Web Analytics
More
    Reklāma

    Tesla Motors atvērs visus patentus

    Jaunākie raksti

    Pagājušajā nedēļā Tesla Motors dibinātājs Ilons Masks (Elon Musk) akcionāru sapulcē deva mājienu, ka kompānijai ir nolūks korporatīvos patentus nodot sabiedriskai lietošanai. Eksperti domāja, ka runa ir tikai par dažiem patentiem, taču Masks savā blogā sabiedrību pārsteidza vēlreiz: runa ir par pilnīgi visiem patentiem.

    “Vēl vakar kompānijas galvenajā mītnē Palo Alto foajē sienu aizņēma patenti. Vairāk to tur nav. Tos noņēma, lai atvērtā pirmkoda garā turpinātu iedzīvināt elektrisko automobiļu tehnoloģijas”, – raksta Ilons Masks.

    Reklāma

    Daudzas IT kompānijas iestājas par patentu reformu un pret patentu kariem, taču vienlaikus atturas no patentu nodošanas sabiedrībai. Ilons Masks parādīja, kā jācīnās pa īstam.

    Ikviens autoražotājs vai privātpersona tagad var brīvi izmantot Tesla Motors intelektuālo īpašumu. Ja lietošanas laikā tiek ievērotas pieklājības normas (labticīga izmantošana), Tesla Motors apsola netiesāties.

    Masks skaidro, ka agrāk kompānija centusies patentēt unikālas tehnoloģijas, lai aizsargātos pret lielajiem autokoncerniem. Esot domājuši, ka tie arī masveidā sākšot ražot elektroauto. “Mēs esam stipri kļūdījušies”, – atzīst Masks. Kā rāda realitāte, koncerni vispār nav ieinteresēti attīstīt šīs tehnoloģijas. Joprojām auto uz ogļūdeņraža degvielas bāzes veido 99% no lielo koncernu pārdošanas apjomiem.

    Citiem vārdiem, lielās kompānijas lēni reaģē uz revolucionāru tehnoloģiju parādīšanos. Tās ir pārāk koncentrētas uz pierasto biznesu. Ilons Masks sapratis, ka Tesla Motors biznesu apdraud nevis konkurence no citu elektroauto ražotāju puses, bet gan šādas konkurences neesamība.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ABS
    13.06.2014 11:39

    Cepuri nost un kāju virsū!
    Nevis kā Apple, kas tiesājas par katru nieku! :P

    mankulito
    15.06.2014 14:50
    Reply to  ABS

    Apple tagad uztaisis auto, balstoties uz siem patentiem, un tad iesudzes Teslu par kopeshanu :D

    Jānis
    16.06.2014 14:20
    Reply to  ABS

    Apple tieši tiesājas ar nelabticīgiem izmantotājiem, tādiem kā Samsung :)

    17.06.2014 01:04
    Reply to  Jānis

    Jāni,Apple jau nav labāka par Samsung,jo dara tieši to pašu….

    Reklāma