Web Analytics
More
    Reklāma

    Sony Xperia Tablet Z apskats

    Ūdensizturīgs un smuks!

    Jaunākie raksti

    Pirms diviem gadiem Sony mūs iepazīstināja ar visnotaļ interesantā dizaina (atgādina pārlocītu avīzi) planšetdatoru Sony Tablet S. Tas, atklāti sakot, bija viduvējs produkts un krietni nobālēja pret Apple iPad un toreiz jau visnotaļ biezā slānī pieejamajiem citu ražotāju veidotajiem Android planšetdatoriem. Gadu vēlāk Sony izlaida vēl dīvaināka paskata planšetdatoru Sony Tablet P. Ierīce sastāv no diviem displejiem un to var salocīt uz pusēm. Arī šis produkts, lai arī interesants, īpaši lielas pircēju simpātijas neiemantoja. Tajā pašā gadā Sony vēl sagatavoja atjaunoto Tablet S versiju (nosaucot par Sony Xperia Tablet S) un šķita, ka šim ražotājam īsti nav ko darīt Android planšetdatoru jomā. Vismaz es tā domāju gadu iepriekš, taču Sony šajā sakarā bija citi plāni.

    Šī gada sākumā Mobile World Congress ietvaros Sony Mobile (Sony divīzija, kas atbild par mobilajām ierīcēm) prezentēja savu pirmo planšetdatoru – Xperia Tablet Z. Jaunais planšetdators runā tajā pašā OmniBalance dizaina valodā, ko šogad aizsāka Sony Xperia Z viedtālrunis un ir tikai 6.9 mm plāns. Ierīce ir aprīkota ar lieliskas kvalitātes 10.1 collu displeju, jaudīgu 1.5 GHz četrkodolu procesoru un ļoti pieklājīgu 8 un 2 megapikseļu kameru tandēmu. Planšetdatora 16 GB iebūvēto atmiņu var palielināt ar nedārgām microSD atmiņas kartēm un ierīce sver nepilnu puskilogramu. Sony Xperia Tablet Z darbojas ar vizuāli uzlabotu un papildinātu Android (Jelly Bean) un ierīces būtiskākā iezīme – tā nebīstas ūdens un putekļu. Ar Xperia Tablet Z varēsim izbraukāt visus vasaras festivālus, copes un bez bailēm iet vannā. Hei, Sony pat ir sagatavojis speciālu Xperia Tablet Z versiju pavāriem. Saukts par Xperia Tablet Z: Kitchen Edition gan būs pieejams tikai ASV.

    Reklāma

    Cik es skeptisks biju par pirmajiem Sony veidotajiem planšetdatoriem, tik ļoti mani ir ieintriģējis jaunais Xperia Tablet Z. Palūkosim vai šis planšetdators ir savas nebūt ne mazās cenas vērts pirkums.

    Sony Xperia Tablet Z tehniskie parametri

    Ekrāns: 10.1 collas, 1200 × 1920 pikseļu izšķirtspēja (~224 ppi)
    Atmiņa: 16 GB iebūvētā atmiņa, microSD atmiņas kartes
    Procesors: 1.5 GHz četrkodolu procesors, 2 GB RAM
    Kamera: 8.1 MP aizmugurējā kamera, 2.2 MP priekšējā kamera
    Datu pārraide: 3G, 4G (LTE), dual-band Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), Bluetooth 4.0 ar A2DP, microUSB (MHL), NFC, DLNA
    Operētājsistēma: Android (Jelly Bean)
    Baterija: 6000 mAh
    Izmērs un svars: 266 x 172 x 6.9 mm, 495 g
    Cenu kategorija: ~450 Ls

    Komplektācijā tikai pats galvenais

    Sony Xperia Tablet Z saņemsim milzīgā kastē, taču standarta komplektācijā iekļauts tikai pats nepieciešamākais: jaudīgs lādētājs (daļa telefonu lādētāju nespēs uzlādēt šo ierīci), USB datu kabelis un sauja papīriņu. Pašam planšetdatoram ir uzlīmēta aizsargplēve un kādu brīdi var palietot ierīci ar to.

    Sony Xperia Tablet Z komplektācija
    Sony Xperia Tablet Z komplektācija

    Xperia Tablet Z ir ļoti plāna un viegla ierīce

    Gluži tāpat kā Sony Xperia Z viedtālrunis, arī Xperia Tablet Z ir veidots ieturot OmniBalance dizaina valodu. Tādējādi abas ierīces vizuāli ir ļoti līdzīgas. Asas malas, plāns korpuss un izteikta alumīnija ieslēgšanas/izslēgšanas poga. Var pat teikt, ka Xperia Tablet Z izskatās pēc miiiiilzīga Xperia Z telefona.

    Sony Xperia Tablet Z ieslēgšanas/izslēgšanas poga
    Sony Xperia Tablet Z ieslēgšanas/izslēgšanas poga

    Labi, es vairs nevaru noturēties un pateikšu ko domāju par Sony Xperia Tablet Z – man šis planšetdators ļoti patika. Tas izskatās fantastiski, 6.9 mm biezums to padara ne tikai krietni plānāku par Samsung Galaxy Note 10.1, Apple iPad 4 vai pat Apple iPad mini, bet arī par ļoti ērti rokās paņemamu ierīci. Xperia Tablet Z sver 495 gramus un tas ir jūtami mazāk nekā iPad 4 (662 g). Rokā ierīce jūtas viegla, taču nerada lētuma sajūtu. Runājot par Xperia Tablet Z uzbūves kvalitāti, gribu norādīt, ka te viss ir visaugstākajā līmenī – izvēlēti kvalitatīvi materiāli, kas arī godam salikti kopā.

    Sony Xperia Tablet Z
    Sony Xperia Tablet Z

    Planšetdatora korpusa aizmugure veidota no viegli gumijotas plastmasas un tādējādi neslīdēs laukā no rokas. Uz šāda materiāla vāka mazāk būs redzami netīru pirkstu atstātie nospiedumi, tomēr brīdī kad ierīci riktīgi nošmulēsim, to notīrīt būs grūtāk nekā parastu glancētu virsmu. Runājot par tīrīšanu, vēlos norādīt, ka ierīces priekšpusē starp displeja stiklu un sānu malām ir diezgan jūtama šķirba, kas laika gaitā pavisam noteikti savāks putekļus un tos iztīrīt var būt pagrūti.

    Sony Xperia Tablet Z
    Sony Xperia Tablet Z

    Ierīces aizmugurē apakšā redzam NFC logo un aptuveni tajā vietā ir izvietots NFC uztvērējs, kas ļauj ātri un ērti ierīci savienot ar dažādiem aksesuāriem, piemēram, ārējo objektīvu vai skaļruņiem.

    Jau iepriekš pieminēju, ka Xperia Tablet Z ir ūdensizturīgs planšetdators un tam nekas nenotiks pat ja uz pusstundu iegremdēsim metru dziļā ūdenī. Vismaz to pieprasa IP57 sertifikācijas standarts, kuram šī ierīce pakļaujas. Tāpat tās pieslēgvietas sedz zemāk bildē redzamie vāciņi. Katru reizi kad sagribēsim uzlādēt savu planšetdatoru, būs jāatceras kurā pusē un zem kura vāciņa paslēpies microUSB ports, ko var izmantot ierīces uzlādēšanai un tas atbalsta MHL tehnoloģiju, tātad ierīci varēsim ar vadu pieslēgt pie TV. Nevajadzētu aizmirst aizvērt šos mazos vāciņus pirms došanās vannā vai jūrā. Esmu lasījis atsauksmes, ka ar laiku šie vāciņi var palikt vaļīgi un tas var ierīci padarīt ūdens-NE-drošu. Esiet uzmanīgi! Ja ierīci vēl var lietot, kad tā ir saslapināta, tad pilnīgi ūdenī to lietot nevarēsim – displejs nespēs korekti reaģēt uz mūsu piespiedieniem.

    Šādi vāciņi ierīci pasargā no ūdens
    Šādi vāciņi ierīci pasargā no ūdens

    Par spīti krāsainajiem Sony mārketinga materiāliem, es vēl neesmu sapratis kāpēc planšetdatoram būtu jābūt ūdensizturīgam, taču piekrītu, ka ir forši, ja ierīce nenobeidzas, ja nejauši izmirkstam lietū. Tā kā planšetdatorā ir iebūvēts arī FM radio, tad to varēsim ņemt līdzi dušā, lai ceturtdienu rītos klausītos Zoopastas tehnoloģiju jaunumus. Neesmu džungļos ar džipiem braucējs, bet es nedomāju, ka tik trauslas un plānas ierīces derēs šādām disciplīnām.

    Kvalitatīvs 10.1 collu displejs

    Planšetdators ir aprīkots ar 10.1 collu lielu TFT tipa displeju, kas darbojas ar 1920 x 1200 pikseļu izšķirtspēju (224 ppi). Tādējādi pikseļu blīvuma ziņā pārāks būs iPad 3/4 ar Retina displeju. Praksē gan lielas atšķirības nav un arī Xperia Tablet Z spēj attēlot asu un kvalitatīvu attēlu. Planšetdatora displejs ir klāts ar trieciendrošu stiklu un tā uzbūvē ir izmantota OptiContrast tehnoloģija, kas nozīmē, ka starp displeja paneli un pieskārienu sensoru nav gaisa šķirbas. Rezultātā būtu krietni jāsamazinās atspīdumiem un jārodas sajūtai, ka bilde ir tuvāk stiklam. Praksē viss notiek aptuveni tā kā teorijā un kopumā šīs ierīces displeju vērtēju kā ļoti labu. Ne Apple iPad līmeņa labu, bet tuvu tam. Interesantā kārtā šim planšetdatoram nav Sony telefonos tik pierastās problēmas ar krāsu kropļojumiem skatoties uz displeju no sāniem, tomēr kopumā tas attēlo jūtami siltākas krāsas (bilde ir viegli, viegli dzeltenīga). Xperia Tablet Z izmanto Sony BRAVIA Engine 2 attēla uzlabošanas tehnoloģiju un tā diezgan jūtami uzlabo kontrastu un krāsu attēlojumu. Šo funkciju var arī atslēgt.

    Multimediju iespējas

    Planšetdators ir aprīkots ar 8.1 megapikseļu aizmugurējo kameru un 2.2 megapikseļu priekšējo kameru. Abas kameras izmanto Sony Exmor R sensorus un spēj uzņemt 1080p HD video (30 fps). Pati kameras actiņa ir novietota ierīces stūrī un jābūt uzmanīgiem, lai ņemot rokās ierīci mēs nenošmulētu kameru.

    Sony Xperia Tablet Z aizmugurējās kameras novietojums
    Sony Xperia Tablet Z aizmugurējās kameras novietojums

    Nekādus lielus pārsteigumus šajā jomā no planšetdatoriem pagaidām nevajadzētu sagaidīt, tomēr pat izmantojot Sony ierīcēs pierastos automātiskos režīmus spēsim uzņemt pieklājīgas kvalitātes attēlus un video. Ar šo ierīci var uzņemt arī HDR bildes un vairākas bildes uzreiz (Burst režīms).

    Sony Xperia Tablet Z kameras aplikācija
    Sony Xperia Tablet Z kameras aplikācija

    Planšetdatoram ir divi stereo skaļruņi, kas izvietoti ierīces apakšā. Tie ir pietiekami skaļi un spēj radīt kvalitatīvu skaņu, taču jūtami pietrūkst basu. No otras puses, tik plānā korpusā nekādu diži basīgu skaņu neiestrādāt. Planšetdatorā iestrādāts ekvalaizeris un vairākas audio tehnoloģijas (ClearAudio+, xLOUD, Surround Sound), kas var uzlabot skaņas kvalitāti.

    Xperia Tablet Z ir iestrādāts arī infrasarkano staru raidītājs un tādējādi ar planšetdatoru varēsim vadīt TV. Citos reģionos varam izmantot Sony SideView aplikāciju, lai iegūtu TV raidījumu programmu. Ar TV savienoties varēsim arī izmantojot vadu vai DLNA bezvadu savienojumu.

    Ierīces tehniskās un programmatūras iespējas

    Sony Xperia Tablet Z darbojas ar 1.5 GHz Snapdragon S4 Pro procesoru un ierīcei ir 2 GB operatīvā atmiņa. Lai arī tas nav pats jaudīgākais šobrīd pieejamais procesors, tomēr planšetdatoram ikdienas darbu veikšanai jaudas pietiks atliektiem galiem. Nekas nekur pārlieku nebremzē un visas darbības ir plūdenas kā tipiskam labi nostrādātam Android planšetdatoram.

    Xperia Tablet Z pēc iebūvētās atmiņas apjoma ir pieejams 16 GB un 32 GB versijās, taču atmiņu abos gadījumos var palielināt ar lētām microSD atmiņas kartēm. Tāpat Xperia Tablet Z iedalās tikai Wi-Fi un Wi-Fi + 3G/4G versijās. Latvijā šobrīd oficiāli tiek izplatīti Xperia Tablet Z ar 16 GB iebūvēto atmiņu un 4G mobilās datu pārraides atbalstu. Visi pārējie ir “pelēkie” produkti un to iegāde var sagādāt zināmus riskus.

    Ierīce ir aprīkota ar 6000 mAh akumulatoru un tas spēs ierīci noturēt 7-8 stundas (protams, šis laiks atkarīgs no lietošanas intensitātes). Kopumā šāds darbības laiks ir labs rādītājs un Xperia Tablet Z ierindo tēlainā top desmitniekā, kura priekšgalā jau gadiem ir Apple iPad planšetdatori. Salīdzinājumam, Apple iPad 4 izmanto milzīgu 11 560 mAh akumulatori, kas būtiski palielina kopējo ierīces svaru. Piezīmēšu, ka ierīce izmanto lādētāju, kas ir jaudīgāks par tipiskiem telefonu lādētājiem un pat ar to ierīces pilna uzlāde var aizņemt vismaz piecas stundas.

    Sony Xperia Tablet Z sākotnēji bija pieejams ar Android 4.1.2 (Jelly Bean) versiju, taču tagad jau ir pieejama arī Android 4.2 (Jelly Bean) versija, kas lietotāja saskarni padara ļoti līdzīgu tai, ko ieraudzīsim uz Xperia Z viedtālruņa. Šis programmatūras atjauninājums ievieš sauju visnotaļ nozīmīgu izmaiņu (piemēram, ievieš vairāklietotāju atbalstu, 64 GB microSD karšu atbalstu un pamaina vizuālo noformējumu), tāpēc rekomendēju atjaunoties uz jaunāko programmatūras versiju. Vēsturiski es neesmu bijis liels Sony izstrādātās lietotāja saskarnes fans, jo man tā šķita pārāk depresīvi pelēcīga. Tomēr Xperia Tablet Z man tā beidzot šķiet gaumīga – tāda neuzkrītoša, bet vienlaikus arī funkcionāla.

    Screenshot_2013-05-21-21-31-17

    Screenshot_2013-05-21-21-32-08

    Secinājumi: Sony Xperia Tablet Z ir lielisks Android planšetdators

    Noslēdzot šo apskatu man ir prieks atzīt, ka beidzot Sony ir izveidojis patiešām lielisku planšetdatoru. Ja es šobrīd būtu laba 10.1 collu Android planšetdatora meklējumos, Sony Xperia Tablet Z pavisam noteikti būtu viens no galvenajiem pretendentiem. Man patīk kā ierīce izskatās un plānuma/svara dēļ turēt rokās to ir ļoti patīkami. Personīgi man ūdensizturība nav tik būtiska, drīzāk priecājos par NFC un infrasarkano staru raidītāja iekļaušanu, taču neesmu drošs, ka par šo ierīci gribētu maksāt tik daudz. Šajā cenu kategorijā lielā aplikāciju klāsta dēļ es tomēr izvēlētos iPad. Kaut kā iegājies, ka tipisks Android planšetdators, tomēr maksā savus 100 Ls mazāk par iPad un Sony Xperia Tablet Z nespēj galdā likt pienācīgus argumentus, lai lauztu šo tradīciju.

    Pozitīvais:

    • Izskatās lieliski, sver maz un kvalitatīvs korpuss
    • Nebīstas ūdens un putekļu
    • Darbojas naski un laba baterija

    Negatīvais:

    • Cena

    Ūdensizturīgs un smuks!

    Detalizēts novērtējums

    Dizains & korpuss
    7
    Displejs
    7
    Kamera
    7
    Veiktspēja
    8
    Programmatūra
    8
    Baterija
    8
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    zalais
    05.02.2014 13:29

    Lietoju Sony Xperia Tablet Z jau aptuveni pus gadu un vienīgais trūkums, ko savā pieredzē varu atrast, ir saistībā ar bateriju – intensīvi lietojot tā diezgan ātri “nosēžas”, salīdzinot ar citiem ražotājiem “no prātīgā gala”. Par pārējo – ļoti kvalitatīvs ekrāns, laba ātrdarbība, funkcionalitāte un savienojamība. Ikdienā aizraujos ar foto un planšeti galvenokārt izmantoju bilžu apskatei un šķirošanai pirms apstrādes. Manām vajadzībām nododer lieliski!
    Vēl man personīgi sķiet neērti ir katru dienu pirms un pēc lādēšanas “virināt” USB pieslēgvietas vāciņu.. Kā arī varētu Latvijas veikalos varētu vēlēties lielāku saderīgo aksesuāru klāstu, lai nav kā tagad – Trodeks ar skaļu saukli tirgo iekārtas, taču pat “vākus” nevar piedāvāt!
    Mans vērtējums 8.5 no 10!

    Reklāma
    Ūdensizturīgs un smuks!Sony Xperia Tablet Z apskats