Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijas IT startup un investīciju tirgus apskats (2014. g. 3. ceturksnis)

    Jaunākie raksti

    Latvijas startup industrija aktīvi attīstās, un to skaits ar katru mēnesi pieaug. Šī gada trešajā ceturksnī, vietējie izstrādātāji piedāvāja interesantus risinājumus kā mobilo ierīču jomā, tā arī sportā un HoReCa. Jaunie startup projekti ātri piesaista atbalstītāju uzmanību, un to klientu skaits jau sasniedz vairākus tūkstošus.

    Riska investoriem tā ir laba iespēja, jo daži no šiem projektiem aktīvi meklē finansējumu. Papildus informācija par tiem ir pieejama jaunajā portālā, kurš tiek veltīts un orientēts tikai Latvijas startup nozarei — StartupHunt.lv.

    Reklāma

    Tirgus interese par Latvijas startup industriju aug arī no valdības puses. Valsts valdība apspriež atbalsta iespējas šīs nozares attīstībā. It īpaši, šovasar ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis atzīmēja, ka valdība jau strādā pie 10 instrumentiem, kas palīdzēs Latvijas startup industrijai. Kā arī Latvijas ekosistēmas startup attīstībai no LGA ir izsniegts atbalsts 500 tūkst. € apmērā uz pasākumu un semināru vadīšanu šajā nozarē.

    Viens no nozares attīstības rādītājiem ir fakts, ka starp startup uzņēmumiem sāk veidoties pirmie publiskie konflikti. Viens no projektiem apsūdzēja kompāniju Draugiem Group par idejas zagšanu. Šis incidents izvirza svarīgu aspektu — startup intelektuālā īpašuma aizsardzību.

    Nelielajā Latvijas startup nozares tirgū, to dibinātāji nereti vēršas pēc atbalsta pie lielajiem tirgus spēlētājiem. Bieži vien, lielajiem uzņēmumiem ir pieejami resursi, taču trūkst ideju. Vienīgā startup aizsardzība ir cerība uz partneru biznesa ētiku. Tomēr, vairāk vai mazāk, savas idejas prezentācija citiem tirgus dalībniekiem ir obligāts etaps jebkura veiksmīga startup attīstībā.

    Īpašu uzmanību starp visiem notikumiem, kas norisinājušies 2014. gada trešajā ceturksnī, izsauc ASK.FM projekta daļu pārdošana IAC, kam pieder šādi veiksmīgi servisi kā Vimeo, About.com, Ask.com, CollegeHumor, Match.com, Tinder un OkCupid. Latvijas startup ASK.FM tikai četru gadu laikā ir sasniedzis auditoriju 180 milj. un gadā 9 milj. € apgrozījumu. Pēc IAC informācijas, Ask.fm dibinātāji pameta kompāniju. Aizsardzība projektā tiks paaugstināta, lai mazinātu nepatīkamo incident riska atkārtošanos. Diemžēl, darījuma summa nav publicēta, taču tas noteikti ir vēsturisks moments Latvijas startup-industrijā.

    Arcana Digital Group viedoklis: Aleksandrs Krēgers, Arcana Digital Group direktors

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma