Web Analytics
More
    Reklāma

    Windows 10 – ko jaunu sagaidīsim drīz un tālākā nākotnē

    Jaunākie raksti

    Microsoft jau ilgāku laiku strādā pie savas jaunākās, universālās operētājsistēmas Windows 10, un vakar pastāstīja plašākai publikai par paveikto darbu un ko jaunu mēs ieraudzīsim jau tuvākajā laikā. Jāteic, ka prezentācija Microsoft bija izdevusies nopietna, un iespējams pat pati labākā, kāda vispār kompānijas vēsturē ir bijusi.
    1

    Pirmais uz skatuves kāpa Terijs Maijersons un pastāstīja par trīs būtiskākajiem aspektiem, kuriem veidojot Windows 10 uzmanību pievērsa izstrādātāju komanda. Un tie ir

    Reklāma

    • Mobilās ierīces
    • Lietotāju uzticība
    • Dzīvā saskarne ar operētājsistēmu (darbs izmatojot irbuli, balsi, skatienu, žestu vadība un skārienievade)

    Tāpat arī tika pastāstīts, ka jaunās Windows 10 izveidē, programmas Windows Insiders ietvaros, to testēja 1,7 miljoni cilvēku, tika saņemtas 800 tūkstoši atsauksmju par 200 tūkstošiem dažādu tēmu. Tas viss tika ņemts vērā izstrādājot jauno Windows 10 versiju – Consumer Preview.

    Pirmais jaunums, kuru jau esam pieminējuši, ir tas ka, Windows 10 pirmā gada laikā būs pilnīgi par velti pieejama visiem Windows 7, Windows 8/8.1 un Windows Phone 8.1 lietotājiem. Pēc gada gan nāksies jau maksāt.

    Nākamais uz skatuves kāpa Džo Belfiore un jau konkrēti pastāstīja par to, kādas jaunas lietas mēs ieraudzīsim un varēsim izmantot Windows 10 ietvaros. Pirmkārt jau par sākuma ekrānu un leģendāro „Start” pogu, kuras tik ļoti pietrūka daudziem lietotājiem.
    2

    Izskatās, ka Microsoft ir nonākuši pie kompromisa starp Metro Style UI saskarni, kura izmantota Windows 8 un labi zināmo klasisko saskarni, kura izmantota vecākas versijas Windows OS. „Start” poga atgriezīsies savā vietā, bet lietotājs papildus tam varēs pats izvēlēties kāda izmēra logi ar pogas nospiedienu tas aktivizēs. Tas varēs būt neliels logs ar pašu būtiskāko, vai arī pilna izmēra logs visa ekrāna izmērā, un tajā parādīsies dzīvās flīzes, un daudz citas informācijas.
    4

    Tāpat arī ir pārstrādāts ziņojumu centrs, kurš atradīsies ekrāna labajā apakšējā stūrī. Izmantojot funkciju Continuum, tas ļaus ērti strādāt ar 2 in 1 tipa ierīcēm, vienlaikus aktivizējot kā pilnvērtīgu datora dara režīmu, tā arī planšetdatora darba režīmu. Tā piemēram, lietotājs izmantojot Surface planšeti, un atdalot no tās klaviatūru, uzreiz ieraudzīs ekrānā paziņojumu, kurš piedāvās iespēju pārslēgties planšetes vadības režīmā. Turklāt „Start” poga un uzdevumu pārvaldes logs paliks savā vietā, ekrāna apakšējā malā. Šajā „Action Center” logā tāpat arī parādīsies informācija par Skype zvaniem, modinātāja uzstādījumiem, aplikāciju veikala jaunumiem, kalendāra atgādinājumi, utt.

    Tāpat arī ir parādījušās universālās aplikācijas, tādas kā – Kalendārs, Kartes, Mūzika, Foto, un citas, kuras būs pilnībā identiskas un savā starpā sinhronizēsies visās ierīcēs – datorā, planšetē, viedtālrunī, Xbox.

    3

    Kā nākamais jaunums ir jāpiemin personālā asistenta Cortana integrācija Windows 10 datora versijas OS. Cortana ir apveltīta ar iespējām veikt visu nepieciešamo mūsdienu lietotājam. Tā māk izveidot piezīmes, pārveidot lietotāja runu rakstītā tekstā, meklēt failus, turklāt ne tikai lokālajos diskos, bet arī ieskatīties OneDrive. Arī lai nosūtītu e-pasta vēstuli, pietiks to tikai nodiktēt. Tāpat arī ir parādījušās dažādas interaktīvās iespējas. Tā pēc lūguma atskaņot mīļāko dziesmu, Cortana atskaņos to dziesmu, kuru jūs esiet klausījies visbiežāk, vai arī izslēgs, ja jūs paziņosiet, ka vēlaties klusumu. Interesants ir arī jaunais instruments – Notebook, kurš parādīsies ekrāna kreisajā apakšējā malā. Tas būs kā sava veida Cortana mājas lapa, kurā parādīsies informācija par to, ko palīgs zina, ko uzskata par ierīces lietotājam vēlamu, un kādiem notikumiem seko. Tāpat arī jāpiemin, ka Cortana būs optimizēta darbam ar Office paketes programmām un varēs palīdzēt darbā ar tām. Diemžēl publiski pieejamajās Windows 10 versijās, Cortana parādīsies tikai pēc dažiem mēnešiem.
    5

    Nākošā jaunumu porcija bija saistīta ar viedtālruņiem paredzēto Windows 10 versiju, kura būs pieejama februārī, un iesākumā 25 dažādās valodās. Viena no patīkamākajām izmaiņām saistās ar OS vizuālo izskatu. Tā fona attēls ir pārvietot dziļāk aizmugures plānā, un ļauj sākuma ekrānu konfigurēt pilnībā pēc lietotāja ieskatiem. Tāpat izmaiņas ir arī ziņojumu centrā, kurš kļuvis plašāks un piedāvā daudz vairāk iespēju. Tāpat arī telefona sistēmas iestatījumu sadaļa ir kļuvusi manāmi loģiskāka un organizētāka. Sīkums, bet patīkama lieta ir iespēja virtuālo klaviatūru bīdīt pa visu telefona ekrānu un novietot, kur vien sirds to vēlas.
    6
    Skype saziņas rīks būs integrēts Windows 10 viedtālruņu versijā uzreiz, kopā ar SMS rakstīšanas iespējām. Tāpat tika parādīta arī jaunā Office (Word, Excel, PowerPoint) programmu pakotne, kura vizuāli tiešām izskatās kā tā, kuru jau saņēmuši iOS lietotāji. Patīkami, ka tagad Windows Phone pieļaus uzreiz izdrukāt arī dokumentus no Office pakotnes viedtālrunī, jo tajā būs iekļautas bezvadu drukas iespējas. Tāpat arī jāpiezīmē, ka Outlook pasta aplikācija telefonā saņēms Word funkcionalitāti. Savukārt fotogrāfijas no telefona tīmeklī uzreiz ielādēs speciāla OneDrive vides aplikācija. Turklāt tā nepieļaus attēlu atkārtošanos un veiks arī nelielu fotogrāfiju pirmapstrādi. Piemēram, novāks no bildēm sarkanās acis, u.c.
    7

    Vēl viens gaidīts un aprunāts jaunums ir interneta pārlūks, kuram dots Project Spartan, vārds. Šis pārlūks ir veidots izmantojot jaunu dzini un tam ir patīkams, samērā askētisks dizains, kurš labi izskatās kopā ar citām Windows 10 aplikācijām. Jaunais pārlūks izceļas ar vairākiem līdz šim Microsoft pārlūkos neredzētiem režīmiem. Pirmais no tiem ir klasiskais – Lasīšanas režīms. Tas ļauj atfiltrēt nost visu lieko un pārskatīt tīmekļa lappusi kā vienkāršu tekstu. Ne mazāk interesants ir arī – Redaktēšanas režīms, kurš ļauj lietotājam piekļūt papildus instrumentiem, ar kuru palīdzību lapa var veikt piezīmes, zīmēt, rakstīt komentārus, u.c. Tālāk šādu lapu var nosūtīt citiem lietotājiem. Piezīmju veikšana lapā ir iespēja ar klaviatūras, peles, skārienjūtīgā ekrāna, irbuļa, u.c. rīku palīdzību. Tāpat arī pārlūkā ir iebūvēts PDF failu atbalsts. Arī Project Spartan ir saistīts ar mākoņservisiem un Cortana asistentu. Pieeja Project Spartan pārlūkam parādīsies pēc aptuveni četriem mēnešiem.
    Windows10_Phone_Laptop-4C

    Nobeiguma vēl pāris mazie jaunumi, kuri izpalika prezentācijā, bet par kuriem tika pastāstīts pēc prezentācijas klātesošajiem preses pārstāvjiem.

    Tā pirmais no tiem saistās ar OneDrive un mūziku tajā. Kā pastāstīja Džo Belfiore, tad jau tuvākajā laikā OneDrive saņems mūzikas failu atbalstu. Mūzikas faili tajā tiks atainoti uzskatāmā veidā, ar albumu vāciņiem, gluži kā šobrīd fotoattēli. Tāpat arī pēc neilga laika OneDrive būs savs iebūvēts mūzikas atskaņotājs. Tāpat arī ir zināms, ka jaunās Windows 10 multimediju atskaņotājs atbalstīs mūzikas atskaņošanu no OneDrive servisa.
    8

    Otrs jaunums saistīts ar Microsoft izveidoto DirectX 12. Šī grafiskā bibliotēka palielinās ierīces video sadaļas ražību un vienlaikus atslogos grafisko karti un centrālo procesoru. Taču te nu ir skaidrs, ka DirectX 12 būs pieejams tikai Windows 10 vides lietotājiem. Windows 7 un Windows 8 lietotājiem nāksies vien pāriet uz jauno operētājsistēmu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kaspars
    22.01.2015 19:52

    Ko lai saka..izskatās interesanti, jāgaida tikai kas no tā visa sanāks..

    AndrisJesevics
    23.01.2015 18:35

    Izskatās labi, bet Windows XP un Windows 7 vienalga nepārspēt!
    Manu prāt divas labākas Microsoft operētāj sistēmas!
    1. Microsoft Windows XP
    2. Microsoft Windows 7

    Kaspars
    23.01.2015 18:57
    Reply to  AndrisJesevics

    Manās acīs XP jau ir pagalam novecojis, tā pat kā 2003 gada ofiss
    Liela daļa cilvēku to pašu teica par win7, kad tas iznāca ;)

    Par to gaumes lietu piekritīšu, kam OS X, kam WIN, kam Linux..tas pēc patikas un vajadzības – nevar nošķirt kas labāks

    AndrisJesevics
    23.01.2015 18:39

    Tā ir gaumes lieta! Ja būtu jaizvēlas vai nu lietot Microsoft flīzētos OS vai Apple OS. Es tad lietotu Apple OS.

    KKTK
    26.01.2015 09:01

    Nevis “Lietotāju uzticība”, bet “nav kur likties”, jo M$ lobijā ir tāda nauda sagrūzta…

    Reklāma