Web Analytics
More
    Reklāma

    Jaunais USB Type-C savienojums gatavs ražošanai, būs ērtāk lietojams

    Jaunākie raksti

    Universal Serial Bus (USB) savienojumi ir plaši pieejami jau kopš 1996. gada un šajā laika posmā standarts ir būtiski mainīts un uzlabots. Kā nekā agrāk tas tika izmantots galddatoros, kur savienojumu izmēram nav tik būtiska nozīme un arī pārraidāmās informācijas ātruma un apjoma prasības nebija īpaši augstas. Pašos pirmsākumos USB-A un USB-B standarta savienojumi bija ne tikai izmēros milzīgi, bet spēja nodrošināt tikai niecīgas 100 mA strāvas. Tomēr laikam ejot uz priekšu un attīstoties mobilajām ierīcēm, sāka kļūt svarīgi savienojuma izmēru un standarta ātruma, datu pārraides spēju uzlabojumi. Tika radīts Mini USB savienojums, kas nu kļuva izmēros krietni mazāks un bija ērtāk izmatojams strauji pieaugošajā mobilo ierīču kategorijā. Tiesa, toreiz no mobilajām ierīcēm populāras bija foto un video kameras, kā arī plaukstdatori. Viedtālruņi vēl praktiski neeksistēja. Lielākā daļa šobrīd nopērkamo mobilo ierīču izmanto Micro-USB savienojumu, kas tika prezentēts 2007. gadā. Šis savienojums jau spēja nodrošināt 1.8 A strāvu un vismaz 10 000 pieslēgšanas/atslēgšanas ciklus (Mini USB savienojumiem bija tikai 5 000 cikli). Tomēr visus šos USB savienojumus vajā viena kopīga liksta – tie ierīcē ir iespraužami tikai vienā veidā un tas ne vienmēr ir ērti. Īpaši aktuāla šī problēma kļuva brīdī, kad Apple izlaida savu jauno Lightning savienojumu, kam nav svarīga kabeļa orientācija.

    Usb_connectors
    No kreisās: male Micro USB B-Type, USB 1.1 Micro, male Mini USB (5-pin) B-type, female A-type, male A-type, male B-type (Foto: Viljo Viitanen)

    Jaunākais USB Type-C savienojums nu ir gatavs ražošanai un tam ir vairāki ļoti labi uzlabojumi. Tam ir jauns dizains, kas ļauj to pieslēgt “abos” veidos (nav būtiska kabeļa orientācija). Izmēru ziņā tas ir tāds pats kā klasisks viedtālruņu lādēšanas kabelis (USB 2.0 Micro-B), taču tagad tas ir pietiekami plāns izmantošanai mobilajās ierīcēs un izturīgs, lai izmantotu arī savienojumos ar datoriem. Savienojums nodrošina līdz 5 A strāvu (kabelis – 3 A) un līdz 100 W jaudu. Jaunais standarts nodrošina USB 3.1 datu pārraides ātrumus (līdz 10 Gbps) un tam ir 10 000 pieslēgšanas/atslēgšanas ciklu noturība. Jaunie kabeļi būs savietojami ar vecākām (šobrīd pieejamām) ierīcēm, taču nāksies izmantot papildus adapterus. Ir skaidrs, ka jaunā standarta USB savienojumus mēs vairumā mobilo ierīču un datoru varam sagaidīt jau pāris gadu laikā.

    Reklāma

    Connector_575px

    AvotsUSB-IF
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rūdolfs Putniņš
    13.08.2014 10:34

    Lai slavēts Allahs!

    LOOK
    13.08.2014 14:24

    Nu beidzot, pēc gandrīz 20 gadu mocīšanās uzleca saule.

    13.08.2014 15:20

    nu jāskatās jāskatās, es nesaprotu kapēc nesen parādija pasaulei to pašu usb bet jaunu ar 3.0 standartu kas ir ātrāks. Jo nu tas nozīme ka vienkārši arī datori ražosies plānāki līdz ar usb jaunumu un vecam izmēram vairs nebūs vietas. tas nozīmē ka viss kas man līdz šim sagādāja lieliskas ērtības, sagādās lielas neērtības. Būs pa jaunam ierīces jāpērk.

    15.08.2014 08:45

    5A un 100W hohohōōō! Nesanāk tā, ka līdz ar to varēs klēpjdatorus lādēt caur USB konektoru? Vajadzēs tikai mikrenē pieprogrammēt releja pārslēgšanu un novirzīt strāvas padevi uz baču.

    15.08.2014 08:53
    Reply to  Ivars Krafts

    Jā, viens no šī jaunā savienojuma pielietojuma veidiem ir arī portatīvajos datoros. Bet tas gan būtu pasakaini, ja viens kabelis derētu visam.

    Reklāma