Web Analytics
More
    Reklāma

    MIO Alpha sporta pulksteņa apskats

    MIO Alpha ir sporta pulkstenis, kas jālieto kopā ar iemīļoto sporta aplikāciju. Viens pats tas ir ar ļoti ierobežotām spējām.

    Jaunākie raksti

    Daudzi jo daudzi ražotāji ir metušies veselības monitoringa trendā un arī Kursors.lv ik pa laikam paņem kādu ierīci, kas mēra ikdienas paradumus, soļu skaitu, miega kvalitāti un līdzīgas vienkārši izmērāmas darbības. Jau gadiem pieejami sporta pulksteņi, kas ar speciālas jostiņas palīdzību mēra sirds sitienu skaitu minūtē un to dažādos veidos parāda cilvēkam. Ne visiem gan jostiņas nēsāšana ir pa prātam.

    MIO Alpha tiek uzskatīts par pirmo sporta pulksteni, kam nav nepieciešama lence ap krūtīm, lai mērītu sirds sitienu skaitu. Tiesa, šobrīd jau pieejami vismaz divi citu ražotāju pulksteņi, kas arī sirdsdarbību mēra tikai uz rokas.

    Reklāma

    Kādu laiku atpakaļ pats vēlējos iegādāties MIO Alpha, bet to neizdarīju, jo nebija vēl Android atbalsta. Tagad arī tas ir un MIO Alpha saņemts izmēģināšanai no Capital. Paldies!

    MIO Alpha 025

    Tehniskā specifikācija

    • Silikona rokas siksniņa
    • Melnbalts punktu matricas LCD ekrāns (negatīvs – melns fons, balti cipari)
    • Minerālstikla ekrāna pārklājums
    • Trīs krāsu LED paziņojumi par sirdsdarbības zonu
    • Magnētisks USB uzlādes doks
    • Bluetooth Smart 4.0 bezvadu savienojums
    • Li-Pol akumulators
    • Ūdensdrošs līdz 30 m (zem ūdens nedrīkst spaidīt pogas)
    • Cena ap 169 eiro

    Izskats, uzbūve

    Sāksim ar to, ka šis nav viedpulkstenis, bet gan tieši sportam paredzēts pulkstenis. MIO Alpha sporta pulkstenis ir ieguvis ISPO 2013. gada produkta balvu un Innovations International CES balvu par dizainu un izstrādi. Par sportiskumu liecina arī melnbalts ekrāns un uzbūve, kam nav gandrīz nekāda sakara ar viedpulksteņiem, ja neskaita Pebble.

    MIO Alpha 017

    Man MIO Alpha sporta pulksteņa izskats ļoti atgādina līdzīga satura Nike ražotu pulksteni. Paša pulksteņa formas plūdeni pāriet diezgan platā rokas siksnā. Tā ir aizdarāma ar trīskāršu sprādzi un brīvo galu nostiprina ar trīs puļķiem. Ātri, ērti, droši, pieļauju, ka trīskārša aizdare arī lēnāk nolietojas un pavisam noteikti izskatās stilīgi. Siksniņa veidota no silikona un, neskatoties uz lielajiem caurumiem, karstā laikā pamatīgi sviedrēs roku. Siksniņa derēs līdz 20 cm rokas apkārtmēram. Ar savu 19.5 cm rokas plaukstas locītavas apkārtmēru viena sprādzes caurumu rinda palika brīva.

    MIO Alpha sporta pulksteņa ciparnīca arī ir moderni melna ar baltiem cipariem un burtiem. Viss ieturēts pamatīgi brutālā izmērā un ciparnīcā vieta pat nav atradusies 24 stundu attēlošanai, jāiztiek ar 1:23 arī pēcpusdienā, kas parasti Eiropā tiek attēlots kā 13:23. Toties cipari un attiecīgi arī pulss tiek parādīs ļoti skaidri.

    MIO Alpha 013

    Zem ciparnīcas ir krāsu LED indikators, kas rāda iekļaušanos vai neiekļaušanos iestatītās sirdsdarbības zonā. Pārāk augsta sirdsdarbība tiek apzīmēta ar sarkanu gaismu, pārāk zema ar zaļu. Arī pīkstieni brīdinās par neiekļaušanos sirdsdarbības zonā. Zila gaisma būs redzama laikā, kad MIO Alpha sporta pulkstenis mēģinās uzsākt sirdsdarbības nolasīšanu. Dzeltenīga gaisma ziņos par kādu problēmu, piemēram, nespēju nolasīt sirdsdarbību.

    Skatam slēpta ir MIO Alpha aizmugure, kurā ir uzlādes kontakti un sirdsdarbības mērierīce. Mērierīce sastāv no divām zaļām gaismiņām un tādu kā elektrības kontaktu. Sirdsdarbības mērīšanas laikā pulkstenis viegli zum, bet to var sadzirdēt tikai pilnīgi klusā telpā. Mērinstrumenti ir nedaudz izvirzīti no MIO Alpha aizmugures daļas, tāpēc drošāk pulksteni ir turēt uz rokas, nevis mētāt somā kopā ar atslēgām.

    MIO Alpha 021

    MIO Alpha darbina litija akumulators. Tā uzlādei pievienojams pavisam neliels, magnētisks USB doks. Pulksteni varēsi uzlādēt apmētam trīs stundu laikā no datora USB porta. Par laimi to nenāksies darīt bieži, jo MIO Alpha ar enerģiju apietas prātīgi. Vienu reizi uzlādēju un pēc tam aktīvi lietojot vairāk kā divas nedēļas, baterijas indikators tā arī neizkustējās no pilnas uzlādes.

    Man pietrūkst ekrāna izgaismojums, kas tik dārgam sporta pulkstenim būtu uzskatāms par normu. Negatīvais ekrāns (balts uz melna) arī pievakarē nav tas labākais sabiedrotais. Teorētiski glābj LED indikatori, bet arī tiem ir ierobežota funkcionalitāte.

    MIO Alpha 030

    Lietošanas ērtums

    Pulksteņa sānos ir divas pogas, ar tām nākas iztikt. Bildēs izskatās, ka atzīmētas četru pogu funkcijas, bet faktiski viss tiek panākts ar divām pogām un attiecīgi īsu pogas nospiešanu vai ilgāku paturēšanu. Iesākumā tas nešķiet diez ko ērti, bet var piešauties.

    Bluetooth Smart 4.0 nodrošina MIO Alpha bezvadu savienojumu ar viedtālruni. Gribētu izcelt vārdu „Smart”, jo tas nozīmē tikai to, ka bez atbilstošas aplikācijas MIO Alpha ar viedtālruni nemaz nevarēs savienot, toties nenāksies arī Bluetooth savienojuma apstiprināšanai ņemties ar kodu ievadi.

    Savienojums ar Android vai iOS viedtālruni notiek ļoti ērti un ātri. Sākumā tieši Bluetooth Smart mani vairāk kā stundu mocīja un nesapratu kā MIO Alpha sporta pulksteni sapārot ar telefonu, bet Endomondo visu paveica manā vietā.

    MIO Alpha 004

    Jāatzīmē, ka ar ne visām viedierīcēm MIO Alpha pulkstenis spēs sastrādāties. iOS lauciņā strādās iPhone 4S vai jaunāks, iPad 3 vai jaunāks, iPad Mini modeļi, iPod Touch 5 vai jaunāks.

    Android nepieciešamas šādas pamatvērtības – Android 4.3 vai jaunāka operētājsistēmas versija, kā arī Bluetooth 4.0.

    Kā iOS, tā Android atradīs MIO Alpha pulksteni tikai ar sporta aplikāciju palīdzību (skat. zemāk pie Aplikāciju saderības sadaļas).

    Sportojot

    Skaidri un gaiši – MIO Alpha pulkstenis savā ekrānā rāda tikai pulksteņa laiku kad nesporto. Iespējams iegūt arī informāciju par pēdējo treniņu, kas ietver pēdējā treniņa ilgumu un vidējo sirds sitienu skaitu minūtē. Viss. Nebūs nekādas izvirtības ar mēneša kalorijām un nedēļā pavadīto laiku skrienot.

    MIO Alpha 006

    Tad nāk tāda kā pārejas stadija, kurā MIO Alpha uzsāk sirds sitienu mērījumus un aktivizē Bluetooth, bet nereģistrē nekādus rādītājus. Sporta režīmā tiek uzskaitīts trasē pavadītais laiks vai parādīti momentānie sirds sitieni. Ekrāns nespēj vienlaikus rādīt sirds sitienu skaitu minūtē un arī treniņā patērēto laiku.

    Šajā ziņā izpaužas MIO Alpha nespēja, jo mani (pat kā iesācēju) interesē laiks ar visām sekundēm un arī tajā pašā ekrānā sirdsdarbība. Te nemaz nevar runāt par apļu fiksēšanu, sirdsdarbības zonām vai ko vēl sarežģītāku. Vismaz divas iespējas vienlaikus nodrošina absolūts vairums parasto sporta pulksteņu. Pat neatradu tādu, kas nespētu divus rādītājus vienlaicīgi demonstrēt ekrānā.

    Protams, MIO Alpha ir pamatā paredzēts lietošanai kopā ar Android vai iOS ierīci, bet es taču katru reizi nevilkšu telefonu ārā no jakas kabatas…

    MIO Alpha ir manuāli iestatāma sirdsdarbības zona. Viena. Iesācējam tomēr būtu labi redzēt, kurā no zonām viņa sirds darbojas. Man pieejamais sporta pulkstenis pēc vecuma, svara, auguma un aptuvenas trenētības pakāpes ievadīšanas automātiski sarēķina visas pulsa zonas pats un par to ziņo ar skaņas signālu un informāciju ekrānā.

    2014-06-04 11.40.47 2014-06-04 11.40.59

    Pulss un pulsa zonas ir tieši tas, kas vairumu interesē sporta pulksteņos. Protams, arī sportošanas laiks, momentālais, vidējais un maksimālais sirds ritms, apļu skaitītājs, automātiska treniņu zonu funkcija (lai aprēķinātu individuālas treniņu zonas), treniņa laiks un procentuālais laiks no izveidotās treniņu zonas, aptuvens kaloriju skaitītājs ir tās lietas, ko vēlamies redzēt savos sporta pulksteņos un to spēj pat lētākie pulksteņi par 50 eiro.

    Precizitāte un nolasījumi

    Pārliecinājos par MIO Alpha precizitāti, lietojot to vienlaicīgi ar ierasto sporta pulksteni, kam ir siksniņa ap krūtīm. Nobīde bija man kā iesācējam nebūtiska, apmēram 3 – 5 sitieni minūtē. Jāatzīmē, ka nobīde bija vērojama apmēram 25% no sportošanas laika. Pārējā laikā rādījumi sakrita gandrīz ideāli. Pieļauju, ka MIO Alpha neatjauno informāciju tik ātri kā mans sporta pulkstenis ar jostu, bet tā nav mirstamā vaina :)

    Iespējams, ka pieredzējušiem sportistiem ir būtiski redzēt ideāli precīzu rādījumu, turklāt informācijai ir jāatjaunojas ļoti bieži.

    2014-06-04 11.40.34 2014-06-04 11.40.39

    Internetā ir redzētas sūdzības, ka MIO Alpha nespēj uzsākt sirds sitienu mērījumus. Mans novērojums ir tāds, ka pirmos mērījumus pulkstenim jāļauj paveikt pilnīgā miera stāvoklī (stāvot, sēžot). Pulksteņa roku noliec uz ceļiem vai pieturi pie krūtīm ar otru roku. Tad tas notiek ātri. Ja sāksi kaut vai iet normālā tempā, MIO Alpha nespēs arī ceturtajā mēģinājumā uzsākt mērījumu.

    Pēc mērījumu sākuma ne reizi nenovēroju, ka pulkstenis būtu pazaudējis sirds sitienus un būtu atkārtoti jāuzsāk tā darbība.

    Aplikāciju saderība

    MIO Alpha pulkstenis ir saderīgs ar Endomondo, MapMyRun, MapMyRide, miCoach, RunKeeper, Strava, Wahoo Fitness. Iespējams, ir vēl kādas citas aplikācijas, bet šeit uzskaitītas populārākās aplikācijas.

    MIO Alpha Bluetooth savienojums nav visu laiku aktīvs, tas ieslēdzas tikai laikā, kad tiek mērīti sirds sitieni. Attiecīgi arī tikai tad viedtālrunis spēs savienoties ar pulksteni.

    Aplikācijas MIO Alpha uzskata par sirds ritmu jostai līdzvērtīgu ierīci un nekādu citu informāciju no MIO Alpha neņem. Sadarbība ar aplikācijām ir vienvirziena – no viedtālruņa nevarēsi aktivizēt sirdsdarbības mērījumu uzsākšanu vai beigšanu, pulksteņa laiks nesinhronizēsies. Sportošanas sākumu un beigas nāksies reģistrēt kā aplikācijā, tā arī MIO Alpha pulkstenī.

    MIO Alpha 018

    Kas man pietrūka?

    Mēģināšu īsi un konkrēti – ekrāna apgaismojums, vairāku rādījumu demonstrēšana vienā displeja skatā nepārslēdzoties un vismaz trīs, ieteicams visas piecas sirdsdarbības zonas.

    Konkurenti un gala vārds

    Ja atmet ķecerīgo domu, ka MIO Alpha sporta pulkstenis pēc savas būtības ir padārga un drusku kaprīza Bluetooth sirdsdarbības jostiņa ar pulksteņa funkciju, tad jāatzīst, ka tam nav daudz konkurentu.

    MIO Alpha 040

    Viens no konkurentiem ir iepriekš apskatītais Samsung Gear Fit. Par 180 eiro Gear Fit piedāvā viedpulksteņa funkciju klāstu un arī sirdsdarbības mērījumus ar to pašu zaļo diožu pāri uz plaukstas locītavas. Samsung Gear Fit uzbūves ziņā drusku atgādina spēļmantiņu, ja to salīdzina ar MIO Alpha, bet Gear Fit piedāvās daudz plašāku funkciju klāstu. Gear Fit tomēr ir viedpulkstenis.

    TomTom Runner Cardio vēl nav nonācis pārdošanā, bet pēc visa spriežot, arī šis sporta pulkstenis mērīs sirds ritmus uz plaukstas locītavas ar to pašu zaļo gaismu. TomTom Runner Cardio klāt nācis GPS un, ja var ticēt reklāmas bukletam, arī minimāls karšu segums, kas tiek rādīts ekrānā. Runner Cardio vajadzētu būt ļoti pielāgojamam un tas rādīs ekrānā visu nepieciešamo informāciju par sirds sitieniem, noskrieto laiku, attālumu vai kādu citu interesējošo informāciju. TomTom Runner Cardio būs gandrīz divas reizes dārgāks.

    MIO Alpha 012

     

    Ja pieņemam, ka MIO Alpha sporta pulkstenis strādā komplektā ar viedtālruni, tad lielu iebildumu man nav. Ne vienmēr ir vēlme vai iespējas ņemt līdzi viedtālruni kabatā, tāpēc noder pilnvērtīgas sporta pulksteņa funkcijas. MIO Alpha darbojoties solo to īsti sniegt nespēs.

    Tehniski MIO Alpha ir super, bet funkcionāli varēja vēlēties pilnvērtīgākas sporta funkcijas. MIO Alpha ideāli derēs tiem, kuri lieto Endomondo un citu aplikāciju iespējas, lai socializētos ar citiem aplikāciju lietotājiem. Šie sporta un tehnoloģiju cienītāji varētu būt īstie MIO Alpha potenciālie pircēji.

    MIO Alpha ir sporta pulkstenis, kas jālieto kopā ar iemīļoto sporta aplikāciju. Viens pats tas ir ar ļoti ierobežotām spējām.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    8
    Displejs
    5
    Baterija
    9
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma
    MIO Alpha ir sporta pulkstenis, kas jālieto kopā ar iemīļoto sporta aplikāciju. Viens pats tas ir ar ļoti ierobežotām spējām.MIO Alpha sporta pulksteņa apskats