Web Analytics
More
    Reklāma

    Svarīgākie jautājumi par robotizētajiem zāles pļāvējiem

    Jaunākie raksti

    Privātmāju īpašnieku vasara bieži sākas ar pagalma zālāja kopšanu. Šī nodarbe katru nedēļas nogali aizņem daudz laika, ko varētu pavadīt, atpūšoties kopā ar saviem tuviniekiem. Tagad mauriņa kopšanai radies palīgs, kas neprasa lielas rūpes un algu par savu darbu – robotizētais zāles pļāvējs.

    Pirmos robotizētos zāles pļāvējus “Husqvarna” radīja jau pirms 20 gadiem, taču Latvijā tie ieguvuši popularitāti tieši pēdējos gados. Kompānijas “Husqvarna Latvija” pārstāvim Jurim Marhilevičam jautājām – par ko visbiežāk interesējas pircēji, kuri nolēmuši iegādāties robotizēto zāles pļāvēju?

    Reklāma

    Vai mans robots neaizies pie kaimiņa?

    Robotizētais zāles pļāvējs Husqvarna Automower® neaizies pat no neiežogota pagalma, jo pirms robota ieslēgšanas apstrādājamais zālājs tiek iezīmēts ar speciāliem vadiem. Juris Marhilevičs stāsta, ka, iegādājoties robotizēto zāles pļāvēju, sākumā ir jāsagatavo tā darbības vieta. Vispirms speciāls vads jāpiestiprina pie zemes ar klāt pievienotajām skavām vai jāierok zemē, iezīmējot teritoriju, aiz kuras robežām iekārta nevarēs darboties. “Izklāt vadu pa visu savu teritoriju var pats iekārtas īpašnieks, vadoties pēc instrukcijas, taču sarežģītākos pagalmos ar daudzām puķu dobēm, nelīdzenu reljefu, terasēm un celiņiem labāk paļauties uz mūsu speciālistiem,” paskaidroja J. Marhilevičs.

    Vai robots spēs strādāt nelīdzenā reljefā?

    Husqvarna pārstāvji apgalvo, ka Automower® roboti var rūpēties par tiem pašiem zālājiem, par kuriem parastie zāles pļāvēji. Tos nebaida kurmju rakumi, tieši otrādi, robota darbības rezultātā radītā vibrācija uz visiem laikiem padzen kurmjus no jūsu pagalma. Automower® zāles pļāvēji arī viegli pārvar uzkalniņus ar nogāzēm līdz 45% un var brīvi darboties pagalmā, kur ir celiņi, galvenais, lai tie nebūtu augstāki vai zemāki par 1,5 cm, salīdzinot ar zālāja līmeni.

    Dārzos ar terasēm un celiņiem, kurus robotam nebūs ļauts šķērsot vai apbraukt, iespējams uzstādīt divas uzlādes stacijas. “Tādā gadījumā robota īpašniekam to periodiski būs jāpārceļ no vienas darba zonas uz otru,” paskaidroja J. Marhilevičs. Lielākos zemes gabalos ir ērtāk izvietot divus mazāk jaudīgus robotus. ”Piemēram, Traķu futbola laukumā strādā divi Husqvarna Automower® robotizētie zāles pļāvēji, tādējādi ātrāk nopļaujot zālāju un netraucējot treniņiem,” stāsta J. Marhilevičs.

    Vai robots var pļaut zāli uz mājas jumta?

    “Jau vairākus gadus mūsu Automower®  zāles pļāvēji strādā augstu virs zemes kādā no piejūras viesnīcām, pļaujot zālāju uz jumta,” atklāj J. Marhilevičs, apstiprinot, ka robots var rūpēties par zālāju arī sarežģītās teritorijās, kuru kopšana prasa pūliņus. Tādi, piemēram, ir Saules enerģijas parks un Tivoli parks Dānijā.

    Kā izvēlēties nepieciešamo robota modeli?

    No kompānijas “Husqvarna” Automower® robotizēto zāles pļāvēju astoņiem modeļiem izvēlēties sev piemērotāko nav sarežģīti, jo tie izstrādāti dažādu lielumu zālājiem: no 500 līdz 6000 m2 (+/- 20% atkarībā no dārza konfigurācijas). Tāpēc izvēloties, jāņem vērā tikai zālāja laukums un reljefa slīpums. Starp kompānijas “Husqvarna” piedāvātajiem robotiem ir arī modelis ar saules baterijām, kas nodrošina mazāku enerģijas patēriņu.

    Kā robotu aizsargāt pret zagļiem?

    Automower® roboti paši aizsargājas: gadījumā, ja tos iznes no darba zonas, ieslēdzas skaņas signalizācija, līdzīga kā automašīnām. “Daži robotu modeļi aprīkoti ar GPS navigācijas sistēmu, citiem var uzstādīt to kā papildu funkciju. Robots ir aizsargāts ar PIN kodu, tāpēc, nonākot svešās rokās, tas vienkārši nedarbosies, taču savam saimniekam robots nosūtīs atrašanās vietas koordinātas, lai ar policijas palīdzību to var viegli atrast,” pastāstīja J. Marhilevičs.

    Vai robots var strādāt naktī un lietus laikā?

    Automower® robotus neiespaido laikapstākļi. “Parasto zāles pļāvēju īpašniekiem pastāvīgi jāpiemērojas laika apstākļiem un diennakts maiņām, bet mūsu robotu neiespaido ne lietus, ne slapja zāle, ne nakts vai karstums”, pastāstīja J. Marhilevičs. Pateicoties īpašam asmeņu mehānismam, Automower® ir paši klusākie un arī drošākie zāles pļāvēji. Roboti var darboties visu diennakti, un netiek traucēts miegs un atpūta ne saimniekiem, ne kaimiņiem.

    Vai apkopt robotu ir grūti?

    Pēc J. Marhileviča stāstītā, Automower® strādā patstāvīgi, arī nakts laikā. Reizi nedēļā ieteicams notīrīt asmeņus no zāles atlikumiem, un reizi mēnesī vai divos nepieciešams asmeņus nomainīt. Robots nav katru reizi jāieslēdz un jāizslēdz, jo darbības laiks ir ieprogrammēts. Automower® robots katru dienu ar žiletveida asmeņiem nogriež zāles stiebru galotnes tā, lai zālāja augstums būtu vienāds. Turklāt nepaliek nedz nogrieztie stiebri, nedz riteņu iebrauktas takas.

    Kādas papildierīces (aksesuāri) nepieciešami robotizētajam zāles pļāvējam?

    Robotizētā zāles pļāvēja standarta komplektā ir tā uzlādes stacija (papildus būs pagalmā jānovieto transformators, kas pārveidos elektrisko spriegumu par vājstrāvu) un vads, lai iezīmētu darba zonas perimetru. Vadoties pēc apstākļiem, īpašnieki var iegādāties speciālus stiprinājumus, piemēram, lai ziemas sezonā robotu varētu piestiprināt pie garāžas sienas, vai sekojošus aksesuārus: uzlādes stacijas jumtiņu, kas aizsargās no nokrišņiem, GPS navigācijas sistēmu vai baltu aizsargapvalku. “Speciāli jaunajam Husqvarna Automower® 330 modelim tika izstrādāti gaismas lukturi, kas ieslēdzas pēc saulrieta,” pastāstīja J. Marhilevičs.

    Cik ilgi kalpos robotizētais zāles pļāvējs? Vai investīcijas atmaksāsies?

    “Mēs pārdevām pirmos robotizētos zāles pļāvējus Latvijā jau pirms 12 gadiem, un tie darbojas vēl tagad. “Husqvarna” šos robotus radījis ne mazāk kā 8-15 gadu ilgai darbībai’’- paskaidroja J. Marhilevičs. Protams, gan robotus, gan tā palīgierīces iespējams arī remontēt. Visbiežāk tiek veikta asmeņu nomaiņa. Taču var nodilt arī riteņi vai citas detaļas, kuras viegli iespējams nomainīt “Husqvarna” tehniskajos centros.

    “Robotizēto zāles pļāvēju īpašnieki ir apmierināti ar ieguldītajām investīcijām. Pirmkārt, nav tik daudz laika jāvelta zālāja kopšanai, otrkārt – bateriju uzlādei sezonas laikā tiek izlietoti vien no 9 līdz 43 KW, kas ir ievērojama enerģijas taupīšanas iespēja,” paskaidroja J. Marhilevičs.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Martin Ungur
    25.05.2015 08:04

    Un cenas aparātam un jaunam asmenim? Norobežojošā vada cena metrā?

    ezisxl
    25.05.2015 09:14
    bombelats
    25.05.2015 10:13
    Reply to  ezisxl

    Ir jau arī citi ražotāji, ALKO, Honda, u.c. nezināmi. Nu cena…it kā kodīga, bet cik vērts ir Tavs laiks. Un ar iekšdedzes motoru pļaut ir 3-4 reizes dārgāk. Gan jau ka ilgtermiņā cenas satuvojas, bet skaidrs, ka tīri finansiāli būs dārgāks. Ar putekļusūcējiem iRobot jau tas pats stāsts. Šis man ir, un nenožēloju nevienu “pārmaksāto” latu.

    ezisxl
    25.05.2015 10:40
    Reply to  bombelats

    vnk baigi liels jaunu liekās tas iegādes cipars :/

    Demo kkādu ķīniešu Edvardu pašgājēju pa ~250 eur nopirkām – visu izdara, tikai jākontrollē.

    Attiecībā par citiem, Husqvarna bija pasūtījusi ‘testus’, kur salīdzināja dažādus = vienīgā Husqvarna :) tika ar visu galā. Pieņemu, ka tā AI arī ir pats advancētākais

    vilnis salenieks
    25.05.2015 10:43

    Interesanti kāds viņam algoritms, ar vienu uzlādes reizi pats ilgpļaujošākais robots 330x nopļauj 337,5 m2 (220AC tie ir tikai 37,5m2). Jautājums, vai pēc uzlādes viņš turpina pļaut kur pabeidzis pirms uzlādes, vai turpina pļaušanu kautkādā randomā?

    Martin Ungur
    25.05.2015 15:47

    Vieta attīstībai šeit ir. Ja vien varētu uz sētas stūriem sabakstīt Wifi,bluetooth,ultraskaņas emiterus un radīt local positioning system, tad atkristu vadi un varētu ar lielu precizitāti pļaut sarežģīti izpļaujamas platības. Asmeņus varētu aizstāt ar trimmeriem paredzētām auklām vai dzelzs asmeņiem (lētāk/vieglāk sanāks?). Akumulatora vietā varētu iemaukt ērti pieejamus Upšu vai auto akumulatorus. Rezultātā DIY pļaujamais. Varbūt kas tāds kickstārterī/indiegogo jau ir?

    Reklāma