Web Analytics
More
    Reklāma

    Divi mēneši ar Nexus 5

    Jaunākie raksti

    Es gribētu rakstīt, ka ar Nexus 5 viedtālruni man gājis kā ar bitēm, taču tas nebūtu īsti precīzi, jo ar bitēm es cenšos neielaisties nekādās darīšanās. Ar telefoniem gan es darbojos katru dienu un pētu tos no dažādiem rakursiem, lai spētu objektīvāk jums par tiem pavēstīt.

    Drīz pēc Nexus 5 oficiālās prezentācijas es savā blogā uzrakstīju pārdomu rakstu par to kāpēc Nexus 5 mani nespēj sajūsmināt. Patiesībā ļoti interesants nosaukums, jo kāpēc gan telefonam kāds vispār būtu jāsajūsmina? Tomēr toreiz manī mājoja kaut kādas vilšanās sajūtas, jo, acīmredzot, no šīs ierīces biju gaidījis kaut ko vairāk pat par spīti tam, ka mūsdienās telefonu ražotāji savos jaunajos produktos pat necenšas piedāvāt neko inovatīvi jaunu. Un, nē, ierīces displeja pastiepšana par vēl kādu collu nav inovācija. Visai drīz šo ierīci saņēmu uz testu un tur jau emocijām vairs nebija vietas un tā ieguva objektīvi pozitīvu vērtējumu.

    Reklāma

    Mana pieredze ar Android telefoniem ir aptuveni piecus gadus sena (sāku ar leģendāro HTC Dream) un savulaik šie telefoni mani bija pamatīgi izbesījuši ar nebeidzamajiem gļukiem un gluži vienkārši savu neparedzamo dabu. Toreiz es pat blogā uzrakstīju savu sāpju rakstu par Android ēnas pusēm. Kopš raksta publicēšanas vairākus gadus turpināju rakstīt par Android, tomēr ikdienā šādu ierīci lietot nebija lielas vēlmes. Tam ir pat savs pluss, jo pa šiem gadiem paspēju palietot iPhone un pagājušo gadu aizvadīju ar Windows Phone ierīcēm. Tagad esmu ieguvis pamatīgu pieredzes bagāžu un tas ļauj brīvi spriest par to kā darbojas visas lielās platformas un kādas ierīces varam iegādāties.

    Tomēr 2014. gadu es gribēju iesākt ar pārmaiņām un atkal pamēģināt palietot kādu Android ierīci. Pateikšu godīgi, man patiešām patīk Samsung Galaxy Note 3, tomēr nebiju drošs, ka ikdienā vēlos lietot tik izmēros milzīgu aparātu. Man bija maz vēlmes iekāpt tajā pašā grāvī no kura knapi izrāpos pirms dažiem gadiem un nolēmu dot iespēju Nexus 5. Šim produktam lielu uzmanību biju pievērsis tāpēc, ka Nexus sērijas ierīces var uzskatīt par vienīgajiem “tīrajiem” Android aparātiem, kur nav lieku izvirtību ne dzelžu, ne programmatūras ziņā. Kārtības labad gan jāsaka, ka pēdējo pāris gadu laikā arī vairums Android ierīču ražotāju ir savākušies. Saveduši kārtībā savus produktus un pat piedāvā interesantas iespējas, kuru standarta Android nemaz nav (piemēram, baterijas taupīšanas “fīčas” vai noderīgi kameras uzlabojumi).

    Kā jau tas bieži gadās, Nexus 5 nopirku spontāni. Prātīgais latvietis būtu mazliet pagaidījis un pasūtījis telefonu par krietni lētākām naudām no svešām zemēm. Man bija svarīgāk to savākt jau nākamajā dienā. Tā kā pie Bites visi telefoni bija izpirkti, izlīdzēja LMT.  Paldies, Olga!

    Pēc baltā Nexus 5 testēšanas zināju, ka pats sev gribēšu tikai un vienīgi melno modeli un tieši tādu arī nopirku. Arī pēc diviem mēnešiem bez vārda runas uzskatu, ka melnais telefons ne tikai izskatās krietni foršāk, bet joprojām esmu starā par tā viegli gumijoto korpusu. Tam ir arī praktiska nozīme – telefons neslīd laukā no rokām. Es neizmantoju nekādas aizsargplēves un maciņus, taču pat pēc divu mēnešu aktīvas lietošanas telefonam neredz nekādus skrāpējumus vai citus defektus. Arī speķainu pirkstu nospiedumus var viegli notīrīt. Vienīgā vieta, kur var redzēt kaut kādu nolietojumu, ir riņķis ap kameru – tur krāsa gan ir nolupusi. Pa gabalu gan to īsti nemana un tas nav uzskatāms par lielu trūkumu. Kopumā arī pēc aktīvas telefona lietošanas tas kopā turas perfekti un man nav kur piesieties.

    Pēc divu mēnešu lietošanas nolupusi krāsa ap kameru
    Pēc divu mēnešu lietošanas nolupusi krāsa ap kameru

    Telefons nav mazs, taču tā dizains ir maksimāli ergonomisks. Piemēram, Sony Xperia Z1 ir tikai mazulietiņ lielāks displejs (5.0 collas pret 4.95 collām Nexus 5 gadījumā), taču Sony ierīce ir izcili neērta lietošanā – telefons gluži vienkārši ir pārāk liels un smags. Nexus 5 savu aso šķautņu dēļ ļoti labi turas rokā un vienīgās neērtības ir tikai tajās aplikācijās, kur jāsniedzas ekrāna augšpusē. Ideālā gadījumā es, protams, lietotu mazāku telefonu, taču no pieccollīgajiem telefoniem Nexus 5 ir ļoti ērts aparāts. Runā, ka Motorola Moto X ir vēl ērtāks rokā, taču to neesmu dabā redzējis. Ja neskaita neērto displeja izmēru, tad citu sliktu komentāru par to nav. Tas ir viens no labākajiem displejiem, ko ir nācies lietot.

    Jau telefona apskatā rakstīju, ka tam ir tikai divi būtiski trūkumi – baterija un kamera. Telefona baterija pie aktīvas lietošanas tur nepilnu dienu un tas ir mazāk nekā citiem tehniski līdzvērtīgiem modeļiem un kamera ir tikai laba (dodu 7 balles) laba apgaismojuma apstākļos. Ja gaismas mazāk, vairums bilžu būs izplūdušas (dodu kādas 5-6 balles). Cilvēki mēģina izlīdzēties ar HDR režīmu, taču mana pieredze rāda, ka tas neko diži situāciju neuzlabo. Tātad, šis nav ne kamerofons, ne ilgdzīvotājs. Par laimi kameras iespējas man nav tik ļoti vajadzīgas un ar baterijas knapumu var izlīdzēties… telefonu visu laiku lādējot un apkārt vazājot ārējās baterijas (iekšējo pats nomainīt nevar). Neizskatās, ka uzlabojumus ir devusi pārslēgšanās uz ART. Te gan jāpiezīmē, ka nav klāt nākuši arī gļuki vai nestabilitāte. Interesanti, ka ir dienas, kad telefons izlādējas jūtami ātrāk un ir brīži, kad pat ar 10% var izvilkt dažas stundas ar aktīvu bildēšanu un tvītošanu. Tieši par kameru un bateriju ir sūdzējušies arī citi Nexus 5 lietotāji, kurus pa šiem mēnešiem esmu saticis diezgan kuplā skaitā.

    Ne īsti patīk telefona labajā sānā novietotā ekrāna bloķēšanas poga. Tā pati par sevi ir labi sataustāma, viegli piespiežama, taču novietojuma dēļ to piespiežu katru reizi kad telefonu lieku auto turētājā. Esmu ievadījis navigācijas aplikācijā savu maršrutu, lieku telefonu pie loga un katru reizi to aizbloķēju. Ja bloķēšanas taustiņš būtu novietots telefona augšā, tā nebūtu problēma. Par laimi lādētāja pieslēgvieta “dzīvo” ierīces apakšā. Kādu brīdi besījos par telefoniem, kam lādēšana ir sānā, jo tie ir pagalam neērti auto turētājā.

    Ja runājam par sakaru kvalitāti, tad tie ir labi pilsētās, bet dziļos laukos šis telefons nebūs ar vislabāko uztveramību. Šo es parasti testēju dziļos Latgales laukos, kur Bite mani kārtējo reizi iepriecina ar pilnīgu sakaru iztrūkumu no manas ikdienas. Nexus 5 tur uzvedas ne labāk un ne sliktāk kā vairums citu telefonu. Tipiski viedtālruņi tur spēj uztver dažas zonas strīpas, bet balss sakariem ar to nepietiek. Ir bijuši arī mazāk veiksmīgi modeļi, piemēram, Nokia Lumia 925, kas kaut kādu iemeslu dēļ tur vispār neko uztvert nespēja. Mazliet interesantāk ir bijis ar GPS uztveramību. Pa Latviju un Lietuvu braucot ar dažādām auto navigācijas aplikācijām viss ir kārtībā, bet iebrienot lielākās pilsētās ar Google kartēm situācija vairs nav tik rožaina. Konkrēti Londonā un Barselonā telefons ar Google kartēm nemaz tik labs navigators nebija un bieži vien rādīja kaut kādus brīnumus. Man gan ir sajūta, ka pie vainas varētu būt Google navigācijas rīks un lielās pilsētās ir čābīgi ar signāla uztveramību.

    Tagad pāris vārdi par Android pusi. Teikšu kā ir, Nexus 5 ir telefons, kas neizraisa nekādas dižas emocijas. Tas gluži vienkārši darbojas. Un tas Android ierīcei ir milzīgs kompliments, jo līdz šim mana pieredze par tām ir bijusi krietni bēdīgāka. Telefoni ir bremzējuši, gļukojuši un bijuši neparedzami. Ar Nexus 5 tā nav un šo divu mēnešu laikā telefons pats no sevis izslēdzies vai pārstartējies ir tikai kādas 2-3 reizes. Ja Nexus 5 būtu būtiski labāka kamera un vismaz mazliet labāka baterija, tad to droši varētu saukt par Android pasaules iPhone. Un es to saku nevis kaut kādu iespēju ziņā, bet tieši lietojamības dēļ. It just works! Procesora jaudas ikdienas darbiem pietiek atliektiem galiem un beidzot es redzu Android ierīci, kas nepaliek būtiski lēnāka pat pēc dažu mēnešu lietošanas. Aleluja!

    Vai es pirktu Nexus 5 vēlreiz? Viennozīmīgi, jā. Tas ir viens no lietošanās ziņā labākajiem šobrīd nopērkamajiem Android viedtālruņiem ar lielisku (ērtu) dizainu un prātīgi veidotu programmatūru, kam ir paredzēti atjauninājumi. Jau paredzu, ka būs žēl šķirties no šī telefona. Bet pirms šāda telefona iegādes ir jāsaprot, ka tam ir trūkumi (kā jau visiem produktiem) un jāizsver vai mums derēs ierīce ar cimperlīgu kameru un nepārliecinošu bateriju.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    24 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    he
    10.03.2014 17:40

    galaxy core kā decembrī nopirkts ar 4.2.2 andrīti iet bez apstājas un restart nekādi gļuki.
    ir instalēti softi, spēlītes viss notiekas.

    varbūt tas pirms dažiem gadiem bija nestabils andrītis?

    P.
    10.03.2014 17:57

    N5 baterijai stipri palīdz, ja pārslēdzas uz 3G. LTE “ēd” bateriju nežēlīgi dēļ sliktās pārklājuma zonas.

    trigga
    11.03.2014 10:39

    hmm… Kristap
    kur ārzemēs šo labāk iegādāties? tas pats google play veikals pie mums nav.
    pašam nav pieredzes ar ārzemēs iegādātiem telefoniem.

    trigga
    11.03.2014 11:57

    Nu jā līdzīgi biju plānojis, ja tomēr nolemšu N5 paķert. A kā tur ar tām frekvencēm? Pie mums problēmu nebūs?
    …tik tā baterija un kamera nedaudz baida… ;)

    Andriewz
    11.03.2014 12:44

    Iepriekš bija Samsung galaxy note, kuru samsungs ar atjauninājumiem padarīja nenormāli bremzīgu un kaitinošu. Nexus 5 pēc tā prieks lietot. Nežēlojos par kameru, īpaši ar hdr+ režīmu, pat tumsā bildēm gandrīz nav trokšņu, vienīgi dažreiz autofokuss nohaltūrē un bilde sanāk izplūdusi, tomēr tas gadās reti. Attiecībā uz bateriju – esmu uzlicis Snapdragon BatteryGuru – http://bit.ly/KPnqEg , liekas palīdz un man telefons parasti izvelk pilnas divas darbdienas, pie vidēji ieslēgta ekrāna ap 4 stundām starp uzlādēm un apmēram pusstundas sarunu dienā. Divas dienas gan panāku, naktī izmantojot vidžetu no tā paša Snapdragon, kas, ar vienu pieskārienu ļauj atslēgt visas nevajadzīgās interneta konekcijas, kamēr guļu, un no rīta atkal tās ieslēgt tikpat vienkārši.

    Guntars K
    11.03.2014 15:24
    Reply to  Andriewz

    Interesanti, ka kāds vispār tādām muļķībām varētu noticēt. Pat spoguļkamerām ir trokšņi bet šim naktī ar mobīlā kameru nav. Kādam ir ļoti aprobežota sapratne par bildes kvalitāti. ;)
    Kā mibilitātei kamera ir “pirksti gaisā”, bet teikt, ka nav trokšņi ir …

    Jebkurš baterijas taupītājs arī ir liels fail, ja runājam par defaulto OS.
    Androidam ir regulāra noklusēto procesu darbība, kurus tāds softs itkā apkauj, bet viņi visi pēc brīža atkal startējas. Tad kā var saudzēt bateriju, ja kāds no APPiem visu laiku cīnās ar procesu kaušanu?
    Vienīgais šajā sakarā var runāt par konekciju apkaušanu uz stundām, kad nav nepieciešams, tb automatizēšanu, ja pārsvarā viss nepieciešams aktīvs. Man par cik ir ļoti reti nepieciešama konekcija (Nexus4 KitKat pie minimalas lietošanas izvelkt līdz 3 dienām. Android 4.3 versijā līdz pusotrai dienai), tad jebkuru konekcju ieslēdzu tad, kad tā nepieciešama. Esmu iznesis visu uz pirmā loga ar Power Toggles APPu.
    comment image

    Andriewz
    11.03.2014 18:57
    Reply to  Guntars K

    Nepamanīju, ka būtu apgalvojis, ka kamera ir labāka kā spogulene, bet priekš mobilā ir ok! Salīdzinoši, tam pašam samsungam s3 un note trokšņi manuprāt krietni vairāk. Varbūt vajadzētu pašam pārbaudīt un pēc tam izpausties, nevis kritizēt tikai kritikas pēc. Par Snapdragon – vispār jau procesora ražotājam varētu būt kādas idejas, kā menedžēt sava pašu radītā procesora darbību, un viņu aplikācijai nav nekāds sakars ar klasisko task kileri, no kura tiešām nav nekādas jēgas. Kā jau teicu, man snapdragon patīk galvenokārt tāpēc, ka ļauj ar vienu klikšķi izslēgt visas sinhronizācijas un interneta pieslēgumus laikā kad tie nav vajadzīgi. Power toggles nav ne vainas, pats lietoju, bet sakārtot visu zem viena klikšķa ērtāk.

    Vitālijs
    11.03.2014 13:03

    Lietoju kopš janvāra. Viens vienīgs vārds: Lido
    Kamera mani nesaista. Baterija ir problēma, bet drīz jau fix nāks ārā. Esot atrasts vaininieks. Patīk agoogle now un tīraisAndroid. Patīk jauda ērts korpuš. Patīk gumijotā aizmugure. Patīk ātrie atjauninājumi un Nexus 5 vienīgajam ir Android 4.4.2 un tuvāko dienu laikā vēl jaunāks….

    Dzhonijs
    11.03.2014 13:04

    Pats lietoju Nexus 5 kopš dienas, kad tas parādījās Latvijā. Kopsummā esmu ļoti apmierināts. Telefons stabils un uzticams. Ir gadījies, ka pie lielām slodzēm (dzenājot augstas grafikas spēlēs) cilvēki saka, ka nav varējuši sazvanīt. Vibrozvanu prasītos jaudīgāku. Skaļruņu novietojums varētu būt labāks, jo turot to horizontālā līmenī sanāk skaļruņus piesegt un skaņu īpaši nedzird. Fotografējot izlīdzos ar HDR režīmu – bildes sanāk “košākas” labā apgaismojumā. Bateriju lādēt reizi dienā biju jau pieradis ar Samsung S2 :). Kamera sūdīga? Nopērc normālu fotoaparātu! Baterija jālādē reizi dienā – gan jau vēl var nopirkt kaut kur vecās nokijas… vai arī ZeroLemon is the answer!

    atisx
    11.03.2014 13:05

    Visu laiku ir LTE un wifi, visu dienu baterija notur stabili, atlikums vēl ~30%.

    11.03.2014 14:34

    Lietoju, šķiet, kopš 15.novembra. Negribās jau piesaukt ko nelabu, bet vizuāli joprojām izskatās ideāli, varbūt kā nedēļu palietots. Šis ir mans pirmais telefons, kurš tik ilgi noturējies tik svaigā stāvoklī. DHD gana ātri apbružājās kantītes un sāka ļodzīties bačas vāciņš, Galaxy Nexus stikls pēc pāris mēnešiem izskatījās draņķīgāk kā pēcgājējiem pēc līdzīgas lietošanas, Nexus 4 tika pie nelielas plaisas aizmugures pseido-stiklotajā virsmā pēc nelielas (tik tiešām nelielas) piespiešanās pret galda stūri.

    Par melno Nexus 5 bija skeptiski viedokļi, ka gumijotais soft touch speķosies un būs grūti notīrāms. Muļķības! Ja vien neesi kārtīgs speķrocis, kuram rokas mūždien ir miklas, tad nekāda vaina. Smērējas pilnīgi noteikti mazāk kā N4 stiklotā apakša, arī notīrīt viegli. Dīvainā kārtā arī priekšpuse joprojām izteikti nespeķojas – tāda sajūta, ka ekrāns pārklāts ar kaut kādu aizsargkārtu, kas neļauj tik ļoti smērēties. Arī skrambu nav, phuphuphu. Plēves nelietoju, maciņus arī nē, lieku džinsu kabatā n reizes dienā.

    Par sakaru kvalitāti – vai tik tev tur tomēr nav Bite pie vainas. :P Jo es ne brīdi neesmu nekādus komunikācijas gļukus manījis, dzirdu labi, mani dzird labi, sarunas nav pārtrūkušas. Viss pa skaisto! Skaņas kvalitāte pat šķiet labāka kā N4 un jūtami labāka, kā Gnex.

    Roberts
    11.03.2014 14:37

    Lietoju Nexus 5 aptuveni menesi. Parkapjot no HTC Sensation XE uz sho talruni baterija liekas tur daudz vairak, 2 dienas man mierigi iztur. Kamera ari apmierina. Varu tikai piekrist, ka shis telefons tiktiesham strada stabili bez ntajiem restartiem.

    trigga
    11.03.2014 14:44

    Uzmetu aci googleplay veikaliņam (UK) un īsti nesapratu N5 32Gb – 499 USD. Varbūt, ka skatījos US versiju, jo problēmas tik līdz tam googleplay gāju caur prokšiem, jo ar LV IP nepiedāvā ielūkoties veikalā.
    Laikam paziņām vācijā jāpālūdz, lai izmēģina pasūtīt tad redzēs cik sanāks summa.
    Neticu tiem 499 USD…. :D
    Pie mums laikam bite (nemeklējot saldizini.lv) vislētāk piedāvā 32 Gb versiju ~440EUR, pārējiem 16 GB (vismaz mājaslapā) un tā pati dārgāk.
    Kāds caur google ir pasūtījis sev telefonu?

    P.
    11.03.2014 14:53

    Es, teiksim, par bateriju nesūdzos vispār. Esmu no tiem oldschool lietotājiem, kas radio servisus (wifi, mobile data, gps, bluetooth) ieslēdz tikai tad, kad vajag. Telefonu lādēju reizi 5 dienās.

    11.03.2014 14:58

    Savu N4 sūtīju pa tiešo no Google (tiesa, uz drauga UK adresi un viņš pārsūtīja), savukārt N5 draugs vienkārši aizgāja nopirkt uz tuvāko CarphoneWarehouse veikalu. Tur pat sanāca lētāk, kā no Play Store – 295 poundi par 16 GB versiju. Tā kā draugs pats vēl brauca no turienes pēc pāris nedēļām, tad nācās vien nedaudz paciesties un vispār pa lēto sanāca. :)

    Šķiet, nesen tajā pašā CarphoneWarehouse redzēju price drop down uz 240 poundiem par 16 GB versiju.

    trigga
    11.03.2014 15:46

    Edij vai tev viss darbojas korekti? nav kādas problēmas ar bandiem?
    un ar 16 Gb versiju var iztikt?
    :)
    ja ņemšu tad laikam vienīgi 32 gb.
    laigan pašam tagad ir 8 gb sdcard un tikai apmēram 65% aizņemti.. :D bet nu pārsvarā bildes…

    Indzha
    11.03.2014 15:58

    Klīst baumas ka pēc 4.4(+) visiem NEXUS ierīcēm parādās problēmas ar charging.
    Tiesa vai tikai baumas (par visiem Nexus) – zinu ka NEXUS 7 2012 ir tāda kaite (pats izjūtu uz savas ādas) un forumos pilns …

    Viestarts
    12.03.2014 12:00

    Lietoju Nexus 5 jau kopš novembra. Par kameras bilžu kvalitāti nevaru sūdzēties, vienīgi reizēm kamera neatrod fokusu, it īpaši, tumšās telpās. Priecē tas ka nekas nebremzē un viss notiek ātri un plūstoši. Šis ir man 3 Android aparāts un iepriekšējiem iebremzēšana bija liela sāpe.
    Bateriju, protams, varētu vēlēties ietilpīgāku, bet vidusmērā tur tāpat, ka mani iepriekšējie Android aparāti – pie diezgan smagas lietošanas vienu dienu iztur. Es gan baterijas problēmu risini ar lielisko bezvadu lādēšanas fīču – ir auto turētājs ar Qi lādēšanu un arī darbā uz galda viens stāv.

    Briedis
    14.03.2014 06:26

    Par šo aparātu varu teikti tikai to pašu labāko. Pirms tā biju uzticīgs iOS lietotājs, jo uzskatīju Androidu par kaut ko totāli nestabilu un haotisku (bija darbā pavecs HTC modelis), taču atzīšos, ka Nexus 5 ir pilnībā mainījis manus uzskatus par Android sistēmu. Nekad man nav bijis tik ātrs un stabils telefons. Esmu piefiksējis to, ka datoru ieslēdzu arvien retāk, vai pat vispār varu bez tā iztikt vairākas dienas, jo visu daru no telefona. Tas ir jaudīgaks par manu laptopu, kā arī ekrāna lielums ļauj izdarīt teju visu. Esmu ļoti, ļoti apmierināts. Protams, varētu vēlēties labāku baterijas darbības ilgumu, taču nedzīvoju mežā un ar to varu sadzīvot. Kamera? Nesūdzos. Tas, ka pats Kristaps izvēlas Nexus 5 jau ir liels rādītājs par labu šim telefonam :)

    Reklāma