Web Analytics
More
    Reklāma

    Tilde atklāj plašāko latviešu oriģinālliteratūras digitālo krātuvi — “Letonika.lv lasītava”

    Jaunākie raksti

    Valodu tehnoloģiju uzņēmums “Tilde” atklājis plašāko latviešu literatūras oriģināldarbu digitālo krātuvi “Letonika.lv lasītava”. Turpmāk skolēniem un skolotājiem digitāli būs pieejami 42 latviešu autoru 157 grāmatu oriģināldarbi literatūras apguvei no 5. līdz 12. klasei.

    “Letonika.lv lasītava” ir plašākā latviešu literatūras mācību programmās iekļauto ieteicamo grāmatu digitālā vietne, kas pieejama skolēniem un skolotājiem bez papildu maksas, ja skola ir abonējusi Letonika.lv. Ārpus skolas var autorizēties ar E-klases pieejas datiem, tātad lasīt latviešu oriģināldarbus un mācīties latviešu literatūru tagad varēs neierobežoti laikā un telpā, kur vien ir internets.

    Reklāma

    Letonika.lv vadītāja Anita Vasiļjeva saka: “Pētījumu un aptauju dati rāda, ka aktīvākie grāmatu lasītāji ir tieši jaunieši — neatkarīgi no grāmatas formāta. Turklāt 90% no tiem, kuri lasa e-vidē, lasa arī drukātās grāmatas, un e-grāmatu lasīšana veicina lasīšanas patēriņu kopumā. Mūsu uzdevums ir nodrošināt kvalitatīvas informācijas pieejamību visur, kur vien bērni to vēlētos vai cerētu saņemt. Mūsdienās, kad bērni tik daudz laika pavada “digitāli”, ir jādod iespēja lasīt tādā veidā un formātā, kādā viņiem tas ir ērti, pieejami un pierasti. Mēs esam radījuši sava veida kultūras oāzi digitālajā haosā, pieturas punktu, no kura katram ir iespēja sākt savu latviešu literatūras piedzīvojumu no A (Aspazijas) līdz Z (Ziedonim). Šobrīd digitālās mācīšanās potenciāls skolās vēl ir ļoti liels, un jau šobrīd jūtam milzīgu interesi no skolām, kas vēlas izmēģināt mūsu radīto vietni.”

    Valsts Izglītības satura centra (VISC) vadītāja vietniece Agra Bērziņa saka: “Tehnoloģiju loma mūsdienu mācību procesā kļūst arvien nozīmīgāka, un nākotnē tā tikai pieaugs. Tāpēc ir svarīgi, ka mācību procesa modernizēšanā izglītības iestādes saņem atbalstu gan no valsts puses, gan uzņēmējiem, gan sabiedrības, gan skolēnu vecākiem. Šobrīd mums jādomā par vēl kādu svarīgu jautājumu — cik skolas ir gatavas moderno tehnoloģiju ienākšanai izglītībā?”

    Latvijas Vecāku apvienības VISI Rīgas koordinatore Aira Rika: “Vecākiem grāmatu pieejamība ir īpaši aktuāls jautājums. Ja grāmata nav pieejama skolas bibliotēkā — un mēs zinām, ka šāda situācija nav retums — vecākiem jāvelta gan laiks, gan nauda, lai grāmatu atrastu, brauktu tai pakaļ, nopirktu. Ja grāmatas pieejamas digitāli, par to vairs nav jāuztraucas un mēs varam būt droši, ka bērnam būs visi nepieciešamie materiāli kvalitatīvam mācību procesam.”

    Skolu bibliotēkās nereti nepietiek nepieciešamo literatūras grāmatu. Digitālā krātuve “Letonika.lv lasītava” nodrošinās šo grāmatu pieejamību un, iespējams, veicinās to lasīšanu. Lai gan pašlaik Letonika.lv” digitālo zinību krātuvi abonē vien 10% Latvijas skolu, aptauja liecina, ka vairums skolēnu vecāku (78%) atbalsta digitālās mācību grāmatas un to lietošanu[1]. Savukārt pasaules pieredze rāda, ka digitālā satura risinājumi kvalitatīva mācību procesa nodrošināšanai tiek izmantoti aizvien plašāk.

    Letonika.lv lasītava - ekrānšāviņš
    Letonika.lv lasītava – ekrānšāviņš 

    [1] Izglītības uzņēmums “Lielvārds”, OMG Snapshot pētījums, 2013.gads

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    latvian
    26.04.2015 21:40

    Viss ir jauki, bet cik man zināms, tad, vismaz manā vidusskolas laikā, lielākajā daļā mūsu skolu e-klases vietā tiek lietots mykoob, kā rezultātā nav iespējams piekļūt saturam

    Reklāma