Web Analytics
More
    Reklāma

    Waze veidotāji iesūdzēti Izraēlas tiesā par atvērtā koda slēgšanu

    Jaunākie raksti

    Izraēlā uzsākta interesanta tiesvedība pret projekta Waze dibinātājiem Ehud Shabtai, Amir Shinar, Gili Shinar un Uri Levine, kā arī Google pārstāvniecību Izraēlā. No viņiem tiek prasīts sākotnēji atvērtā koda projekta koda atkārtota atvēršana, piekļuves nodrošināšana kartogrāfiskajiem datiem, kā arī zaudējumu kompensācija 150 miljonu dolāru apmērā atvērtā koda programmatūras kopienas dalībniekiem.

    Sākotnēji projekts Waze bija veidots kā pilnībā atvērta koda produkts. Kartogrāfijas dati bija pieejami bez jebkādiem ierobežojumiem. Viss mainījās sākot ar Waze 3.0 versiju – projektu licencēja, izmantojot īpašumkoda licenci un visi jauninājumi tapa aiz slēgtām durvīm. Pēdējā atvērtā Waze versija ir ar numuru 2.4.0.0, tās sākumkods ir pieejams vietnē GitHub saskaņā ar licenci GPLv2, taču tas neguva pietiekošu popularitāti, jo Waze komercializēja kartogrāfisko datu piegādes servisu.

    Reklāma

    Prasībā formulēts, ka intelektuālās tiesības uz Waze produktiem daļēji pieder neatkarīgu izstrādātāju kopienai, kas nav parakstījuši līgumus par šādu tiesību nodošanu Waze. Apgalvots, ka izstrādātāju kopienai bija tiesības uz pusi no Waze intelektuālā īpašuma brīdī, kad Waze pārgāja Google paspārnē. Tāpat apgalvots, ka no Waze lauzusi solījumu saglabāt brīvu piekļuvi kartogrāfiskajiem datiem, kā arī nemainīt projekta statusu. Waze pārstāvji pieturas pie pozīcijas, ka viss kods, kas savulaik bijis izstrādātāju kopienas veidots, tagad esot pilnībā pārrakstīts un atvērtais kods jaunajos Waze laidienos izmantots netiek.

    Būs interesanti pasekot šīs lietas iztiesāšanas peripētijām, jo šī lieta, neapšaubāmi, kalpos kā viens no kāzusiem  turpmākajās lietās un veidos sabiedrības attieksmi pret atvērtā koda ideju kā tādu. Bieži dzirdēti apgalvojumi, ka kompānijas veido atvērtā koda projektus, lai zagtu neatkarīgo programmētāju idejas peļņas gūšanai. Patiesībā ir nedaudz savādāk, jo atvērtā koda izstrādes principi ir skaidri juridiski definēti un uzņēmēju, kas šādi rīkojies, gaida gana ilgas tiesvedības, finansiāli zaudējumi un reputācijas pasliktināšanās.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma