautas zāles uzkalniņi. Tas nozīmē, ka jāpielāgo robota iestatījumi un jāļauj tam veltīt vairāk laika pļaušanai.

    Pārsvarā cilvēki negrib, lai robots strādā pa nakti. Vai tieši otrādi – strādā tikai tad, kad viņš ir mājās. Piemēram, darba dienā, kad cilvēks ir darbā, robots stāv savā bāzes stacijā un nebraukā apkārt. Atbrauc cilvēks mājās, robotam ir uzlikts taimeris un tas sāk strādāt, cilvēks var pieskatīt.

    Husqvarna robotam ir priekšrocība, ka tam nav nekādu lietus sensoru un robots var strādāt visu laiku. Citi roboti, kuriem ir lietus sensors, nestrādā lietus laikā. Tas rada problēmas ar to, ka bieži vien ir lietains vai ir rasa – tad robots vairāk stāv nekā dara savu darbu. Husqvarna roboti var strādāt arī slapjā laikā un robota tīrīšana aprobežojas ar to, ka vienkārši ar roku izņemam zāli no tā korpusa un nevajag neko īpaši mazgāt. Robotam visa elektronika ir noizolēta un lietus tam neko sliktu nespēs nodarīt.

    Kad zālājs jau būs iekopts (pēc pāris nedēļu darba), tad tas nopļautais zāles gabaliņš ir milimetra augstumā. Visa tā mazā zālīte iet atpakaļ mēslojumā. Tā ir tik maza, ka arī ļoti labi sadalīsies un netraucēs augt jaunajai zālei. Ja, piemēram, garu zāli vienkārši sasmalcina, paliek ļoti liela masa un sāk slāpēt zāli. Rezultātā veidojas sūna.

    Kādam jābūt zāles pļaušanas augstumam? 

    Tas ir atkarīgs no paša vēlmēm – kā patīk zālājs. Ieteicams ir turēt uz vidējo augstumu, taču, ja ir liels karstums, tad ieteicams asmeni pacelt augšā, lai zāle neizdeg. Principā rekomendējami sākt ar augstāku zāles augstumu (piemēram, 4-6 cm) un tad pakāpeniski to laist zemāk līdz tiek panākts vēlamais zāles augstums un veselīgs tās paskats. Katrs zālājs un augsne zem tā ir savādāka, tāpēc te nav viena konkrēta rekomendējama augstuma, tas būs jāatrod pašam. Pozitīvi, ka pļaušanas augstumu Automower 330X robotam var regulēt no mobilā telefona lietotnes. Tad pat nebūs jāmedī rokā pats robots, lai veiktu šīs izmaiņas. Pie tam robotam ir arī laikapstākļu taimeris – tā ir ērta funkcija, kad pats robots pielāgojas zāles augšanas ātrumam.

    Automower-app-1 Automower-app-2 Automower-app-3

    Ikdienā braukājot tas jūt noslodzi uz motoru. Pavasarī zāle aug ātrāk un robots arī pats pielāgojas un strādā vairāk. Kad vasara iet uz otru pusi, zāle vairs tik ātri neaug. Robots to jūt pēc motora noslodzes, tad nebraukā tik bieži, taupot enerģiju.

    DSC08198

    Robota vadības paneli sargā PIN kods un to nezinot ierīce īsti nebūs izmantojama. Robota vadības panelī varam ne tikai veikt dažādus tā iestatījumus, bet arī apskatīties kļūdas paziņojumus. Robots reģistrē gadījumus, kad nav signāla vai iestājusies trauksmes situācija, ja pļāvējs ir pacelts. Tieši šie paziņojumi arī ļauj noteikt vai gadījumā nav pārrauts zālāju norobežojošais vads, vai arī bāzes stacija palikusi bez elektrības padeves. Testējamajam robotam var iestatīt vairākas pļaušanas zonas (uz divām no tām var aizvilkt speciālus signāla vadus, kas ļaus robotam ātrāk atrast bāzes staciju), lai varētu pielāgot cik aktīvi darboties katrā no tām. Tāpat lietotājs var saglabāt robota iestatījumus vairākos profilos, lai, robotu varētu izmantot vairākos īpašumos, piemēram, mājās un vasaras mājā.

    DSC08208

    Vai būtu jāsagaida, ka robota kustības ir cilvēkam ir saprotamas?

    Parastā pļaušana – nē. Tā pēc cilvēka domām ir haotiska. Taču tam ir būtiska nozīme – kustības ir šķietami haotiskas, lai robots mūsu zālājā neiebraukātu neglītas stigas. Tas īpaši jūtams būtu šaurākās vietās caur kurām robots ikdienā neskaitāmas reizes atgriežas uz bāzes staciju. Arī šajā gadījumā kustības būs maksimāli haotiskas. Salīdzinājumam ar parasto zāles pļāvēju mēs parasti pļaujam līnijās un pēc pļaušanas kādu laiku varam labi redzēt kur esam braukuši. Robots, savukārt, pļauj zig-zag formā un uzreiz pēc pļaušanas pat nevar pateikt kur tas ir braucis. Tā kā robots pārvietojas pa zālāju nemitīgi, tas ir svarīgi. Robots pēc noslodzes uz asmeni spēj noteikt zāles biezumu, tad var gadīties situācijas, ka tas izlemj kādu kuplāku zāles pleķi nopļaut ātrāk un tad varēs redzēt, ka tas pa zālāju kustēsies ar apļveida kustībām. Hm, varbūt apļus labības laukos ir izveidojuši šādi roboti? :)

    Kādas ir šāda robota lietošanas izmaksas? Cik tas patērē elektrību?

    Tas ir atkarīgs no zālāja platības un izvēlētā robota, bet mēnesī par izmantoto elektrību maksāsim sākot no 3.50 eiro līdz kādiem 10 eiro. Otra regulāro izdevumu pozīcija ir asmeņi. Automower roboti izmanto brīvi rotējošus asmeņus, kas spēj nogriezt zāles stiebru, taču saskaroties ar kādu cietāku svešķermeni, “noslēpjas” tos saturošajā ripā. Tādējādi robots neiznīcinās bērnu zālājā atstātās rotaļlietas un nespēs būtiski satraumēt neveiklākus mājdzīvniekus. Šādi asmeņi var veikt iegriezumus, taču ne iznīcināt svešķermeņus.

    DSC08451

    Robots vienlaicīgi pļauj ar 3 šādiem asmeņiem un 9 asmeņu komplekts maksā 14-15 eiro. Ja zālājs jau ir iekopts un tajā nemētājas akmeņi vai zari, tad ar vienu komplektu būtu jāpietiek vienai sezonai. Kā zināt, ka asmeņi ir kļuvuši neasi? Primāri jau pēc skaņas var dzirdēt, ka robots kļūs skaļāks un uzmanīgi apskatot zāles stiebru, redzēsim, ka tas ir nevis gludi nogriezts, bet gan noplēsts un laika gaitā sāks dzeltēt. Tas būs īstais brīdis, kad jāmaina asmeņi. Tas izdarāms pavisam vienkārši un asmeņu komplektā nāk arī tos noturošās skrūves. Tas ir papildus drošībai, jo ilgstoši pļaujot tās var kļūt trauslas un nolūzt.

    Šobrīd aktuālie Automower roboti izmanto litija jonu akumulatorus, kas nodrošina 3 – 3.5 sezonas darba. Pēc tam akumulatora resurss būs izsmelts un būs jāveic tās nomaiņa. Mazākajiem robotiem akumulators maksā aptuveni 45 eiro, bet lielākajiem ap 100 eiro.

    Pie papildus izmaksām var pieskaitīt dažādus aksesuārus, piemēram, apgaismojuma diodes vai GPS moduli. Ja vēlēsimies robotu kontrolēt no mobilā telefona, būs jāmaksā par papildus mobilo sakaru SIM karti.

    Kā jau jebkurai tehnoloģijai arī Automower robotiem visu laiku noris uzlabojumu izstrādes process un nāk jaunas programmatūras versijas. Katru reizi pēc jaunas programmatūras uz servisu jau nevedīsi, bet sezonas beigās ir vēlams robotu un tā bāzes staciju aizvest pie kāda no aptuveni 60 Latvijā aktīvajiem dīleriem. Tur kvalificēti darbinieki nomainīs asmeņus, uzstādīs jaunāko programmatūru, kā arī pārbaudīs vai robotam nav jāveic kāds cits remonts vai uzlabojums. Sākotnēji jau nekas nebūs, bet ar laiku varbūt gultnis jāsamaina, varbūt riteņiem protektors nodilis un tāpēc robotam palielināts risks kaut kur iebuksēt.

    Ja izvēlamies robotu paši uzglabāt pie sevis, tad to ir jāiztīra un jāienes sausās telpās, kur tam nedraudēs sals. Ir iegādājams speciāls statīvs, kas ļauj robotu piekarināt pie sienas. Ziemas gaitā ražotājs rekomendē robotu uzlādēt 1-3 reizes, lai darba kārtībā uzturētu tā akumulatoru.

    Šis ir otrais trīs rakstu sērijas ieraksts par Husqvarna zāles pļāvēja testu. Izlasi arī pārējos rakstus:

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    18 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Alfons
    09.09.2015 10:07

    Cena, bet cena kāda? Apskatījos – ~2900Eur…paņēmu izkapti…

    09.09.2015 10:10
    Reply to  Alfons

    Lētākais Husqvarna Automower 305 maksā sākot no 1174 eiro un ar to var apkopt 500 m² +/-20% platības zālāju. Protams, izkapti nopirkt būs lētāk, bet pierēķini klāt laiku, ko pavadīsi to raiti vicinot.

    Alfons
    09.09.2015 10:20

    Skaidrs. Tad vēl kaut cik samērīgi. Pavirši iemetot “automower 330x cena” Google apstājos pie 2900Eur :) Neesmu regulārs Kursora lasītājs, bet ja pareizi atceros, tad gandrīz katram rakstam galā bija produkta cena…

    09.09.2015 10:28
    Reply to  Alfons

    Konkrētais rakstā pieminētais Automower 330X ir dārgāks un maksā 3035 eiro. Tas gan ir paredzēts lielu (līdz 3200 m² +/-20%) platību apkopšanai.

    Edgars
    09.09.2015 10:25

    Savukārt, robota izmaksām jāpieskaita sporta zāles izmaksas, lai nodzītu taukus no dīkā sēžot uzaudzētās pakaļas :)

    09.09.2015 10:29
    Reply to  Edgars

    He he, var uz to lietu arī tā paraudzīties :) Beigās sanāks sarežģīts aprēķins.

    Mārtiņš Vācietis
    09.09.2015 10:31

    Tas pat ir veselīgāk, jo nav papildus jāmaksā vingrošanas zālei par stieņu kustināšanu! :D
    Šis aparāts der ļoti turīgiem cilvēkiem, kuri negrib, ka viņu teritoriju uzkopj svešs (ne no ģimenes) darbinieks, bet vēlas perfektu teritoriju! BET ap visiem krūmiņiem, kociņiem u.t.t. tāpat būs vajadzīgas čaklās rokas – papildus izdevumi algojot kādu, vai pašam saimniekam “jāšiverē”…

    Andris
    09.09.2015 10:23
    Reply to  Alfons

    Kopš šī pavasara mājas pagalmā tiek lietots HQ 320 (gandrīz tāds pats kā aprakstītais, tikai bez SMS un GPS).
    Lielākais ieguvums – šovasar parādījies daudz vairāk brīvā laika. Pagalma konfigurācija ir visai sarežģīta un 1x nedēļā pļāvējs neatrod ceļu uz lādētāju un iestrēgst tādā kā kabatā. Tad mazliet jāiejaucas. Citādi katrs, protams, var izvērtēt laika ievumu pret izmaksām. Man patīk :)

    Viesis
    09.09.2015 10:34

    Labs pašgājējs pļāvējs nāk kādi 600-700 no tās pašas huskvarnas. 2000m2 pļaujamās platības ir +/- 3h ik 2 nedēļas, siltā lietainā periodā reizi nedēļā, bet cik nu tādu periodu mūsu vasarās ir. Pļaušana nav nekāds darbs, mierīgi var pielīdzināt pastaigai, ar ko aizvietot piem. TV lūrēšanu vai kādu citu kaitīgu paradumu.
    Cita lieta, ja dvēsele prasa lielīties ar regulāri gludi nopulētu mauriņu :) Vai arī tēlot baigo botāniķi-profesionāli un stāstīt, cik cita zāle ir nepareiza, bet tev redz gludi nogriezta un kasnuturvēl. Vai arī vnk ponti, ka tipa naudu nav kur likt.

    09.09.2015 10:39
    Reply to  Viesis

    Es īsti negribu nevienu pusi aizstāvēt vai noniecināt (jo man pašam nav sava pļaujama zāles pleķīša), tomēr, manuprāt, arī tās 3 stundas vienā vai divās nedēļās veltīt citām lietām (ne obligāti TV skatīšanai) ir feināk. Drusku gan jāatrēķina nost laiks, jo tāpat arī pēc robota būs ar trimeri jānoiet gar sētas stūriem.

    Un es neteiktu, ka tas uzreiz ir pontu mētāšana. Līdzīgi varētu būt ar auto, kam ir mehāniskā un automātiskā ātrumkārba. Ja neesi sūrais gonščiks, tad automāts ir ērtāka izvēle. Es sevi par tādu neuzskatu un īsti neiedomājos kā tagad pilsētā mīcītos manuāli štepselējot pārnesumus. Kad roboti kļūs lētāki, tas salīdzinājums būs vēl tuvāks.

    bombelats
    09.09.2015 13:01
    Reply to  Viesis

    Man kopējā pļaujamā platība ir mazāka, bet pļaušanai gan jāvelta vairāk laika. Agrāk man salīdzinoši patika pļaut, bet tagad sāk piegriezties. Pie tam pieļauju, ka ofisa darbinieki pļaušanas procesu redz citā gaismā – kā atpūtu svaigā gaisā. Man jau tā pietiek līdzīgas atpūtas darba laikā.
    Kā arī, skaidrs, ka tieša finansiāla ieguvuma nav. Bet es arī robotu neuzskatu par pontiem. Man salīdzinājumam nāk prātā savrupmajas apkure – tad jau automātiska (gāzes, siltumsūknis utt.) apkure ar ir izrādīšanās. Nav vajadzīgs tas brīvais laiks, liec cietā kurināmā katlu un strādā pie sevis par kurinātāju.
    Bet, protams, katrs pats izvēlas.
    Paldies par rakstu, ir atbildēts uz vairākiem jautājumiem. Nešķita, ka ir minēti tikai plusi, arī problēmas uzrādītas. Piemēram, dēlīši uz batuta kājām izskatās venē****i. Bet es gan jau kaut ko izdomātu, ja vajadzēs…

    Vilnis Salenieks
    09.09.2015 10:37

    kopumā jau info noderīga, tomēr gaidīju īstu ierīces testu, bet acīmredzami šis ir reklāmas tests, norādam tik vien kā uz burvīgajiem plusiem un noklusējam iespējamos mīnusus

    09.09.2015 10:40

    Secinājumi būs pataupīti trešajam rakstam, kas būs lasāms nākamnedēļ. Tur būs runāts gan par plusiem, gan mīnusiem. Šajā rakstā uzsvars uz uzstādīšanas niansēm.

    Vilnis Salenieks
    09.09.2015 10:43

    ok, ok, ceru jau arī ieraudzīt kādu kritiku, ne tik vien kaa medu, lai potenciālie pircēji saprot ar ko rēķināties pērkot šādu ārprātā dārgu aparātu :))

    09.09.2015 10:51

    Jā, cena šādām ierīcēm pagaidām ir augsta un arī ikdienas lietošanā ir zināmas nianses, kas jāievēro. Robots mēdz kaut kur pakārties vai iesprūst, pēc viņa tāpat jāizpļauj stūri.

    Arī robotizētie putekļu sūcēji ir dārgi (salīdzinot ar slotu) un nav gluži 100% patstāvīgi, tomēr ir cilvēki, kas tos izvēlas.

    Vilnis Salenieks
    09.09.2015 11:17

    mja, roomba grozās pa māju gadus četrus un tā īsti pēc viņas nav ar to slotu vai parasto putekļusūcēju jāskraida, bet saprotams ka arī tai ir savi mīnusiņi :)
    redz tur jau tā lieta, ka pērkot pļaušanas robotu negribētos uzturēt paralēli arī parasto pļāvēju, ja tad kopējās izmaksas paliek pavisam nepievilcīgas, un papildus krāmēšanās ar parasto pļāvēju arī neizklausās labi, jo tieši sevis atbrīvošana no apnicīgās pļaušanas un ņemšanās ar to visu jau tā kā būtu viens no galvenajiem šī robota uzdevumiem, bet ok, pieļauju, ka tos stūrus var izpļaut ar kādu ne tik dārgu uzparikti, neveltot tam pārāk daudz laika

    09.09.2015 11:20

    Tieši tā, robots pats tiks labi galā ar visiem klajumiem un uzturēs to perfektā kārtībā. Mūsu līdzdalība būs vien ik pa laikam nepieciešama stūros un citās vietas kur robots īsti nevar iebraukt. Jebkurā gadījumā tas ir krietni mazāks darba apjoms nekā ja mums būtu pašiem viss jāpļauj.

    Linda
    09.09.2015 11:45

    Labdien! Esmu testā lietotā mauriņa īpašniece. Lasu rakstu un komentārus un arī vēlējos piebilst – plusus un mīnusus katram atradīsiet, arī slotai un izkaptij :) Lielākais ieguvums -izbraucot piecas darba dienas no mājas 07:00 un atgriežoties 19:00, vismaz sestdienas, svētdienas ir patīkami, ka ir brīvākas. Taisnība – ap sētu un puķu dobēm būs jāapstaigā ar cimdiem vai trimmeri, un kurmis arī šad tad ierakās sētā, un kādas piecas reizes testa laikā (pusotrs mēnesis) aparāts bija iesprūdis – gājām meklēt un atbrīvot. Bet visu pārējo laiku esam tiešām izbaudījuši.

    Reklāma