Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijā izstrādāts MI risinājums, kas ļaus ātrāk noteikt insultu

    Jaunākie raksti

    Mākslīgā intelekta (MI) sniegtās iespējas tiek plaši izmantotas daudzās nozarēs, tostarp medicīnā. Arī Latvijā diezgan aktīvi norit darbs pie MI risinājumu izpētes un izstrādes, lai uzlabotu iedzīvotāju dzīves kvalitāti, sniegtu ērtības un citas priekšrocības. Viens no aktīvākajiem uzņēmumiem Latvijā MI risinājumu izstrādē ir “Apply”, kas nācis klajā ar jaunu rīku “Sinapse”. Tas ar diezgan augstu efektivitāti palīdzēs ārstiem ātrāk diagnosticēt insultu.

    Šis rīks ar datorredzes palīdzību spēj ar 80% augstu efektivitāti atklāt išēmisko insultu agrīnā stadijā. Šī ir ļoti nopietna slimība, un tās laicīga ārstēšana ir īpaši būtiska, jo ik minūti tās dēļ bojā iet divi miljoni nervu šūnu.

    Reklāma

    Uzņēmums “Apply” savu izstrādāto “Sinapse” maijā izmēģināja sadarbībā ar radiologiem Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā. Ar šo risinājumu caurskatīti vairāk nekā 400 datortomogrāfijas izmeklējumu, dodot lielisku iespēju uztrenēt šī MI rīka precizitāti un spēju ātrāk noteikt insultu.

    Par “Sinapse” sniegto pienesumu medicīnā, konkrētāk, išēmiskā insulta noteikšanā, plašāk pastāstījis Paula Stradiņa slimnīcas asociētais profesors, radiologs Kārlis Kupčs. Viņš skaidro, ka tiklīdz pacientam veikts datortomogrāfijas izmeklējums, šis MI rīks nekavējoties apstrādā un izvērtē iegūtos attēlus, lai sniegtu vērtējumu par veselības stāvokli un izmaiņām tajā. Ārstam atliek pievērst uzmanību tiem izmeklējuma slāņiem, kur atrastas izmaiņas, un to apstiprināt.

    Šobrīd “Sinapse” fokusējas uz išēmiskā insulta diagnosticēšanu, taču spēj noteikt arī citas novirzes veselības stāvoklī, piemēram, asinsizplūdumu un audzēju. Tas liecina par to, ka šim MI rīkam ir milzīgs potenciāls nākotnē palīdzēt ārstiem un laicīgi noteikt nopietnas veselības kaites.

    AvotsLSM.lv
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Oskars
    04.07.2024 12:22

    Uzņēmums “Apple” savu izstrādāto “Sinapse”
    Kaa ta iisti uznemumu sauc? Apply vai Apple?

    Last edited 2 days ago by Oskars
    Reklāma