Web Analytics
More
    Reklāma

    “Apple” atzīmē “Mac” datoru 40 gadu jubileju

    Jaunākie raksti

    Šī gada 24. janvārī apritēja apaļi 40 gadi, kopš “Apple” ar Stīvu Džobsu priekšgalā prezentēja savu ikonisko “Macintosh” – pašu pirmo “Mac” datoru. Šī demonstrācija būtībā pāršķira lappusi tehnoloģiju pasaules grāmatā, ļaujot saprast, kādas iespējas spēj sniegt tāda ierīce kā dators.

    Tiesa, oriģinālais “Macintosh” bija tālu no tā, lai būtu pilnībā izmantojams kā mūsdienu “Mac” datori. Tā ekrāns bija melnbalts, 9 collas mazāks nekā jebkuram “Mac” datoram šodien. Tas bija tikai nedaudz lielāks par “iPad mini”, kura ekrāns sasniedz 8,3 collas. Savukārt tā izšķirtspēja bija vien 512 x 342 pikseļi. Tāpat “Macintosh” bija 8 MHz procesors, 128 KB RAM. Tas viss kopā padara šo ierīci teju neizmantojamu šodienas vajadzībām. Taču toreiz, pirms 40 gadiem, tas bija tehnoloģiju pasaules brīnums un radīja ļoti futūristisku iespaidu. To pierāda arī cena – “Macintosh” maksāja no 2495 USD, kas šodien ir vairāk kā 7000 USD. Tiesa gan, paša pirmā “Macintosh” uzbūvēšana maksāja vien 500 USD.

    Reklāma


    Viens no lielākajiem jaunumiem, ko “Apple” sāka piedāvāt patērētājiem līdz ar šo oriģinālo “Macintosh”, ir datorpele. Tolaik tā bija inovatīva navigācijas metode, kas ļāva vienkāršāk un ātrāk kontrolēt ekrānā redzamo, ņemot vērā, ka toreiz personālajiem datoriem parasti bija uz tekstu balstītas komandrindas saskarnes, ko kontrolēja ar tastatūru.

    Paziņojumā presei 1984. gada 24. janvārī Stīvs Džobss uzsvēra, ka “Macintosh” labi iederas uz rakstāmgalda gan darbības stila, gan dizaina ziņā. Viņš raksturoja “Macintosh” kā spontanitātes, oriģinalitātes, produktivitātes un radošuma veicinātāju, kas ļauj idejas skatīt jaunā veidā. Cilvēkus tas acīmredzot uzrunāja, jo 1984. gadā tika pārdoti 250 000 šo datoru vienību.

    Šodien oriģinālā “Macintosh” pēcteči ietver “MacBook Air” un “MacBook Pro” klēpjdatorus, kā arī “iMac”, “Mac Mini”, “Mac Studio” un “Mac Pro” ierīces. Savukārt “Macintosh” nosaukums tika paturēts līdz 1999. gadam.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma