Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvija uzvar pasaules Sumo Robotu čempionātā Japānā

    Jaunākie raksti

    Prieka vēsts nāk no Japānas, kur prestižajās All Japan Robot-Sumo Tournament International 2014 robotu būvēšanas sacensībās uzvaru izcīnījusi Latvijas Robotu Skolas komanda. Komandas dalībnieki Einārs Deksnis un Agnese Kapace ar robotu “Blitz” ir pirmie ārzemnieki, kas spējuši izcīnīt uzvaru visā sacensību 26 gadu vēsturē. Iespaidīgi! Starp citu, ar šiem robotu pavēlniekiem pavasarī aprunājos radio Star FM rīta raidījuma Zoopasta tehnoloģiju rubrikā.

    Robotu projektēšanā un uzbūvēšanā tiek ieguldīts gadiem ilgs darbs un sacensībās tiem bez cilvēka līdzdalības jāspēj ar sensoriem “ieraudzīt” pretinieku, un, pielietojot iepriekš ieprogrammētas stratēģijas, apmuļķot un izgrūst pretinieku no cīņas laukuma. Lai varētu izveidot spēcīgu un veiksmīgu robotu, tā radītājiem ir jāpārzina ne tikai elektronika un programmēšana, bet arī mehānika un materiālu zinātne. Mūsu censoņu radītie roboti sver vidēji 3 kilogramus, taču ar magnētu palīdzību pie ringa spēj pievilkties ar vairāk nekā 200 kg spēku un sasniegt 5 m/s lielu ātrumu.

    Reklāma

    Robot Sumo Tournament turnīrs ir dibināts pirms 26 gadiem un par dalību tajā notiek sīvas cīņas visos Japānas reģionos. Tādējādi sacensībās kopumā piedalās vairāki tūkstoši robotu, taču līdz finālam kvalificējas tikai 48 labākie projekti. Latvieši iespēju piedalīties šajās sacensībās izcīnīja lieliski nostartējot 2010. gada Baltijas valstu robotikas čempionātā “Baltic Robot Sumo”. Latviešu robotu būvētāji ir ne tikai Eiropas līmeņa čempioni, bet arī uzvarējuši Robogames sacīkstēs ASV. Nākotnē latviešu robotu būvētāji plāno turnīrā piedalīties izejot priekšsacīkstes Japānā un cīnoties ar daudziem un dažādiem japāņu būvētiem robotiem. Tam ir nepieciešams izturīgs un vispusīgs robots, jo japāņu būvētie roboti mēdz būt ļoti dažādi gan ātruma, ieroču un māņu sistēmu aprīkojuma ziņā.

    “Robotu Skolas” komandu Japānā pārstāvēja Einārs Deksnis, Agnese Kapace, Linards Vainovskis, Gundars Miezītis, Māris Bečs un Andis Jargans. Latvijas komandas veidošanā milzu nozīme ir iRobot pārstāvju Latvijā servisa centra inženieri, Robotu Skolas un RTU Robotikas Kluba entuziasti. Sacensībām nepieciešamo finansiālo pusi nodrošina iRobot pārstāvji Latvijā, kā arī pašu dalībnieku ģimenes un draugi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    kk
    15.12.2014 19:59

    bezjēdzīgs raksts bez video

    15.12.2014 20:31
    Reply to  kk

    Pašam nav kauns par tik bezjēdzīgu komentāru? Tā kā manā rīcībā nav neviena video ar latviešu robota cīņu, tad der jebkurš robot sumo sacensību video. Atver YouTube un ieklabini attiecīgo meklēšanas frāzi. Zemāk piemērs. Tagad sirds mierīga? https://www.youtube.com/watch?v=esTEIeoQxkM

    kk
    16.12.2014 15:04

    a pielikt pievienoto vērtību fiksajam rakstelim? uztaujāt latvju bāleliņiem, lai iedod video uz tieši viņu cīņām (-u)? Vērtība rakstam 10-kāršotos…

    16.12.2014 15:20
    Reply to  kk

    Piekrītu! Šajā konkrētajā gadījumā šķita vērtīgāk “izspert” fikso ziņu. Bet man ir plānos šo tēmu papētīt plašāk un iespējams pat sagatavot interviju ar uzvarētājiem.

    Reklāma