Web Analytics
More
    Reklāma

    Facebook ziedo 1.3 miljonus ASV dolāru, lai glābtu Otrā pasaules kara koda uzlaušanas centru

    Jaunākie raksti

    Facebook ziedojis 1 miljonu sterliņu mārciņu (1.3 miljonus ASV dolāru) Lielbritānijā esošajam Blečlija parkam (Bletchley Park) – vietai, kur Otrā pasaules kara laikā tika uzlauzti šifrēšanas mašīnu, tostarp Enigmas, kods un kur šobrīd atrodas muzejs.

    Blečlija parks, kam pandēmijas radīto apstākļu dēļ strauji krities apmeklētāju skaits, augustā paziņoja par divu miljonu mārciņu lielu ieņēmumu deficītu. Ienākumiem samazinoties par 95%, muzejs paziņojis, ka plāno atlaist 35 jeb aptuveni trešdaļu darbaspēka. Facebook ziedojums situāciju uzlabos, taču, cik lielā mērā, īsti vēl nav skaidrs.

    Reklāma

    Facebook paziņoja, ka ziedojis Blečlija parkam, jo atzīst to par mūsdienu skaitļošanas dzimteni. Blečlija parka koda uzlauzēji un matemātiķi uzlauza Vācijas šifrēšanas mašīnas “Enigma” kodu. Šis ir ļoti augstu vērtējams notikums, jo, pēc dažu vēsturnieku domām, saīsināja kara ilgumu par diviem līdz četriem gadiem, kā arī veicināja galvenos teorētiskos un inženiertehniskos sasniegumus. To skaitā ir pasaulē pirmā programmējamā digitālā datora “Colossus” izveide, ko līdzradījis angļu matemātiķis Alans Tūrings (Alan Turing) – cilvēks, kurš tiek uzskatīts par mūsdienu datorzinātņu un mākslīgā intelekta tēvu.

    Tikmēr pašā Blečlija parkā Otrā pasaules kara laikā kodēšanas operācijās piedalījās līdz 10 000 cilvēku, no kuriem par pārsteigumu vai nē, bet lielākā daļa jeb 75% bija sievietes.

    AvotsVerge
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma