Web Analytics
More
    Reklāma

    YouTube pielāgojas lietotājiem un ļaus ērtāk apskatīt vertikālus video

    Jaunākie raksti

    Mūsu vidū ir tādi ļaudis, kuri uzskata, ka ar mobilo ierīci derētu video filmēt vertikāli – tā saucamajā portreta skatā. Motorola un vairāki citi lietotņu veidotāji speciāli savās kameras lietotnēs izvietojuši lielus, mirgojošus brīdinājumus nefilmēt vertikāli, bet tāpat atrodas indivīdi, kas labprāt iemūžina apkārt redzamo, kā nu pašam ienāk prātā. Šādu video ir pretīgi apskatīt datora ekrānā, bet viedierīcēs misija ir neiespējama.

    YouTube nolēmusi, ka ar tādiem pa labam, tāpēc Android viedierīces sāks saņemt YouTube lietotnes jauninājumu, kas ļaus vertikāli uzņemtus video tieši tāpat arī apskatīt, iegūstot daudz lielāku un uzskatāmāku video saturu. Elegants risinājums problēmai, kas varēja arī nebūt.

    Reklāma

    Būs nepieciešama YouTube Android lietotnes 10.28 versija, kas jau šobrīd pieejama kā jauninājums no Google Play. Kā jau ierasts – jauninājumi iznāk viļņveidīgi, tāpēc var nākties uzgaidīt pat pāris nedēļas.

    Clipboard

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    drinkits
    23.07.2015 12:36

    Nav bik par skarbu saukt par “garā vājiem” un “idiotiem”? Viedtelefonus lieto arī parasti mirstīgie, kas no tehnoloģijām maz saprot, tik vien kā uzspiest uz sarkanās filmēšanas pogas.

    23.07.2015 12:45
    Reply to  drinkits

    Tiesa, būsim toleranti pret visiem sabiedrības locekļiem!

    KKTK
    23.07.2015 14:55
    Reply to  drinkits

    Garā vāji ir tie as ar kedu filmētus materiālus liek internetā :D

    23.07.2015 16:15
    Reply to  KKTK

    Internets ir tāda fantastiska vieta, kur vieni var izvietot safilmētas visādas dumības, kuras noskatās pāris miljoni skatītāju un filmētājam ieripo čungurs kontā.

    Uldis M.
    23.07.2015 15:41

    problēma rodas tajā ka cilvēki ir pieraduši lietot telefonu vertikālā stāvoklī, tāpēc tiem šķiet tīri dabīgs šāds satvēriens arī filmēšanai. Un patiesībā kamēr video tiek apskatīts turpat telefonā – nekādu problēmu ar to nav! Tas smuki rādās pa visu ekrānu un daudzos gadījumus pat ir piemērotāks filmējamajam objektam – piemēram filmējot savu atvasi no tuvas distances tu dabūn to kadrā pilnā augumā, kas normāli filmējot nebūtu iespējams… Protams problēmas sākas kad šo video sagribas nopublicēt internetā.. un labi vēl ka tagad telefoniem ir tie iebūvētie žiroskopi ka telefons vismaz ieraksta to video tiešām vertikālā stāvoklī – tā jau ir puse uzvaras! Atceros ka vēl relatīvi nesen šādi filmēti video uz datora rādījās vienkārši guļus – tad gan bēda bija lielāka! manuprāt šāds YouTube solis ir ļoti pareizs! Jo kamēr vien ražotāji savām viedtālruņu kamerām ļaus filmēt vertikālos video – tikmēr atradīsies kas to arī izmantos.

    x
    23.07.2015 16:54

    Vispār jau vertikālais formāts izsenis atzīts kā piemērotākais portretiem un citam saturam, kurā pamatā ir viens cilvēks. Cīnīties pret to nozīmē atzīt ka neesi tēmā. Bet dabā ir vieta arī cilvēkiem, kuru mīļākais sporta veids ir čurāt pret vēju ))

    m
    23.07.2015 17:11
    Reply to  x

    Vertikālais formāts portretiem attiecas uz foto. Filmētajam materiālam horizontāls kadra novietojums jau izsenis ir atzīts par vispiemērotāko. Tāpat arī jāņem vērā, ka fotogrāfijām lielākoties malu attiecības ir 2:3 vai 4:3, līdz ar to vertikālas fotogrāfijas izskatās dabiskāk nekā vertikāls video ar malu attiecību 16:9 vai 16:10.

    x
    23.07.2015 17:55
    Reply to  m

    Saprotu – pūristi uzreiz velk laukā ciparus ar malu attiecībām, par kurām 95% telefonu lietotāju pat nezin. Bet ir viens bet.

    Laikos, kad monitors bija kaste cepeškrāsns izmēros, vertikālais kadrs kompī bija aplamība. Bet vēl pirms tablešu izgudrošanas gudri cilvēki saprata, ka vertikālais kadrs kompī ir nevis iegriba, bet nepieciešamība – un ne jau lai skatītos frīkainus video no trubas, bet lai ērti lasītu (strādātu ar) dokumentus. Ņēma un izdomāja pagriežamu monitoru. Un viss, atpakaļceļa vairs nebija. Pēc tam parādījās planšetes, kurām vispār vienalga, kā cilvēki tās tur – kaut pa diagonāli. Manuprāt, cilvēkiem ir jāražo un jāpērk labas mantas, nevis jācenšas kautko panākt ar aizliegumiem – tas nekad nav devis vajadzīgo rezultātu.

    m
    23.07.2015 19:28
    Reply to  x

    Kāds te sakars ar pagriežamiem monitoriem, dokumentu rakstīšanu u.t.t. Runa ir par video un tikai. Punkts. Cilvēka redzes lauks ir daudz platāks horizontālajā plaknē un nevis vertikālajā, tieši šī iemesla dēļ, horizontālos video skatīties ir daudz patīkamāk un dabiskāk nekā vertikālos (ko var salīdzināt kā skatīšanos uz kaut ko caur durvju spraugu).

    Ksspars Lccis
    23.07.2015 20:05
    Reply to  m

    nu Tu tagad sviestu drusku dzen… ideāls redzes lauks no uztveres viedokļa ir kvadrāts. punkts.

    davfreim
    23.07.2015 21:56

    Vertikāli filmēt ir daudz daudz ērtāk, jo telefonu ir vieglāk noturēt rokā :) tas arī viss.

    Reklāma