Web Analytics
More
    Reklāma

    Šonedēļ atklāta vienotā Latvijas startup kopienas platforma “Labs of Latvia”

    Jaunākie raksti

    3. martā tika atklāta vienota platforma Latvijas “startup” vides dalībniekiem LabsOfLatvia.com. Platforma apvieno informāciju par Latvijas “startup” uzņēmumiem, investoriem un atbalsta organizācijām pārskatāmā datubāzē, apkopo jaunumus par Latvijas “startup” vidi un nodrošina iespēju publicēt “startup” uzņēmumu vakances un noderīgus materiālus.

    Atklāšanas pasākumā runāja Latvijas Ekonomikas Ministrijas valsts sekretāra vietnieks Raimonds Aļeksejenko un viena no Somijas “startup” kopienas zīmīgākajām pārstāvēm Christina Forsgård. Pasākums pulcēja vairāk nekā 100 Latvijas “startup” uzņēmumu, investoru, valsts iestāžu, “startup” aktivitāšu un mediju pārstāvju. Foto no pasākuma pieejami Labs of Latvia Facebook galerijā.

    Reklāma

    Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2013.-2014.gadā veiktais pētījums liecina, ka Latvijā ir viens no augstākajiem uzņēmējdarbībā iesaistīto pieaugušo īpatsvariem – 13%, taču lielākā daļa no tiem nav inovatīvi, tehnoloģiski uzņēmumi ar augstu pievienoto vērtību un globālas izaugsmes potenciālu. Tas pats GEM pētījums kopā ar BICEPS 2013.g. pētījumu par Latvijas riska kapitāla fondu efektivitāti norāda, ka Latvijas būtiskākā problēma nav finansējuma pieejamība, bet gan straujas izaugsmes uzņēmumu kultūras attīstība un konkurētspējīgu, inovatīvu tehnoloģiju un biznesa modeļu attīstības veicināšana. Pēc Ekonomikas ministrijas datiem 78.6% Latvijas iedzīvotāju ir nodarbināti mazos un vidējos biznesos – šo biznesu pievienotās vērtības celšana un globāla orientācija var vistiešāk ietekmēt Latvijas iedzīvotāju labklājību.

    Klāvs Vasks, Latvijas Garantiju aģentūras valdes priekšsēdētājs: “Viens no Latvijas Garantiju aģentūras uzdevumiem ir veicināt jaunu augsti tehnoloģisku uzņēmumu veidošanos. Lai šo mērķi sasniegtu, esam iniciējuši Labs of Latvia platformas attīstību, kas ļautu satikties jaunajiem tehnoloģiski ietilpīgiem uzņēmumiem, investoriem un ar “startup” uzņēmējdarbības vidi saistītajām organizācijām. Tāpat gribam, lai jaunā iniciatīva kalpotu par vienu ieejas punktu ne tikai visai Latvijas jauno tehnoloģisko uzņēmumu saistītajai ekosistēmai, bet arī darbotos kā Latvijas vizītkarte informācijas iegūšanai par šīs jomas notikumiem Latvijā ārvalstu investoriem un sadarbības partneriem.”

    Kā vēsta Latvijas Riska Kapitāla Asociācijas publicētie dati, Latvijas uzņēmumos pašlaik ieguldīti € 34,6 miljoni no valsts riska kapitāla fondiem, t.sk. €18,2 miljoni privātais finansējums fondu līmenī. Šis stimuls ir palīdzējis Latvijas uzņēmumiem piesaistīt papildus finansējumu €56,6 miljonu apmērā no bankām, privātiem investoriem, grantiem un uzņēmumu dibinātājiem. Tas nozīmē, ka riska kapitāla programmas palīdzējušas Latvijai aktivizēt €74,8 miljonu papildus finansējumu Latvijas uzņēmumu attīstībai.

    Labs of Latvia platforma apvieno cilvēkus, kas stāv aiz šiem skaitļiem, ļauj viņiem būt vairāk pamanāmiem, kā arī biežāk uzzināt vienam par otru. Ārvalstu sadarbības partneriem šī ir pirmā iespēja atrast informāciju par Latvijas startup vides dalībniekiem vienā vietā un brīvi sazināties ar tiem.

    Tā kā platformas veidošanu finansē Ekonomikas ministrija caur Latvijas Garantiju Aģentūru, šī ir arī iespēja valstij aktīvāk komunicēt un sadarboties ar Latvijas “startup” uzņēmumiem. Platformas nākotnes veidošanā tiks iesaistīta Latvijas “startup” kopienas pārstāvju padome, lai nodrošinātu maksimālo pievienoto vērtību iniciatīvas mērķu sasniegšanai.

    “Šis ir pirmais solis, kas signalizē to, ka arī Latvijā valsts iestājas par startupiem,” komentē viena no Latvijas veiksmīgākajiem startup uzņēmumiem Infogr.am dibinātājs Uldis Leiterts. “Igaunija ir pasaulē pazīstama kā Skype valsts ar geeky prezidentu, kas aktīvi komunicē ar startup vidi un ziņo par to Twitterī. Somijā ir premjers, kas aktīvi apmeklē startup pasākumus un lepni nes savas valsts izgudrojumu slavu pasaulē. Latvijā šī startup labvēļa loma pagaidām nav tik izteikta, un mēs ceram drīz redzēt Latvijas startup seju valsts līmenī arī pie mums.”

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma