Web Analytics
More
    Reklāma

    ASV apsūdz Apple par nelikumīgu monopolu viedtālruņu jomā

    Jaunākie raksti

    ASV Tieslietu ministrija ir apsūdzējusi Apple par nelikumīga monopolstāvokļa izveidošanu un uzturēšanu viedtālruņu jomā. Tiesvedības mērķis ir pārtraukt daudzus mehānismus, kas ļautu Apple turpināt šo praksi.

    Tieslietu ministrija kopā ar 16 ASV štatu un apgabalu ģenerālprokuroriem apsūdz Apple par cenu paaugstināšanu patērētājiem, izstrādātājiem un satura radītājiem, kā arī ierobežojumiem, ko Apple nosaka savām ierīcēm un pakalpojumiem, lai ierobežotu veselīgu konkurenci.

    Tiesas prāvas materiālos ir norādes arī uz konkrētām darbībām, ko Apple veic, lai ierobežotu konkurenci:

    • “Superlietotņu” ierobežošana, lai iPhone lietotājiem būtu grūtāk pāriet uz citām konkurējošām ierīcēm.
    • Videospēļu straumēšanas servisu bloķēšana, kas noved pie nepieciešamības maksāt vairāk par dārgākām ierīcēm.
    • Ziņojumapmaiņas kvalitātes samazināšana starp iPhone un konkurējošām platformām, piemēram, Android.
    • Trešo pušu izstrādāto viedpulksteņu funkcionalitātes ierobežošana, kas apgrūtina Apple Watch lietotāju pārslēgšanos no iPhone uz citām ierīcēm.
    • Aizliegums izveidot konkurējošus digitālos makus.

    Apsūdzētāji norāda, ka Apple bija nozīmīgs ieguvējs no līdzīgas tiesas prāvas, kad pirms 20 gadiem par monopolstāvokļa izveidošanu tika apsūdzēts Microsoft. Tāpēc ir ļoti nozīmīgi atrisināt arī Apple situāciju, lai aizsargātu konkurenci un inovācijas nākamās paaudzes tehnoloģijām.

    Apple nepiekrīt apsūdzībai un norāda, ka šī tiesas prāva apdraud to, kas ir uzņēmums un skar principus, kas izceļ Apple produktus sīvas konkurences apstākļos. Šī tiesas prāva var kavēt Apple radīt tādas tehnoloģijas un produktus, kurus sagaida uzņēmuma klienti un kuros ir savijas kopā aparatūras, programmatūras un pakalpojumu spēcīgākās iespējas. Apple plāno atcelt šo tiesas prāvu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    15 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    22.03.2024 10:53

    Kad uzaudzē tirgus daļu, tad jārēķinās ar sekām! Vairs nevar darīt tā kā agrāk, kad bija salīdzinoši neliels tirgus spēlētājs! :)

    Zefīrs
    22.03.2024 13:50

    Vēl vajadzētu, lai kāds viņus padrāž par apgriedu cenām viņu MacBook’iem.

    Biteme
    22.03.2024 14:20
    Reply to  Zefīrs

    Atkal celsim komunismu? Ir taču alternatīvas un neviens nevienu ar varītēm nespiež pirkt makbukus. Ja cilvēks izvēlas pirkt kādu produktu, viņš izvēlas arī saistītās izmaksas.

    Bail domāt, ka kāds varētu izdomāt lai makbuku un to apgreidu izmaksas tiktu uzkrautas uz ne-maku pircēju pleciem, sak, jūs maksājāt mazāk – tāpēc tagad samaksājiet lai visiem ir vienādas, godīgas cenas. Galīgi nebrīnītos, ja EU kreisie aizdomātos līdz šādam solidaritātes solim.

    Karlis
    22.03.2024 15:38
    Reply to  Biteme

    Domājams, ka monopolists vairāk vēlēsies uzkakāt visādiem standartiem. Un taisīs tikai sev saprotamus un vēl kāsīs piķi par tiem.

    Slais
    22.03.2024 19:04
    Reply to  Karlis

    Varbūt viņiem arī ARM procesorus nevajadzēja attīstīt, bet ļaut 💩=Intelim turpināt čakarēt cilvēkus ar savām jaunajām “uzlabotajām” paaudzēm?
    Tad kad arms jau ieviests dzīvē softare džeki pielāgojušies, tad intelis izdomā, ka piecu gadu laikā itkā pārspēs apple. Nebūtu apple intelis joprojām visiem smērēti savus rījīgos procesorus.

    Karlis
    22.03.2024 22:48
    Reply to  Slais

    Arm arī paliek par monopolistu.

    Skābene
    22.03.2024 15:56
    Reply to  Biteme

    Tieši no tevis jau arī staro tas komunisms, sak visiem būs darīt tā, kā saka kompartija. :D
    Neredzu atšķirību starp Makbuku vai Porshe Cayenne. Ja Porsham var likt bremžu diskus no VW touareg par 3x zemāku cenu, tad neredzu iemeslu, kāpēc Makbuka gadījumā būtu jāuzņemās kaut kādas komunistiskas saistītās izmaksas.

    Biteme
    22.03.2024 16:12
    Reply to  Skābene

    Ir ļoti viegli neuzņemties…balsojot ar savu maciņu! Jeb tu nemaz nezini, kā tajos laikos bija un domā, ka kompartijai bija alternativas? Iztaujā (vec)vecākus, lai pastāsta)

    ggggg
    22.03.2024 14:35
    Reply to  Zefīrs

    Aha, ar likumu noteiksim nepieciešamo profit margin dažādām precēm.

    Skābene
    22.03.2024 15:48
    Reply to  ggggg

    Apple profitu neviens neierobežos, bet uzlikt par pienākumu atļaut izmanto citu ražotāju lētākas rezerves daļas gan var. ;)

    Zefīrs
    22.03.2024 16:30
    Reply to  Zefīrs

    Zināju, ka kāds iepļūtīs, ka “var taču nepirkt! Kurš liek pirkt?” :D

    Slais
    22.03.2024 18:58

    Tā arī to apple sad*rsīs un pārvētīs par kārtējo android, vai windows ierīci…
    Vel atceļam patentus un liedzam to reģistrāciju, lai visi var izpausties.

    Da Fredis
    25.03.2024 14:05
    Reply to  Slais

    Nekas nav mūžīgs, aple pats sevi sad*rsīs. Personīgi es šobrīt nevaru izmatot nedz ifonu, nedz mac, jo ar tiem nevar izdarīt lietas, kas man ikdienā nepieciešamas. Priekš kam man krāms, ja ar to var izdarīt tikai šo, pieslēgt vari tkai to un finālā to nosaukt par “ekosistēmu”?!? Pašiem smiekli nenāk? Bet, ja klientam pielietojuma spektrs sakrīt ar aple piedāvāto, ļoti labi! Dažādība vienmēr noder.

    viens
    03.04.2024 13:35

    man mainframe gribās

    Reklāma