Web Analytics
More
    Reklāma

    Kaspersky Lab ir izpētījis, kāda ir Eiropas lietotāju attieksme pret parolēm

    Jaunākie raksti

    Vairāk nekā trešdaļa aptaujāto, bet precīzi — 34%, ir pārliecināti, ka viņu dažādo tiešsaistes kontu paroles droši aizsargā pašas tīmekļa vietnes, un vēl 20% uzskata, ka viņu piekļuves dati elektroniskajiem pakalpojumiem nevar ieinteresēt vai būt noderīgi kibernoziedzniekiem. Šādi rezultāti tika iegūti Kaspersky Lab sadarbībā ar uzņēmumu B2B International veiktajā pētījumā 2014. gada vasarā.

    Tomēr aizvien biežāk sastopamie incidenti ar paroļu zādzībām liecina par pretējo: krāpnieki liek lietā daudz dažādu viltību, lai iegūtu lietotāju paroles, jo šie dati arvien biežāk nodrošina piekļuvi finanšu darījumu izpildei. Īpašas ļaunprogrammatūras, kas zog informāciju, pikšķerēšanas tīmekļa vietnes, Wi-Fi datplūsmas pārtveršana, uzbrukumi uzņēmumu serveriem, kuros glabājas lietotāju akreditācijas dati, ir tikai daži no hakeru iecienītajiem paņēmieniem.

    Reklāma

    Turklāt lietotājs ir apdraudēts vēl vairāk, ja viņš vairākiem kontiem izmanto vienu un to pašu paroli. Pētījuma gaitā noskaidrojās, ka tagad Eiropā ir palicis pavisam maz šādu vieglprātīgu lietotāju — tikai 4%. No otras puses, arī to personu īpatsvars, kas katram kontam izveido jaunu paroli, nav liels — kopā 28%. Savukārt atlikušie lietotāji izmanto ierobežotu paroļu klāstu.

    passwords_ENG

    Šādas uzvedības iemesls ir tas, ka lietotāji Eiropā, neraugoties uz pieredzi un zināšanām par dažādu kiberdraudu pastāvēšanu, joprojām dod priekšroku paroļu iegaumēšanai — par to informēja 70% pētījuma dalībnieku. Vienlaikus tikai 36% aptaujāto uzskata, ka šādās lietās nav droši paļauties vienīgi uz atmiņu. Savukārt mūsdienās visdrošāko paroļu uzglabāšanas veidu, izmantojot īpašas programmatūras, ir izvēlējušies tikai 5% aptaujāto lietotāju Eiropā.

    «Lietotāji veltīgi pārāk zemu novērtē hakeru interesi par viņu personas datiem un bezrūpīgi izvēlas un glabā savu tiešsaistes kontu paroles. Vienādu vai ļoti līdzīgu rakstzīmju kopu izmantošana piekļuvei dažādiem pakalpojumiem rada risku, ka, noziedznieku rokās nonākot kaut vai vienai parolei, lietotājs var zaudēt kontroli pār visiem saviem kontiem,» stāsta Kaspersky Lab ievainojamību pētniecības grupas vadītājs Vjačeslavs Zakorževskis. «No šādiem riskiem var izvairīties, izmantojot sarežģītas un unikālas paroles, kas ir atšķirīgas dažādiem kontiem, kā arī divfaktoru autentificēšanu. Turklāt nedrīkst aizmirst, ka nevajag ievadīt konta informāciju aizdomīgās tīmekļa vietnēs vai tad, kad izmantojat neaizsargātu bezmaksas Wi-Fi publisko tīklu.»

    Taču vienīgi piesardzība ne vienmēr spēs pasargāt lietotāju no hakeru viltībām, tāpēc ir ieteicams savas personīgās digitālās telpas aizsardzību uzticēt specializētam drošības risinājumam, piemēram, Kaspersky Internet Security — Multi-Device 2015. Veidojot unikālas un komplicētas paroles katram kontam, lietotājam nav jāizgudro un jāiegaumē sarežģītas savstarpēji nesaistītu ciparu, burtu un citu rakstzīmju kombinācijas. To visu viņa vietā var paveikt īpašais risinājums Kaspersky Password Manager, kas ģenerē pret uzlaušanu izturīgas paroles un glabā tās drošā vidē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Linda
    01.10.2014 07:42

    Interesantas proporcijas grafikā – 28% stabiņš ir garāks par 34%, atstarpe starp 17 un 34 ir mazāka kā starp 16 un 17, utt.

    Reklāma