Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijas Banka nodrošinās FinTech uzņēmumiem kontu klientu līdzekļu glabāšanai un tiešo dalību Elektroniskā klīringa sistēmā

    Jaunākie raksti

    Latvijas Bankas padome apstiprinājusi attīstības iniciatīvu, kas ļaus nebanku maksājumu pakalpojumu sniedzējiem – maksājumu un e-naudas iestādēm – un nākotnē arī kriptoaktīvu pakalpojumu sniedzējiem atvērt Latvijas Bankā kontu klientu līdzekļu šķirtai turēšanai. Tāpat Latvijas Banka nodrošinās nebanku maksājumu pakalpojumu sniedzējiem iespēju izmantot tiešo dalību Elektroniskā klīringa sistēmā (EKS), tā sekmējot maksājumu pakalpojumu attīstību Latvijā.

    Plānots, ka konts klientu līdzekļu turēšanai eiro Latvijas Bankā būs pieejams Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) vienotā tirgus ietvaros licencētām maksājumu un elektroniskās naudas iestādēm un atbilstoši Eiropas Savienības regulas par kriptoaktīvu tirgiem (Markets in Crypto-Assets jeb MiCA regulas) prasībām licencētiem kriptoaktīvu pakalpojumu sniedzējiem.

    Reklāma

    Klientu līdzekļu šķirta glabāšana ir viena no galvenajām maksājumu iestāžu un e-naudas iestāžu, kā arī kriptoaktīvu pakalpojumu sniedzēju licencēšanas prasībām. Nodrošinot šīm iestādēm iespēju atvērt kontu Latvijas Bankā, tiks stiprināta to klientu aizsardzība.

    Papildus minētajam Latvijas Banka nodrošinās nebanku maksājumu pakalpojumu sniedzējiem tiešo dalību EKS – Latvijas Bankas maksājumu sistēmā, kas nodrošina klientu maksājuma rīkojumu apstrādi SEPA telpā jeb Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstīs. Patlaban tiešā dalība pieejama kredītiestādēm un Valsts kasei. Latvijas Bankas apstiprinātā attīstības iniciatīva paredz, ka iespēja tieši piekļūt EKS tiks nodrošināta arī maksājumu un elektroniskās naudas iestādēm, kā arī krājaizdevu sabiedrībām. Tādējādi tiks nodrošinātas vienlīdzīgas iespējas visiem Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzējiem un tiks sekmēta maksājumu pakalpojumu attīstība Latvijā.

    Latvijas Banka sarunās ar Finanšu ministriju vienojusies par nepieciešamajām nacionālā regulējuma izmaiņām abu iniciatīvu īstenošanai. Pirms iniciatīvu virzīšanas Latvijas Banka izzināja arī finanšu sektora dalībnieku vajadzības, kā arī šodien tiekas ar nozares pārstāvjiem, lai pārrunātu plānotos pakalpojumus.

    Abu pakalpojumu – iespējas atvērt Latvijas Bankā kontu klientu līdzekļu šķirtai turēšanai licencētām maksājumu un elektroniskās naudas iestādēm un licencētiem kriptoaktīvu pakalpojumu sniedzējiem, kā arī iespējas nebanku maksājumu pakalpojumu sniedzējiem piedalīties EKS – ieviešanas darbus Latvijas Banka plāno sākt jau šogad un ieviest tos tirgū, sākot ar 2024. gada jūniju, ja šajā laikā tiks apstiprinātas nacionālā regulējuma izmaiņas.

    Inovācijas atbalstoša infrastruktūra ir viens no stūrakmeņiem FinTech vides un inovatīvu finanšu pakalpojumu attīstībai un viens no Latvijas FinTech sektora attīstības stratēģijā iekļautajiem ieteikumiem. Drošs un attīstīts finanšu sektors ir viena no Latvijas Bankas stratēģiskajām prioritātēm.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    rudzu rikas
    18.12.2023 18:52

    Pamodās. Lol. Salīdzinu ar Lietuvu.

    Last edited 4 months ago by rudzu rikas
    Kerčas Mosts
    18.12.2023 20:59

    Šo tekstu ir sacerējis tas mākslīgaJs intelekc?

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    18.12.2023 22:32

    “un nākotnē arī kriptoaktīvu pakalpojumu sniedzējiem atvērt Latvijas Bankā kontu klientu līdzekļu šķirtai turēšanai”

    Planet is healing 🙏

    assasa
    19.12.2023 11:24

    Kā ar NYC? LB veiks AML pārbaudes?

    Reklāma