Web Analytics
More
    Reklāma

    Tehnoloģijas palīdz vecākajai paaudzei mazināt vientulības sajūtu

    Jaunākie raksti

    Septiņi no desmit (69%) vecākās paaudzes (55-65 gadi) interneta lietotājiem atzīst, ka tehnoloģijas palīdz mazināt vientulības sajūtu. Visvairāk (83%) vecākās paaudzes iedzīvotāji novērtē tehnoloģiju nodrošināto iespēju sazināties ar ģimeni, neskatoties, kur tā atrodas, noskaidrots Samsung dzīvesstila indeksā LIVING.

    Neraugoties uz plašajām tehnoloģiskajām iespējām saziņai ar tuviniekiem, katrs otrais (53%) vecākās paaudzes iedzīvotājs uzskata, ka tas neapdraud klātienes tikšanās. Kopumā 48% interneta lietotāji norāda, ka mūsdienu tehnoloģijas stiprina attiecības ar bērniem, bet 46% ar mazbērniem. „Šī tendence ļauj domāt, ka vecākā paaudze vairāk nekā jaunākā paaudze novērtē tehnoloģiju iespējas, jo iespējams liela daļa jauniešu nav piedzīvojuši ikdienu bez mobilā telefona, datora un citām ierīcēm, kas palīdz komunicēt vienam ar otru,” skaidro Linda Kirmuška, GfK klientu vadītāja.

    Reklāma

    „Tehnoloģiju nodrošinātās saziņas iespējas augstu vērtē gados vecāki cilvēki, jo tas ļauj viņiem viegli sazināties ar saviem tuviniekiem, neskatoties kāds attālums viņus šķir, kādi ir laikapstākļi vai veselības stāvoklis. Dažādie bezmaksas saziņas veidi, piemēram, Skype ļauj biežāk komunicēt un dalīties arī mazākās un ikdienišķākās lietās, kas tikšanās laikā parasti tiek aizmirstas vai netiek pieminētas, jo šķiet mazsvarīgas. Turklāt regulāra komunikācija ļauj justies drošāk arī bērniem un mazmazbērniem − viņi var biežāk sazināties ar saviem vecākiem un vecvecākiem, lai pārliecinātos, ka viss ir kārtībā,” stāsta Iveta Bojāre, Samsung Electronics Baltics korporatīvās komunikācijas vadītāja.

    Mūsdienu komunikācijas rīki palīdz uzlabot attiecības ne tikai ģimenes lokā − skolotāju digitālās apmācību programmas „Samsung Skola nākotnei” aptaujā noskaidrots, ka tehnoloģijas sekmē vecākā gada gājuma skolotāju un skolēnu saziņu un sadarbību. Teju 70% programmas dalībnieku atzīst, ka tehnoloģijas veido vienotas intereses un ļauj rast kopīgu valodu ar jauniešiem. Turklāt pastarpināti uzlabojas arī komunikācijas apjoms un kvalitāte starp skolotājiem un audzēkņu vecākiem.

    Iedzīvotāji vecumā no 55 līdz 65 gadiem ikdienā lieto dažādas ierīces − visbiežāk (98%) tiek lietots mobilais telefons, televizors (95%), tīrīšanas (89%) un gatavošanas (88%) iekārtas, dators (84%) un printeris (52%). Interesanti, ka tieši vecākā paaudze vairs nespēj iedomāties savu dzīvi bez datora − turpat septiņi no desmit (66%) iedzīvotājiem vecumā no 55-65 gadiem, seši no desmit (61%) vecumā no 45-54 gadiem, teju katrs otrais (47%) vecumā 25-44 gadiem, bet 44% vecumā no 18-24 gadiem.

    Vecākā paaudze jau salīdzinoši plaši izmanto arī dažādu ierīču, piemēram, mobilā telefona funkcijas. Pētījums parāda, ka 41% iedzīvotāju vecumā no 55-65 gadiem mobilajā telefonā uzņem un skatās fotogrāfijas, gandrīz katrs trešais (27%) filmē video, katrs piektais (20%) lieto internetu, 18% izmanto kartes un navigāciju, 16% e-pastu, 11% meklētājprogrammas, 9% mobilās aplikācijas, bet 8% tiešsaistes ziņapmaiņas rīkus, piemēram, Whatsapp, Skype.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma