Web Analytics
More
    Reklāma

    Šodien Macintosh apaļi 30 gadi

    Jaunākie raksti

    Tieši 30 gadus atpakaļ  – 1984. gada 24. janvārī – pasaulē nāca pirmais Macintosh dators. Lietas, kuras šobrīd uzskatām par pašsaprotamām – grafiskā lietotāja saskarne, kurā mēs klikšķinām un pārvietojam ikoniņas (Drag’n’Drop), fonti un citas lietas, bez kurām, šodienas acīm skatoties, dators ir neiespējams, nonāca datorlietotāju rīcībā.

    Nē, ne jau Apple izgudroja peli un grafisko interfeisu, ne arī fontus – vairumā gadījumu invoācijas, kuras ienāca līdz ar Macintosh, eksistēja pētnieku laboratorijās (pirmām kārtām te būtu jāmin Xerox Palo Alto Research Center (PARC) Kalifornijā), taču Apple tās pārvērta par visu datorpasauli ietekmējošu realitāti – nereti kompāniju vadība nesaskatīja viņu laboratorijās tapušo lietu potenciālu un uzskatīja tās par bezjēdzībām sak, kuram gan nepieciešams grafiskais interfeiss un kursors, kuru vada ar ierīci, kuru piedauzīgi sauc grauzēja vārdā…

    Reklāma

    Daļa šo inovāciju nonāca pie patērētājiem jau ar Apple Lisa, taču šī datora augstā cena (10000$, kas pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados bija iespaidīga summa) liedza tam gūt taustāmus panākumus tirgū.

    Un tad nāca Macintosh 128K. Jā, 2495 $ arī nav nekāds lētais prieks, bet izdevumus pilnībā atsvēra jaunā laikmeta datora sniegtās iespējas, ko apliecināja milzīgie panākumi tirgū.

    Macintosh 128K bija aprīkots ar 8 MHz Motorola 68000 procesoru, tam, kā jau par to liecina nosaukums, bija 128 KB iebūvētā atmiņa un dzinis 400 KB floppy diska ievietošanai. Turīgākie un prasīgākie varēja iegādāties Macintosh Plus 1Mb Logic Board Kit vai ārēju floppy diskdzini, kurš bija pieejamāks (ja šo apzīmējumu varam izmantot par 495 $ maksājošu perifērijas ierīci :) ) un populārāks. Macintosh 128K bija aprīkots ar iebūvētu 9 collu diagonāles, 512 x 342 pikseļu izšķirtspējas (72 ppi) displeju, tam bija arī iebūvēts skaļrunis. Datoru darbināja pirmās versijas Macintosh System Software…

    Mūsdienās, protams, šie tehniskie rādītāji šķiet līdz neiedomājamībai pieticīgi, taču laikmetā, kad datorus vadīja ar komandrindā vadāmu rīkojumu starpniecību, tas bija Oh un Ah un pilnīgs kosmoss.

    Tā vai citādi, bez Macintosh pasaule būtu krietni savādāka – mums nebūtu tādu datoru, kādus lietojam šodien. Un arī viedtelefonu un planšetu nebūtu.

    Mēs būtu citi.

    Apple izveidojusi atsevišķu Mac jubilejai veltītu weblapas sadaļu, kurā variet apskatīties video un citu informāciju par Mac vēsturi, kā arī pievienot info par savu pirmo Mac (heh, vecā, labā Macintosh Quadra 630).

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma