Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropa pati sapinusies savos viesabonēšanas tīmekļos

    Jaunākie raksti

    Ne tikai ASV izceļas ar dažādiem interesantiem likumu izstrādājumiem, bet arī pašmāju Eiropas Savienības likumi sāk iet pavisam greizu ceļu, kaut arī pamatidejai vajadzētu kalpot patērētāju interešu nodrošināšanai. Ir grūti nospraust līniju starp interneta likumdošanas neitralitāti un tiešu iejaukšanos tirgus procesos, kas var novest pie pavisam nevēlama iznākuma. Dažādu likuma panta interpretēšanu varam sagaidīt no Eiropas Savienības plāna liegt paaugstinātas maksas par viesabonēšanu, ceļojot pa Eiropas Savienības valstīm. Likumā būs iekļauta iespēja mobilo sakaru operatoriem piešķirt prioritātes dažādiem “specializētiem servisiem”, bet šīs prioritātes nedrīkstēs ietekmēt pārējo lietotāju piekļuvi internetam.

    ES ir paziņojusi, ka vēlas izskaust jebkādus viesabonēšanas paaugstinātos tarifus savās valstīs no 2015. gada 15. decembra. Tas attiektos uz balss zvaniem, SMS un interneta lietošanu. Tomēr likumā atstāta atkāpšanās iespēja mobilajiem operatoriem, kas ļaus piemērot augstākus tarifus dažādiem servisiem, “lai nepieļautu netipisku vai ļaunprātīgu viesabonēšanas tarifu izmantošanu”. Tiek gan atrunāts, ka operatoriem ir liegts bloķēt vai kā citādi ietekmēt piekļuvi sakariem konkurentu tīklos. Tai pat laikā operatori varēs pieprasīt papildu samaksu par specializētu servisu nodrošināšanu viesabonēšanas laikā.

    Reklāma

    Tiek pieļauts, ka mobilo sakaru operatori varētu pieprasīt papildus samaksu par video skatīšanos un mākoņdatu glabāšanas servisu izmantošanu, jo tas pamatīgi noslogo tīklu. Bloķēt vai samazināt ātrumu vietnei vai servisam drīkstētu tikai ar tiesas atļauju.

    Eiropas Digitālo Tiesību aizstāvji (European Digital Rights organization) norāda, ka likums ir kā minimums maldinošs un atstāj pārāk plašas interpretēšanas iespējas. Tas būtu jāpārstrādā, jo rada vairāk jautājumus un patērētājiem nelabvēlīgas manevrēšanas iespējas, nekā atbalsta Eiropas kopīgās intereses.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Janka
    20.03.2014 14:12

    Ja video strīmo caur UDP, tad ir paaugstināts tarifs, bet ja kačā caur TCP, tad nē? Dzelžaina loģika.
    Nez arī kā viņi izčekos slēgāšanos pie mākoņiem, ja pa ceļam dzīvos kāds nebūt proxy.

    Mārtiņš
    20.03.2014 16:01

    Katrā ziņā, es ļoti labprāt brauktu pa Eiropu ar ieslēgtu GoogleMaps vai ar Waze.

    Reklāma