Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijas IT un startup tirgus apskats (2014. g. 2. ceturksnis)

    Jaunākie raksti

    Varam novērot, ka gada sākumā veiktās prognozes, par arvien lielāku investīciju piesaisti Latvijas IT kompānijām, sāk piepildīties. Tā viennozīmīgi ir daļa no straujā pasaules “sprādziena” IT industrijā. Tomēr, ņemot vērā situāciju vietējā ekonomikā, vispirms jāuzteic vietējie uzņēmēji, kuri ir pierādījuši spēju radīt pasaules klases produktus.

    Diemžēl, Latvijas IT industrijas attīstība atduras pret pamatresursu nepietiekamību. Tirgus ekspertu vērtējumos, salīdzinājumā ar citām valstīm, Latvijā iztrūkst 4000 IT speciālistu. Tajā pašā laikā, nepieciešamā infrastruktūra IT startup attīstībai, nepārtraukti attīstās. Iesācējuzņēmējiem parādās arvien vairāk iespējas: inkubatori, kopienas, konferences.

    Reklāma

    Tiek novērots straujš intereses pieaugums startup sektoram, gan no jauno speciālistu puses, gan no investoru un žurnālistu puses. Lielā mērā, galvenie veicinātāji bijuši skaļākie Latviešu izstrādāto projektu veiksmes stāsti. Šī gada pirmajā pusē piesaistīto investīciju vērtība Latvijas IT sektorā pārsniegusi 10 miljonus, pateicoties Infogr.am, RoamerApp, CoBook, FMS, AirDog, Mailigen, Sonarworks.

    Īpaši svarīgi, ka latviešu projektu veiksme nav balstīta uz lokālo tirgu, gluži otrādi, tie tiek realizēti pasaules mērogā, kas paver jaunas iespējas un ir vērtīgs faktors turpmākai Latvijas IT nozares attīstībai un ārvalstu investīciju piesaistei.

    Neskatoties uz to, ka latviešu startup industrija lielā mērā atpaliek no tādiem tehnoloģiju centriem kā Silikonu ieleja, vietējie uzņēmēji apgūst progresīvās tehnoloģijas. „Internet of things” kļūst par vienu no karstākajām IT tendencēm visā pasaulē, kas piesaista arvien vairāk izstrādātāju. To veicina arī ražošanas un loģistikas jaudas pieejamība, inovatīvo tehnoloģiju izplatīšanās ātrums, revolūcija finansējuma pieejamībā ar „pūļa-finansējuma” platformu palīdzību, un zemā konkurence salīdzinājumā ar „software” tirgu.

    Šie faktori, pastiprināti ar drosmi un radošumu no latviešu izstrādātāju puses, ļāva AirDog komandai ar Kickstarter palīdzību savākt rekordlielu 1.3 miljonu dolāru naudas apjomu projektam, kurš pāris mēnešus atpakaļ nemaz neeksistēja.

    Galvenais Latvijas startup izstrādātāju šķērslis ir uzņēmēju pieredzes trūkums. Lai nodrošinātu ilgtspējīgu attīstības vektoru, nepieciešams sasniegt latviešu iesācējuzņēmumu kritisko masu, kuri sasnieguši panākumus globālā mērogā. Tāpēc neskatoties uz perspektīvo „hardwarde” sfēru, „software” izstrāde Latvijā pagaidām izskatās daudzsološāka nozares prioritāte, ar vērā ņemamiem panākumiem.

    Mūsuprāt, mobilie risinājumi „software” virzienā saglabās savu pievilcību, jo Latvijā vēl ir daudz brīvu vietu šajā sfērā un patēriņš nav sasniedzis virsotni. Tuvākajā nākotnē daudz perspektīvāka kļūs izstrāde „wearable gadgets” un „big data” sektorā. Kopumā, saskaņā ar Latvijas IT un startup tirgus pārskatu par 2014. gada otro ceturksni, mēs novērojam, ka Latvijai ir viss nepieciešamais, lai nokļūtu pasaules IT projektu elitē.

    Arcana Digital Group viedoklis, Aleksandrs Krēgers Arcana Digital Group direktors

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma