Web Analytics
More
    Reklāma

    Slush sarunas: Kristo Käärmann (TransferWise)

    Jaunākie raksti

    Ziemeļvalstu reģiona lielākaja stārtapu forumā Kursors sastapa igauņu uzsācējuzņemuma TransferWise līdzdibinātaju Kristo Käärmann. Pēc uzstāšanās, kur Kristo vērsās pie SLUSH 2015 skatītajiem no foruma galvenās skatuves, bija iespēja viņam uzdot dažus jautājumus Slush mediju telpā.

    TransferWise radīja divi igauņu “emigranti” Londonā, Kristo Käärmann and Taavet Hinrikus, kurus saveda kopā viena problēma. Katru mēnesi pārskaitot savu naudu uz dažādām Eiropas valstīm un arī majup uz Igauniju viņi zaudēja ievērojamas naudas summas banku pārvedumos, komisijās un valūtas konvertācijas izdevumos. TransferWise sola veikt pārskaitījumu ar mazāko iespējamo pārskaitījuma maksu, bez slēptiem komisijas procentiem, īsākajā iespājamā laikā. Līdz šim TransferWise ir pārskaitījis finanšu līdzekļus, vairāk nekā 4,5 miljardu ASV dolāru kopsummā.

    Reklāma

    Mareks: Jūs esat viens no Baltijas reģiona veiksmīgākajiem stārtapiem. Uzstāšanās laikā minējāt, ka piedzīvojat “darba intervijas mūža garumā” – kā esat apmierinats ar tiem potenciālajiem darbiniekiem, kuri vēlas būt daļa no TransferWise? Un otra jautājuma daļa – ar savu izaugsmi un panākumiem, vai nejūtat, ka apdraudat citu, mazo stārtapu izaugsmi reģionā, jo tie šobrīd nevar atļauties darbiniekiem nodrošināt tādas algas kā TransferWise.

    Kristo: Mēs paši esam daļa no Skype veiksmes stāsta (TransferWise dibinātāju vidū ir Taavet Hinrikus, Skype pirmais darbinieks, – aut.). Mūsu komanda uzkrāja pieredzi un spēja radīt produktu, kas ir konkurētspējīgs globālā tirgū. Manuprāt arī TransferWise dod ieguldījumu nākotnes stārtapu komūnas attīstībā apmācot, izglītojot un sniedzot pieredzi tiem, kas pēc laika izlems dibināt paši savus uzņēmumus. Es ticu, ka viņu iegūtā pieredze būs labs pamats veidojot citus uzņēmumus. Man šķiet, ka tas ir neizbēgami, ka Tu tādā vai citādā veidā reinvestē savā reģionā – ar kapitālu, ar zināšanu kapitālu. Baltijā ir talantīgi inženieri un esmu apmierināts ar to kā augam tieši komandas ziņā.

    TransferWise ir finanšu pakalpojumu uzņēmums, kas nodrošina ātrus naudas pārvedumus, ar minimālu komisijas maksu. Vairākos finansējuma piesaistes posmos, uzsācējuzņēmums, kas dibināts tikai nedaudz vairāk kā pirms četriem gadiem, spējis piesaistīt vairāk nekā 90 miljonu dolāru riska kapitāla investīciju un tā komanda veido pāri par 450 dažādu speciālistu. Galvenajā uzņēmuma Eiropas birojā Londonā iekārtota sauna, kurā relaksēties pēc saspringtas darba dienas.

    Mareks: Vai plānojat attīstīt arī kādus citus norēķinu pakalpojumus, piemēram apkalpot mazos uzņēmumus, mazos preču tirgotājus?

    Kristo: Svarīgi saglabāt fokusu uz to mūsu pakalpojumu pamatvirzienu, kuru attīstam. Tādi uzņēmumi kā Square un citi perfekti noklāj mazo uzņēmumu vajadzību, piedāvājot lieliskus pakalpojumus norēķiniem tieši tirdzniecības vietās.

    Savā ziņā mēs varam palīdzēt arī jebkuram mazajam uzņēmumam, kuram varam nodrošināt zibenīgu līdzekļu saņemšanu kontā. Piemēram ar TransferWise Jūsu konta Dienvidamerikā naudu pēc tam, kad klients Somijā veicis pakalpojuma apmaksu, varam nogādāt 19 sekunžu laikā. Neviena no pasaules top 100 bankām nav spējīga to nodrošināt un nespēs ko līdzīgu tuvākos piecus gadus (un pat tad mēs jau atkal būsim iedzīvinājuši kādu inovāciju, kas viņus pārspēs). Tā ka – šādā nozīmē mēs palīdzam mazajiem, lokālajiem uzņēmumiem, kas izdevīgi vēlas tirgoties globālā tirgus līmenī.

    Mareks: Pateicoties Jūsu veiksmes stāstam Baltijā veidojas virkne citu finanšu tehnoloģiju kompāniju. Vai esat domājuši par Latvijas, Lietuvas vai Igaunijas fintech uzsācējuzņēmumu pārpirkšanu?

    Kristo: Kā jau teicu – mums ir ļoti svarīgi precīzi darboties, lai realizētu mūsu uzstādītos mērķus. Lai arī esam strauji auguši un piesaistījuši tālredzīgus investorus, mēs esam nelieli globālajā mērogā.

    Šobrīd mūsu 100% uzmanība ir vērsta uz TransferWise izaugsmi, kas nozīmē, ka nav laika domāt par fintech jomas Baltijas spēlētāju pārpirkšanu. Lai arī nenoliedzu, ka principā iekļaut kādu komandu kopumā mūsu uzņēmumā ir iespējams, ja šis startaps jēgpilni papildina mūsu pakalpojumu, tomēr mums nav sava “skautu” komanda, kura ceļotu pa reģionu un mērķtiecīgi vērtētu finanšu tehnoloģiju uzņēmumus kā potenciālos pirkumus.

    Mēs esam pārliecināti, ka tādas lielās “universālās” bankas, kuras stāsta ko mums darīt ar naudu izzudīs un ieguldām visu enerģiju, lai radītu nākotnes finanšu pakalpojumu jau šodien.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    12.11.2015 01:04

    Jā, šito servisu es izmantoju un iesaku. Malači!

    Reklāma