Web Analytics
More
    Reklāma

    Startēs pirmā elektromobilitātei veltītu pasākumu sērija “Latvijas E-auto 2024/25”

    Jaunākie raksti

    Lai veicinātu elektromobilitāti, atbalstītu videi draudzīgu transportu un noteiktu labākos elektroauto dažādās kategorijās, 13. – 14. maijā sāksies pirmā e-auto jomai veltītu pasākumu sērija. Tās ietvaros tiks testēti elektriskie automobiļi, izvēlēti uzvarētāji vairākās nominācijās un piešķirta sabiedrības simpātiju balva.

    Šāda pasākumu sērija, kas veltīta tieši elektromobilitātes veicināšanai un elektroauto popularizēšanai, notiks pirmo reizi. Tā sastāvēs no vairākiem posmiem – izziņošanas, testa braucieniem, simpātiju balvas noteikšanas un pasākuma plašākam sabiedrības lokam tirdzniecības centrā “Spice” un noslēguma apbalvošanas ceremonijas Rīgas Motormuzejā.

    “Latvijas E-auto 2024/25” atklāšanai veltīta preses konference norisināsies 9.aprīlī, plkst.12.00 Rīgas Motormuzejā. Tajā piedalīsies Klimata un Enerģētikas ministrijas (KEM) parlamentārais sekretārs Jānis Irbe, Rīgas Domes vadības pārstāvis, CSDD valdes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks, Baltijas Ilgtspējīgas mobilitātes alianses pārstāvis Aivis Lonskis, kā arī žūrijas pārstāvji: “Eleport” vadītājs Kārlis Mendziņš, auto inženieris Andris Dambis un LTV žurnālists un “Tavs Auto TV” vadītājs Gusts Kikusts.

    Klimata un enerģētikas ministrijas ministrs Kaspars Melnis uzsver to, ka : “Latvijā transporta sektors ir viens no lielākajiem emisiju radītājiem, kas prasa vienlīdz lielu ieguldījumu sektora zaļināšanā. Attīstoties bateriju tehnoloģiju tirgum un elektroauto ražotāju konkurencei, elektroauto kļūst pieejamāki transportlīdzekļi mūsu vidū. Sekojot tirgus tendencēm un sabiedrības vajadzībām, ieviešam dažādus jauninājumus atbalsta programmās, lai nodrošinātu plašākas iespējas elektroauto iegādei gan mājsaimniecību un uzņēmumu, gan pašvaldību vidū. Jau šobrīd strādājam pie vienas no atbalsta programmas uzlabojumiem, lai arī daudzbērnu ģimenes saņemtu atbalstu septiņvietīgu elektroauto iegādei. Augstu novērtēju nevalstisko organizāciju, uzņēmēju un elektromobilitātes entuziastu kopīgo iniciatīvu spert soļus iepretim tīrākai un zaļākai rītdienai.”

    “Pasākuma “Latvijas E-auto 2024/25” ideja dabiski izauga no raidījuma “Tavs Auto TV” sižetu sērijas par elektriskajām automašīnām. Ja pirms gadiem diviem, trim to vēl bija samērā maz, mūsdienās dažādu ražotāju piedāvājums šajā segmentā ir ļoti plašs. Šobrīd elektroauto droši var dēvēt nevis par kaprīzi vai vienkāršu vēlmi izmēģināt visu jauno, bet gan par daļu no ikdienas mobilitātes risinājumiem,” uzsver viens no šīs idejas autoriem, “Tavs Auto TV” galvenais redaktors un pieredzējis autožurnālists Roberts Jansons.

    R. Jansons, runājot par pasākuma žūriju, akcentē, ka bijusi vēlme pulcināt profesionāļus un ekspertus: “Mums ir svarīgi, lai “Latvijas E-auto 2024/25” pieteiktie auto šī pasākuma ietvaros tiktu vērtēti ne tikai pēc principa “man patīk vai man nepatīk”. Svarīgi ir gan tehniskie parametri, gan uzlādes ātrums, gan darbības diapazons, ko spēj nodrošināt šie automobiļi, gan to cena attiecībā pret ieguvumu.”

    “Beidzamajā laikā strauji pieaug plašas sabiedrības interese par elektroauto, tāpēc jaunais izvērtējums daudziem varētu kalpot kā ieskats un sava veida ceļvedis arvien daudzveidīgākajā e-auto piedāvājumā,” piebilst R. Jansons, kurš pats izmēģinājis visdažādākos modeļus.

    Viens no atzītākajiem elektroapgādes jomas profesionāļiem, Igaunijas elektroauto uzlādes tīkla “Eleport” vadītājs Latvijā Kārlis Mendziņš atzīst, ka pasākumu sērija noritēs ļoti piemērotā brīdī. “Šobrīd elektromobilitātes joma Latvijā atrodas pārejas posmā no agrīnajiem entuziastiem uz elektroauto kā plašas sabiedrības izvēli. Tāpēc daudziem noteikti interesēs tās norise un neapšaubāmi arī rezultāti no gluži praktiska viedokļa.”

    “Elektroauto nozares attīstība nozīmē, ka šīs automašīnas kļūst arvien pieejamākas lietotājam – pieaug modeļu daudzveidība cenu kategorijā ap 20 000 – 25 000 eiro. Tas ir ievērojami lētāk nekā pirms dažiem gadiem. Tomēr nevaram arī rēķināties, ka e-auto cenas kļūs pavisam zemas, kaut vai ņemot vērā Eiropas Savienības drošuma prasības,” skaidro K. Mendziņš.

    Iezīmējot elektroauto uzlādes infrastruktūras attīstību, K. Mendziņš kā nozīmīgu jaunumu min iespēju jau no 13. aprīļa jaunajās uzlādes vietās par e-auto uzlādi norēķināties ne tikai ar mobilā tālruņa aplikācijas, bet arī ar bankas kartes palīdzību. “Protams, uzlādes iespējas kļūs arvien plašākas, bet Latvijā daļēji vēl vajadzīga arī valstiska stratēģija un gatavība veicināt elektromobilitāti,” piebilst K. Mendziņš.

    K. Mendziņš elektromobilitātes attīstības iespējas vērtē ļoti pozitīvi, ņemot vērā arī elektroautomašīnu tirdzniecības pārstāvju interesi un gatavību piedalīties pasākumu sērijā “Latvijas E-auto 2024/25”: “Pirmie testa braucieni paredzēti vasaras sākumā, un tie jau ir pilnībā nokomplektēti.”

    Viens no žūrijas locekļiem, auto inženieris un elektromobilitātes celmlauzis Andris Dambis izteicās, ka ar prieku un nepacietību gaida jauno e-auto pasākumu sēriju.

    “Šobrīd arī Latvijā ir pietiekami daudz elektrisko mašīnu. Redzam tās uz ielām, it īpaši Rīgas centrā. Tāpēc noteikti pienācis laiks elektriskās mašīnas savā starpā salīdzināt, apzināt to labās un varbūt arī kādas sliktās īpašības,” saka A. Dambis.

    A. Dambja ieskatā Latvijā pienācis brīdis veidot novērtējumu tieši elektriskajām automašīnām, jo tās ir dažādas un ir vērts tās izmēģināt. “Tāpēc atbalstu ideju par “Latvijas E-auto 2024/2025” rīkošanu un gaidu to ar nepacietību! Man ļoti patīk šādos kopā sanākšanas pasākumos braukt ar dažādām automašīnām – tas ir ļoti interesanti, jo var īsā laikā pamanīt interesējošas rozīnītes un knifiņus, kas vienā mašīnā ir, bet citā varbūt ne. Tad var saprast ideālo komplektāciju, kādu gribētos savā mašīnā. ”

    Elektroauto tiks vērtēti vairākās kategorijās, tostarp uzvarētāji cenu kategorijā līdz 50 000 eiro un cenu kategorijā virs 50 000 eiro, kā arī tiks piešķirtas balvas vairākās nominācijās – Radīts pilsētai, Ģimenes izvēle, Uzņēmēja izvēle, Biznesa klase, Skaistākais Dizains un Simpātiju balva, kuru noteiks sabiedrības balsojums.

    Pasākumu sēriju “Latvijas elektroauto 2024/25” atbalsta elektromobilitātes jomā aktīvi uzņēmumi, tostarp Eleport, SEB banka, IF apdrošināšana, Kempower, Mobilly, Sixt, Goodyear, CSDD, Igates Pils, t/c Spice.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Braucējs
    25.03.2024 12:07

    Šis man uzreiz atgādina Futurama meme par Blackjack un… Nu jūs paši zinat ko.

    Ja nevar tikt pie uzvaras Gada auto, tad jātaisa pašiem savs pasākums.

    Kursors.lv
    25.03.2024 12:32
    Reply to  Braucējs

    Man gan šādi konkursi šķiet tikai normāli. Ja kādai interešu grupai pietrūkst iespējas jau eksistējošos konkursos, tad neviens neliedz rīkot pašiem savu konkursu un izpildīties tajā, kā pašiem patīk. Paskat, te būs daudz apakškategorijas, kas nebūtu iespējamas jau pieejamos klasisko auto konkursos. Plus, kārtējā iespēja dabūt publicitāti uzņēmumiem un organizācijām, kas darbojas elektroauto un saistītajās jomās.

    Braucējs
    25.03.2024 12:59

    Umm… Kādas tieši kategorijas nav iespējamas salīdzinot ar to pašu Gada auto konkursu?

    Latvijas Gada auto 2024 Inovācijas balva
    Latvijas Gada auto 2024 Modernizācija
    Latvijas Gada auto 2024 Dizaina balva
    Latvijas Ģimenes Auto 2024
    Pilsētas apvidus auto 2024
    Latvijas Sportiskākais auto 2024
    Latvijas Premium Auto 2024
    Latvijas Elektroauto 2024
    Latvijas Gada auto 2024 Tautas simpātija

    Labi nav kategorija “Uzņēmēju izvēle”, bet tā parasti šādu konkursu auditorijai nav saistoša tā vai tā.

    Kursors.lv
    25.03.2024 13:09
    Reply to  Braucējs

    Kaut vai visas tās pašas kategorijas, bet elektromašīnām. Manuprāt, var pastāvēt viedoklis, ka ICE un EV ir divas atsevišķas pasaules.

    Krotow
    25.03.2024 14:09

    Jums abiem ir taisnība.

    Kursors.lv
    25.03.2024 14:15
    Reply to  Krotow

    Mhm. Nevajag būt naiviem – visiem skaidrs, kāpēc šādi vai līdzīgi konkursi vispār tiek rīkoti.

    Jānis
    26.03.2024 09:49

    Cik lielai sabiedrības daļai jāpiedalās, lai varētu piešķirt – sabiedrības simpātiju balva? Vai nebūs tā, ka Mendziņš ar dažiem saviem fanātiskajiem sekotājiem nobalsos – un sabiedrības simpātiju balva ir piešķirta? :)

    Kursors.lv
    26.03.2024 09:50
    Reply to  Jānis

    Ja gribi ietekmēt sabiedrības simpātijas balvas iznākumu, tad vāc savu domubiedru grupu un dod pretsparu Kārlim :)

    Reklāma