Web Analytics
More
    Reklāma

    Stārtapi, uzņēmējdarbība un Izraēlas pieredze: atziņas no “Telavivas pludmales”

    Jaunākie raksti

    TechHub Riga, sadarbībā ar Izraēlas vēstniecību, saulainajā un karstajā 1.augusta dienā aicināja uz festivāla ‘Telavivas pludmale’ pasākumu par stārtapiem, uzņēmējdarbību un Izraēlas pieredzi. Centrā izvirzot investora Mošes Sarfati lekciju, Eldara Loginova (Fastr Books) prezentāciju un paneļdiskusiju par iegūtajām zināšanām vizītē Izraēlā, varēja secināt – Latvija ir ceļa sākumā, lai kļūtu par veiksmīgu stārtapu centru, un tikai mēs esam atbildīgi par saviem nākotnes lēmumiem.

    Pasākumu uzsāka Moše Sarfati (Moshe Sarfaty), Krypton Venture Capital līdzdibinātājs un investīciju menedžeris un Startupbootcamp Izraēlas mentors. Viņš uzsvēra, ka pasaule kopš tūkstošgades sākuma ir mainījusies un šodienas investori gaida, kad parādīsies citādāk domājoši uzņēmēji, tie, kas ir inteliģentāki un sagatavotāki biznesam nekā jelkad agrāk.

    Reklāma

    Par tādiem uzņēmējiem var uzskatīt tos, kas seko šādām atziņām:

    • Esi celmlauzis. Ja plāno atvērt stārtapu, pārliecinies, ka visur, kur dodies, tevi atceras un ikviens, kas tevi satiek, uzreiz saprot, ko tu dari.
    • Zini savus draugus. Tu neesi vienīgais, kas veido stārtapu ekosistēmu. Tā vietā tu esi starp tūkstošiem, ja ne vairāk, kas dzīvo tajā pašā vidē, kur tu. Atrodi viņus.
    • Atceries, ka sapņu dienas ir galā. Vārdi ‘Man ir sapnis pelnīt naudu’ šodien vairs nedarbojas. Tavu darbību galvenais uzsvars ir uz to, kā tu pelnīsi naudu. Tieši ieņēmumu modeļa, naudas plūsmu un tirgus stratēģiju analīze palīdz pagātnes sapņiem kļūt par realitāti.
    • Veido McDonald’s vai stārtapu. Ir dažādi biznesa modeļi. Ir arī dažādas biznesa idejas. Pirms veido stārtapu, nodefinē, ko tu patiešām vēlies darīt.
    • Zini savu ienaidnieku un mācies no viņa. Gluži tāpat, kā tu neesi viens pats ekosistēmā, tu neesi vienīgais, kas veido identisku vai līdzīgu produktu vai servisu. Biznesā allaž pastāv konkurence – izvērtē, kas ir tavi pretinieki, un attīsti savu ideju līdzi šīm zināšanām.
    • Netērē laiku. Jebkas atņem minūtes, tomēr tehnoloģijas palīdz vadīt biznesu ātrāk, ietaupot laiku, bez papildus izmaksām. Pat vienkārša meklēšana Google var parādīt tev konkurentus un draugus, ieņēmumu modeļus, kas darbojas, un celmlaužus, kas iedvesmo pasauli. Ja netērē laiku, tu iemācies to izmantot efektīvāk.

    Kā nākamais uzstājās Eldars Loginovs, Fastr Books vadītājs un Start Tel Aviv 2013 pičošanas konkursa uzvarētājs. Viņam bija iespēja apmeklēt Izraēlu un novērtēt tās vidi, stārtapu pasākumu mērogu un attieksmi pret ekosistēmu.

    Par Telavivas veiksmes virzītājiem var saukt:

    • Industrijas zināšanas. Jo ilgāk tu dzīvo industrijā, jo izglītotāks par visiem tās procesiem tu kļūsti. Jārok dziļi un jāmācās, cik vien daudz iespējams – caur kopienu, kas to veicina, tas ir vieglāk izdarāms.
    • Cieņu pret prasmēm, ne statusu. Kultūras modelis, kas godina statusu, nav produktīvs. Izraēla, plaukdama caur prasmēm, savukārt cildina to, ko tu māki, nevis to, kas tu esi vai no kurienes tu nāc. Tavas iemaņas un pieredze būvē tavus panākumus un tādējādi ļauj arī apkārtējai kopienai tiekties pēc produktivitātes un radošuma.
    • Koncentrēšanos uz tirgu, ko pārzina. Nosaki, kas ir tavs pamata tirgus, ko tas dara un kā tas staigā un runā. Ja tā ir ASV, analizē ASV, ja tās ir sievietes, analizē sievietes. Tāds termins kā ‘globāls’ var novest tevi no pareizā ceļa
    • Talantu, kas ir vislabākais resurss. Viss notiek ar to cilvēku palīdzību, kas atrodas aiz priekškara, viss notiek komandas dēļ. Atrodi vislabāko talantu, ko nodarbināt, iemāci viņu mīlēt to, ko tu dari, un tava investīcija dos tev dubultu atgriezenisko saiti.

    Pasākuma noslēdzošajā daļā tika piedāvāta paneļdiskusija, ko vadīja Andris K. Bērziņš (TechHub Riga valdes priekšsēdētājs) un kurā piedalījās Edmunds Valantis (Ekonomikas ministrija), Klāvs Vasks (Latvijas Garantiju aģentūra), Moše Sarfati un Eldars Loginovs. Viņi pārrunāja, ko Latvija varētu mācīties no Izraēlas, lai attīstītu stārtapu ekosistēmu, un kā Latvija varētu imitēt saikni, kas vieno Izraēlu un ASV.

    To var sekmēt:

    • Tehnoloģiskais un informatīvais atbalsts. Lai attīstītos, Latvijai ir nepieciešams atbalsts gan no valsts, gan no pašas ekosistēmas. Kamēr valsts nodrošina finanšu rīkus, kas ļauj stārtapiem augt, un tostarp piedalās stārtapu uzņēmējdarbības popularizēšanā, ekosistēmai jāizveido pietiekami daudz telpas, kur šos stārtapus novietot – tie var būt inkubatori, klubi vai kopienu centri. Jo lielāks būs atbalsts no katras iesaistītās puses, jo plašāka vērsīsies šāda uzņēmējdarbība.
    • Kontaktu vērtība. Visi diskusijas dalībnieki piekrīt, ka kontakti ir jāveido. Ja Izraēlas agresivitāte savu stārtapu reklamēšanā ASV palielina izraēliešu tehnoloģiju popularitāti un kvalitāti, tad arī Latvijai ir ieteicams nebūt tik piezemētai un paaugstināt latviešu stārtapu un to produktu redzamību turienes tirgū. Tādējādi Latvija ne tikai iegūst reprezentācijas iespējas, zināšanas, kurš ir kurš, un kontaktu sarakstu, bet arī izveido pārstāvniecību, kas darbojas kā savienojošais punkts starp Latviju un ASV.

    Diskusijas un pasākuma beigās tika norādīts, ka Latvija atrodas vien ceļa sākumā, lai izveidotu spēcīgu stārtapu ekosistēmu. Tas sniedz atskārsmi, ka ar atbilstošiem rīkiem un pasākumiem varam ielikt pamatus labai nākotnei. Galvenais ir to izdarīt pareizi.

    Pasākums bija festivāla ‘Telavivas pludmale’, kas norisinājās Rīgā no 1.-3.augustam, sastāvdaļa. Tā atbalsta partneri bija Izraēlas vēstniecība un Latvijas Garantiju aģentūra.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma