Web Analytics
More
    Reklāma

    TP-Link DECO BE85 Wi-Fi 7 bezvadu režģtīkla maršrutētāju apskats

    Jaunākie raksti

    Kā jau viss jaunais, arī Wi-Fi 7 ir dikti vilinošs. Wi-Fi 7 jau pieejams dažos viedtālruņos (jaunākajos Google Pixel, dažos Samsung Galaxy, Xiaomi flagmaņos u.c.), tāpat tikko iznākušie Snapdragon X sērijas procesori visai plaši atnesīs Wi-Fi 7 klēpjdatoros. Dārgākās galddatoru sistēmplatēs var meklēt pēc maģiskajiem Wi-Fi 7 apzīmējumiem uz iepakojuma kastes.

    Protams, vienmēr būs jautājums, vai man maz to vajag. Kā jau ierasts, viennozīmīgas atbildes te nav. Jāņem vērā, ka Wi-Fi 7 maršrutētāji ir lielākais pagaidām nezināmais, kas speciāli būs jāpiemeklē un jāpērk, pārējās dārgā gala ierīcēs Wi-Fi 7 vai nu jau ir kaut kādā mērā, vai arī nākamā klēpjdatora maiņa atnesīs Wi-Fi 7. Te gan jāņem vērā, ka AMD procesori ne klēpjdatoros, nedz arī galddatoros pārāk nedraudzējas ar Wi-Fi 7, tas ir jāņem vērā, ja gatavojies esošo datoru aprīkot ar Wi-Fi 7 tīkla karti.

    Reklāma

    Dikti dziļi Wi-Fi 7 tehniskajos datos nelīdīsim, lielie entuziasti jau paši būs izķidājuši visas nianses, vien varu pateikt, ka dzīvē tiešām Wi-Fi 7 ir mega ātrs, bet nāksies arī piekomplektēt klāt ierīces ar atbilstoši ātriem citiem parametriem, piemēram, mājas iekšējo tīklu vajadzētu pārplānot uz kā minimums 2.5 Gbit/s esošā 1 Gbit/s vietā pretējā gadījumā no Wi-Fi 7 maršrutētāja iegādes lielu ieguvumu neredzēsi.

    Kā jau ierasts, ražotāji vēlas sākumā piedāvāt vistrakākos un attiecīgi arī dārgāko Wi-Fi 7 maršrutētājus, tā bija arī Wi-Fi 6 laikos. Kaut ko lētu un droši vien maz uzticamu var atrast aļikā (jā, te runāju par Xiaomi, kam pieejami vismaz pāris Wi-Fi 7 maršrutētāji), bet mēs vismaz pagaidām apskatīsim vienu no jaudīgākajiem Wi-Fi 7 maršrutētājiem, kas pieejams tepat uz vietas. Laikam te daudz apkārtceļu nav, TP-Link DECO BE85 divu bezvada režģtīkla ierīču komplekta cena ir virs 1500 eiro.

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: Wi-Fi 7, tri-band, 11 520 Mbit/s (6 GHz) + 8640 Mbit/s (5 GHz) + 1376 Mbit/s (2.4 GHz)
    • Antenas: 8 iebūvētas, 4×4 MU-MIMO, OFDMA, Beamforming,  20/ 40/ 80/ 160/ 320 MHz, 4K-QAM
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11ac, IEEE 802.11ax, IEEE 802.11be
    • Pieslēgvietas: 2x RJ45 2.5 Gigabit LAN/WAN, 1x RJ45 10 Gigabit LAN/WAN, 1x kombinētā SPF+ ar RJ45 10 Gigabit LAN/WAN, USB
    • LED indikatori: Power, Wi-Fi, LAN
    • Pogas: Reset
    • Izmēri: 128 × 128 × 236 mm
    • Papildus: QoS, Parental Control
    • Cena: apskata tapšanas laikā ir ap 1520 eiro par divu ierīču komplektu

    Izskats un uzbūve

    TP-Link DECO BE85 Wi-Fi 7 bezvadu režģtīkla maršrutētāji iepakoti atbilstoši savai cenai, kaste atveras kā grāmata, līdzi ir iedots gan tikai pats minimums un pat vēl mazāk. Te ir divas DECO BE85 Wi-Fi 7 bezvadu režģtīkla maršrutētāju ierīces, katrai ierīcei ir barošanas bloks un līdzi ir arī viens Cat6 tīkla vads.

    DECO BE85 ierīces katra ir aptuveni 25 cm augsts un 13 cm diametra cilindrs ar nosacītajā priekšpuses apakšā novietotu indikatora gaismiņu un nosacītajā aizmugurē ir pieslēgvietas un WPS poga. Ierīces ir lielas un smagas, pamatīgi ir arī baltie barošanas bloki, katra tā jauda ir 75 W, kas ir ļoti daudz. Salīdzinājumam ofisa klases klēpjdatorus ar Intel procesoru lādē parasti ar 65 W, Wi-Fi 5 maršrutētāji parasti darbojas ar aptuveni 12 līdz 20 W, gana spilgtai ap 800 Lm LED spuldzei ir 8 W.

    DECO BE85 ierīces veidotas no pamatīgas plastmasas, ir skatam smuki paslēptas dzesēšanas atveres, pieslēgvietām ir ērti piekļūt, apakšā ir maigas, neslīdošas peciņas. Man gan jāsaka, ka par 1500 eiro (apskata tapšanas laikā atsevišķos veikalos DECO BE85 divu ierīču komplekts atrodams arī nedaudz lētākā cenā ap 1380 eiro) biju gaidījis kaut ko vairāk. Cena ir kosmiska.

    Lietotne un iestatīšana

    Iestatīšana ir lietotājam ļoti draudzīga – atliek vien ielādēt viedierīcē TP-Link DECO lietotni, tā uzreiz piedāvās atrast DECO ierīces, atliks atrast modeļa numuru no saraksta un pārējais viss tiks paveikts lietotnē. Protams, DECO BE85 būtu jāpieslēdz pie elektrības un jāpievieno ar vadu internetam, bet arī to lietotne atgādinās.

    Tālākais viss lietotnē arī ir vienkāršots, varbūt pat pārāk vienkāršots. Te ir iespēja izslēgt LED vai pārslēgt tos režīmā, ka naktī paši izslēdzas. Iespējams rezervēt IP adresi, piemēram, NAS iekārtai vai kādai citai tīkla ierīcei, kam tas ir būtiski. Ir arī visai vienkārša bērnu darbības tīmeklī pārraudzība. Neko diži plašāku DECO BE85 un citas DECO sērijas iekārtas nepiedāvā. Stipri vienkāršās iespējas man liktu nedaudz apdomāt tik dārgu ierīču iegādi, bet vairumā gadījumu jau neko daudz vairāk neviens negrasās ar bezvadu režģtīkla ierīcēm darīt. Ka tik ātri un stabili darbojas.

    Ātrdarbība

    TP-Link DECO BE85 apskats mums lika nedaudz pārskatīt testu datoru krājumus, jo teju nekas neatbilda Wi-Fi 7 un vēl jo lielāki manevri bija jāveic ar 10 Gbit/s tīkla kartēm. Šobrīd testa datori mums ir sekojoši – divi stacionārie datori ar Intel i9 procesoriem (viens ir 13. paaudzes, otrs 14. paaudzes), abi uz Z790 čipsetu, abiem datoriem tika klāt piepirktas TP-Link Archer TX401 10G LAN PCIe tīkla kartes ar visiem Cat6A vadiem. Vienlaikus sagadījās arī tā, ka pie mums sabija arī klēpjdators ar Snapdragon X Elite procesoru un Wi-Fi 7 bezvadu tīkla karti. Viedtālrunis ar Wi-Fi 7 gan nebija pa rokai, bet arī ar Wi-Fi 6 viedtālruni tika sasniegti tīri labi ātrumi.

    Ekrānkopija no Wi-Fi 7 klēpjdatora

    Sāksim ar klēpjdatora ātro testu, te uzreiz redzams, ka Wi-Fi 7 ir teju divtik ātrāks par to, ko esam maksimāli redzējuši no Wi-Fi 6 un Wi-Fi 6E. Kā lokāls serveris kalpo viens no galddatoriem, kas pie TP-Link DECO BE85 pieslēgts ar 10 Gbit/s vada slēgumu. Šis tad arī būs tas ātrums, ko varētu ikdienā sagaidīt no Wi-Fi 7 maršrutētāja tiešā redzamībā, ja izmantosi ierīces virs 1 Gbit/s savā mājoklī.

    Tālāk ejam uz to, ko maksimāli var izspiest no TP-Link DECO BE85 – mērījumi tiek veikti starp abām bezvadu režģtīkla ierīcēm, kas savstarpēji sazinās Wi-Fi 7 režīmā. Faktiski tas ir tā saucamais wireless backhaul. Katrai no DECO BE85 pieslēgts savs galddators ar 10 Gbit/s tīkla karti. Veicu vairākus mērījums, tie staigāja, bet vēl arvien bija negaidīti augsti.

    Te arī būs viens mērījums ar Wi-Fi 6 viedtālruni. Nav jau īsti korekti tā darīt, bet kaut kādu iespaidu var gūt.

    Nezinu, vai tam šajā gadījumā ir kāda pielietojama jēga, bet te vismaz var uzmest aci par kādiem briesmīgiem ātrumiem Wi-Fi 7 scenārijā ir runa.

    Nobeigumā

    Ir ļoti patīkami redzēt, ka TP-Link spējis izlaist ļoti stabilu DECO BE85 bezvada režģtīkla ierīču komplektu mazāk nekā pusgadu pēc Wi-Fi 7 standarta pabeigšanas. Wi-Fi 6 iznākšanas laikos bija haoss ar ierīcēm un ar to saderību, bet Wi-Fi 7 šis sākuma posms izskatās ļoti gluds. Protams, te mēs runājam par 1500 eiro ierīcēm.

    DECO BE85 bezvada režģtīkla ierīču komplekts parāda Wi-Fi 7 spēku, bet tam ir jāliek arī kaut ko pretī, ar 1 Gbit/s mājas tīklu un interneta pieslēgumu lieliski tiks galā arī Wi-Fi 6 vai Wi-Fi 6E maršrutētāji. Mani arī nedaudz atbaidītu katras DECO BE85 ierīces elektrības rijība. Diemžēl nebija iespējas nomērīt to patēriņu ikdienas darbībā, bet 75 W barošanas bloks katrai ierīcei izklausās diezgan traki, bet tas viss varētu būt daļa no tā dēvētā agrīnās tehnoloģijas pircēja nodokļa. Ātrumi ir kolosāli, bet tik pat kolosāla ir visa šī DECO BE85 cena. Un neesmu nemaz uzsācis uzskaitīt visu to, ko nācās piepirkt klāt testu datoriem, lai redzētu maksimālos DECO BE85 ātrumus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    04.07.2024 16:57

    ”ar 1 Gbit/s mājas tīklu un interneta pieslēgumu lieliski tiks galā arī Wi-Fi 6”
    Ar kuru rūteri wifi6 caur 3 sienām var dabūt 1Gbit/s ?

    Last edited 2 days ago by fufcix
    Gsgas
    05.07.2024 14:22
    Reply to  fufcix

    Nav plānots netiešā redzamībā dabūt 1gbps. Iekārtas tam nav veidotas. 6ghz pa lielam ir paredzēta maksimums viena siena. Katrā otrajā telpā jāliek pa AP, ja gribi max performance.
    5ghz tiešajā redzamībā esmu 900mbps dabūjis lejuplādi. Katra siena būtiski samazina ātrumu.

    Xiamuimui
    04.07.2024 21:29

    Fekāliju burciņa priekš pilnīgiem dauņiem.

    Normunds
    05.07.2024 09:37

    Nepērciet šīs ierīces no TP Link. Viņi pieprasa reģistrēties savā sistēmā tikai lai uzstādītu ierīci. Tam nav absolūti nekādas nepieciešamības, lai uzstādītu rūteri. Vienīgais iemesls, ko varu iedomāties, kāpēc ir nepieciešams reģistrēties, ir viņu slāpes pēc jūsu personīgajiem datiem, ko pārdod reklāmu kompānijām. Tikai tad, ja viņi jums dod šīs ierīces par brīvu, tad tas ir pieņemami.

    06.07.2024 12:40
    Reply to  Normunds

    Tp Link nav https://

    arcsin
    05.07.2024 14:02

    Cik platas frekvenču joslas tika izmantotas WiFi 7 testa scenārijā a)galddators – TP-Link – TP-Link – galddators un b) klēpjdators – TP-Link?

    KKTK
    05.07.2024 15:38
    Reply to  arcsin

    T.i. tu gribēji uzzināt vai 320MHz kanāls tika izmantots?

    Karlis
    05.07.2024 21:10

    Domājams, ka 10g nav iespējams testā reāli dabūt. Tikai ja ferma vienlaicīgi ģenerē trafiku.
    Kas arī būtu interesanti, vai to maz tas tplink spēj.

    Reklāma