Web Analytics
More
    Reklāma

    4. janvārī vairāk nekā 30 miljoniem cilvēku tiks atslēgtas Chrome sīkdatnes

    Jaunākie raksti

    Google gatavojas pārveidot Chrome, lai aizstātu jau 30 gadus esošo sīkdatņu (angliski cookies) izmantošanu interneta pārlūkos, piedāvājot drošāku režīmu, kā sekot līdz lietotāju paradumiem internetā.

    Sākot ar 4. janvāri aptuveni 1% esošo Google Chrome lietotāju jeb 30 miljoniem automātiski ieslēgsies jaunais risinājums, ko uzņēmums nodēvējis par Tracking Protection. Līdz šim sīkdatnes tika izmantotu gan reklāmas informācijas nolūkos, gan arī ērtākai pārlūka lietošanai, jo tās ļāva saprast, vai klients ir pabeidzis pirkumu un atpazīt jau esošu lietotāju.

    Reklāma

    Tomēr sīkdatnes no mūsdienu privātuma viedokļa ir bijis arī diezgan labs informācijas avots reklāmām, jo ļoti precīzi tās varējis piedāvāt lietotājiem, balstoties uz meklēto internetā. Jaunais Google risinājums sola to, ka šī informācija tagad tiks glabāta vienīgi lietotāja datorā, taču tas nenozīmē, ka potenciālās reklāmas to neredzēs.

    Proti, pēc Google teiktā, tagad tiks veidoti speciāli reklāmu profili, jo varēs pateikt vai konkrētais lietotājs, piemēram, ir jogas fans. Nebūs iespējams gan precīzi redzēt, ko lietotājs meklē, bet būs skaidrs aptuvenais profils. Kopumā šīs ir lielas izmaiņas, jo Google Chrome ir populārākā interneta pārlūkprogramma, kas gatavojas mainīt vairākas desmitgades izmantotu risinājumu.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    14 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Dj Bacon
    19.12.2023 14:23

    Vienvārdsakot Google uztaisīja tā, lai tikai viņiem būtu pieejami dati par lietotāju interesēm.
    Interesanti būtu, ja tā vietā, lai lapu izstrādātāji pieskaņotos Google iegribām, cilvēki pārietu uz pārlūku, kas strādās kā iepriekš. Nez ko tad Google darītu? BET, tas diemžēl nenotiks.

    Biteme
    19.12.2023 14:33
    Reply to  Dj Bacon

    Vidējais cilvēks pat nenojauš ka bez hroma ir citi pārlūki, ko tu no viņa gribi.

    M S
    19.12.2023 16:20
    Reply to  Biteme

    Nez, cik “vidējam” jābūt cilvēkam, lai lietotu to pārlūku, kas uzinstalēts kopā ar OS – piemēram, Edge. Bet nu tas pats Chrome vien ir, tikai citā kulītē.

    Biteme
    19.12.2023 20:45
    Reply to  M S

    Atnes kompi no veikala, ieslēdz un viss strādā. “Power useri” gudri pasaka ka Edge ir MS sūds un uzinstalē hromu jo “tas ir labāks”.

    Telefonā daudzi pat nezin kas ir pārlūks, ieraksta sākuma ekrāna gugles šķirbiņā interesējošo un tad uzsit uz saites, atveras saturs. Nav nekāda pārlūka, ir gugle kas atrod un parāda))

    Krotow
    19.12.2023 15:35

    Vairāk interesē kas notiks ar miljons freimworku un custom risinājumu, kur cepumus lieto lietotāja sesijas datu glabāšanai. Būs jautri ja Chrome vairs neies visādu firmu un citi CMS u.tml.

    Sergejs
    19.12.2023 17:53

    Tas attiecas tikai uz trešo pušu sīkdatnēm, neviens sīkdatnes Chrome pilnībā nav atcēlis

    Last edited 4 months ago by Sergejs
    Termofors
    19.12.2023 18:20

    Neko nesapratu no tās vāvuļošanas.
    Nevar kāds normālā tehniskā valodā konspektēt?

    karlis
    19.12.2023 18:27

    tas nozīmē miljoniem programmētāju darba stundu, lai to savestu kārtībā.
    tas nozīmē daudzus miljonus sisadminu stundu, lai to savestu kārtībā, kur programmētāji to ir pametuši.
    tas nozīmē v;el vairāk daudzu miljonu darba stundu, lai monitorētu un preventīvi atšaudītos no tām vietām, ko programmētāji ir pametuši un sisadmini vēl nav tikuši.
    tas nozīmē pilnīgi pipec cik daudz darba stundu, ko pavadīt baznīcā aizlūdzot par tām vietām, ko programmētāji ir pametuši, kur sisadmini vēl nav tikuši, un pat nav neviena uz ielas ko palūgt, lai uzmet aci, un cerībā ka esi tik neinteresants, ka pat crackware līdzekļiem nav laika gar tevi krāmēties.

    Reinis Rozitis
    19.12.2023 20:31
    Reply to  karlis

    > daudzus miljonus sisadminu stundu, lai to savestu kārtībā

    sisadminiem maza bēda par “third party kukijiem”.. tik cik varbūt kādam no reklāmas nodaļas kaut kas jāskaidro.

    fufcix
    19.12.2023 19:49

    chrome nelietoju :-)

    Gatis Rumbens
    20.12.2023 00:55

    Nu cik es saprotu, tas ir third part cepumiem…Attiecīgi visa vecā cepumu cepšana, lietošana turpinās darboties. Ja tas tiks sapists, tad gan visiem veciem risinājumiem auzas…. Un neviens neko nelabos.

    Krotow
    20.12.2023 11:47
    Reply to  Gatis Rumbens

    Tad Google pēkšņi uzzinās, cik ļoti pasaule viņus nemīl. Un tas būs daudz ļaunāk par to kā piemēram daudziem nepatīk Microsoft.

    Zigdevs
    20.12.2023 10:24

    Sen jau izmantoju Vivaldi browser un iesaku arī citiem.

    bobis
    26.12.2023 21:33

    Man jau sen poga izlase chrome parluka nestrada.

    Reklāma