Web Analytics
More
    Reklāma

    Dokumentāla filma par hakeri Āronu Švarcu (1986-2013)

    Jaunākie raksti

    Jau pāgājis pusotrs gads, kopš 26 gadus vecais hakeris un Tīmekļa aktīvists Ārons Švarcs (Aaron Swartz) izdarījis pašnāvību. Par Ārona dzīvi stāsta lieliska dokumentālā filma “The Internet’s Own Boy”, kuras uzņemšanai līdzekļi tika savākti ar Kickstarter palīdzību.

    Ārons Švarcs bija pazīstams programmētājs, Hārvardas universitātes stipendiāts un pētnieks, RSS 1.0 specifikācijas līdzautors, Creative Commons līdzautors, Reddit dibinātājs, bezpeļnas organizācijas Demand Progress, kura no varas iestādēm pieprasīja likumdošanas atbilstību informācijas tehnoloģiju attīstības līmenim, dibinātājs.

    Reklāma

    Pirms pusotra gada pret hakeri notika izmeklēšana par datorsistēmas uzlaušanu un vairāk nekā 4 milj. dokumentu lejupielādi no JSTOR datubāzes – akadēmisku žurnālu un zinātnisko darbu arhīva. Lai gan tā bija nekomerciāla bibliotēka, kurā dokumenti pieejami bez maksas, daudzi klienti maksāja 10 centus par dokumentu, ja to lejupielādēja, izmantojot speciālu saskarni.

    Hakeris uzskatīja, ka bezmaksas rakstu izvietošana aiz maksas “ugunsmūra” ir nepareiza, tāpēc nolēma datus lejuplādēt un izvietot brīvai piekļuvei.

    JSTOR atteicās no visām pretenzijām pret Āronu, taču prokuratūra nolēma lietu turpināt. 2012. gada septembrī hakerim izvirzīja apsūdzību un viņam draudēja 35 gadus ilgs cietumsods.

    Neviens nezin, kāds iemesls ir Ārona pašnāvībai, taču viņa tēvs uzskata, ka, ja nebūtu prokuratūras darbību, tā nebūtu notikusi. “Viņi puisi salauza”, – tēvs teica CNN intervijā.

    Starp citu, viens no pierādījumiem pret Āronu esot bijis tas, ka Ārona datorā izmantota datorprogramma datora MAC adreses nomaiņai. Tiesnesis esot uzsvēris, ka MAC adreses nomaiņa tieši pierādot ļaunu nodomu. Apsūdzētais tādā veidā esot zinājis, ka izdara noziegumu. Tagad, pusotru gadu pēc notikušā, kompānija Apple šādu MAC adreses nomaiņas rīku piedāvā iOS 8 sastāvā kā vienu no drošības standartrīkiem.

    [vimeo=http://player.vimeo.com/video/94238859]

    Filmas brīvā versija ir pieejama vietnē Internet Archive.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    30.06.2014 23:05

    Filma jau ir parādījusies arī YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=vXr-2hwTk58

    Reklāma